Proljeće i ljeto su godišnja doba tijekom kojih na jelovniku vladaju salate. Rikula, kozji sir i svježi bosiljak sastojci su od kojih možete pripremiti zelenu deliciju koja će vas zasititi i osvježiti
Chevre chaude ili 'vruća koza' je salata za koju vam je potreban kozji sir, a ukoliko niste veliki ljubitelj tog proizvoda možete ga zamijeniti ovčjim ili feta sirom.
Priprema je jednostavna, a količina salate koja se poslužuje je obićno tolika da predstavlja obrok za sebe, a ne prilog ili predjelo. Za podlogu uzmite bilo koju salatu.
>> Šarene punjene i pečene paprike
>> Zadovoljna za vas: Božanstvena torta od bijele čokolade
Potrebno je, za jednu porciju:
3 kriške baguette kruha
3 koluta kozjeg sira
Rikula
Svježi bosiljak
Timijan
Zelena salata ili matovilac
Orasi i/ili pinjoli
Svjeze voće poput smokava, malina, grožđa, breskve ili kruške. Veće komade narežite na tanke kriške
Po želji možete posoliti kruh prije stavljanja sira.
Umak za salatu:
1. Pomiješajte maslinovo ulje, malo balsamica i malo limuna, istucite vilicom te prelijte preko salate (po želji dodajte vrlo malo meda), sol i papar.
ili
2. Napravite klasični vinaigrette: dijon senf, maslinovo ulje, vinski ocat, svježi timijan i malo meda, sol, papar. Dobro promiješajte i prelijte preko salate.
Priprema:
1. Zagrijte pečnicu ili rešetku roštilja na 220 stupnjeva. Na svaku krišku kruha položite po krišku sira te kapnite malo maslinovog ulja i dodajte svjezeg timijana.
2. Pomiješajte sastojke za salatu: rikulu, bosiljak sitno narežite te pomiješajte. Prelite umakom te dobro promiješajte.
3. Posipajte orasima i/ ili pinjolima, ukrasite voćem i kruh ubacitie u pečnicu. Gotovo je kad se sir malo rastopi.
4. Dodajte kruh sa sirom na salatu ili pokraj nje, ali na isti tanjur, te posluzite.
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
U slast!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)