Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Jeste li spremni za 'vruću kozu' na tanjuru?

01-06-2011 Piše Mare
komentari

Proljeće i ljeto su godišnja doba tijekom kojih na jelovniku vladaju salate. Rikula, kozji sir i svježi bosiljak sastojci su od kojih možete pripremiti zelenu deliciju koja će vas zasititi i osvježiti

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata

Chevre chaude ili 'vruća koza' je salata za koju vam je potreban kozji sir, a ukoliko niste veliki ljubitelj tog proizvoda možete ga zamijeniti ovčjim ili feta sirom.

Priprema je jednostavna, a količina salate koja se poslužuje je obićno tolika da predstavlja obrok za sebe, a ne prilog ili predjelo. Za podlogu uzmite bilo koju salatu.

>> Šarene punjene i pečene paprike

>> Zadovoljna za vas: Božanstvena torta od bijele čokolade

Potrebno je, za jednu porciju:
3 kriške baguette kruha
3 koluta kozjeg sira
Rikula
Svježi bosiljak
Timijan
Zelena salata ili matovilac
Orasi i/ili pinjoli
Svjeze voće poput smokava, malina, grožđa, breskve ili kruške. Veće komade narežite na tanke kriške

Po želji možete posoliti kruh prije stavljanja sira.

Umak za salatu:
1. Pomiješajte maslinovo ulje, malo balsamica i malo limuna, istucite vilicom te prelijte preko salate (po želji dodajte vrlo malo meda), sol i papar.
ili
2. Napravite klasični vinaigrette: dijon senf, maslinovo ulje, vinski ocat, svježi timijan i malo meda, sol, papar. Dobro promiješajte i prelijte preko salate.

Priprema:
1. Zagrijte pečnicu ili rešetku roštilja na 220 stupnjeva. Na svaku krišku kruha položite po krišku sira te kapnite malo maslinovog ulja i dodajte svjezeg timijana.
2. Pomiješajte sastojke za salatu: rikulu, bosiljak sitno narežite te pomiješajte. Prelite umakom te dobro promiješajte.

3. Posipajte orasima i/ ili pinjolima, ukrasite voćem i kruh ubacitie u pečnicu. Gotovo je kad se sir malo rastopi.

4. Dodajte kruh sa sirom na salatu ili pokraj nje, ali na isti tanjur, te posluzite.

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

U slast!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)