Majoneza je mnogima omiljeni dodatak sendviču i salati premda slovi kao nezdravi proizvod. Ako pogledate na poleđinu kupljene majoneze naići ćete na konzervanse i brojne sastojke za koje niste nikada niti čuli. No jeste li znali da majoneza može biti itekako zdrava? Naravno, jedino ako je napravite sami i to bez jaja, glutena, nezdravog ulja i šećera

Sastojci:
- 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
- 3 žlice vode
- 0,5 šalice do 1,5 šalice ulja (maslinovog, kokosovog, palminog ili nekog drugog zdravog ulja)
- ocat (vinski ili jabučni) i sok od limuna (po želji)
- sol (po želji)
- zaslađivač (med, agava sirup, kokosov šećer ili neki drugi zdravi zaslađivač s niskim glikemijskim indeksom)
- senf (po želji)
- Češnjak u prahu (po želji)

>> Vrući i ljuti umak koji će oduševiti vaše nepce

Priprema:
1. Mljevene sjemenke pomiješajte s vodom, stavite na vatru i zagrijte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Majonezu možete napraviti sami i to bez jaja, glutena, nezdravog ulja i šećera

2. Mješavinu stavite u blender ili posudu za miksanje, dodajte žlicu ulja i miksajte 15 do 20 sekundi.

3. Dodajte još jednu žlicu ulja te ponovno miksajte 15 sekundi.

>> Bacite se na izradu domaćeg pesta

4. Postupak ponavljajte i svaki put iznova dodajte po žlicu ulja dok ne dobijete strukturu prave majoneze. Nakon četvrte žlice ulja majoneza će polako postajati neprozirna, bijela i kremasta.

5. Dodajte mješavinu limunovog soka i octa po želji, izmiksajte i ako je potrebno dodajte još žlicu ulja.

6. Dodajte sol, zaslađivač, senf i češnjak, ali svaki put kušajte kako ne bi pretjerali sa sastojcima. i vaša je ukusna i zdrava majoneza spremna.

Savjeti:
- Kod dodavanja sastojke koji su navedeni po želji svaki puta kušajte smjesu kako ne bi pretjerali. Naknadno uvijek možete povećati količinu

- Kod dodavana ulja pridržavajte se količine od jedne žlice ili manje jer se u protivnome smjesa neće povezati.

- S dodavanjem ulja ne možete pretjerati zato sami procijenite strukturu majoneze. Što više ulja to će ona biti gušća

- Ako ne volite okus češnjaka nemojte ga niti koristiti, a možete dodati i začine po želji poput vlasca, papra...

- Možete koristiti samo limunov sok, samo ocat ili oboje