Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Napravite sami zdravu majonezu koja ne deblja

12-04-2013 Piše Zadovoljna
komentari

Majoneza je mnogima omiljeni dodatak sendviču i salati premda slovi kao nezdravi proizvod. Ako pogledate na poleđinu kupljene majoneze naići ćete na konzervanse i brojne sastojke za koje niste nikada niti čuli. No jeste li znali da majoneza može biti itekako zdrava? Naravno, jedino ako je napravite sami i to bez jaja, glutena, nezdravog ulja i šećera

Sastojci:
- 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
- 3 žlice vode
- 0,5 šalice do 1,5 šalice ulja (maslinovog, kokosovog, palminog ili nekog drugog zdravog ulja)
- ocat (vinski ili jabučni) i sok od limuna (po želji)
- sol (po želji)
- zaslađivač (med, agava sirup, kokosov šećer ili neki drugi zdravi zaslađivač s niskim glikemijskim indeksom)
- senf (po želji)
- Češnjak u prahu (po želji)

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

>> Vrući i ljuti umak koji će oduševiti vaše nepce

Priprema:
1. Mljevene sjemenke pomiješajte s vodom, stavite na vatru i zagrijte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Majonezu možete napraviti sami i to bez jaja, glutena, nezdravog ulja i šećera 2. Mješavinu stavite u blender ili posudu za miksanje, dodajte žlicu ulja i miksajte 15 do 20 sekundi.

3. Dodajte još jednu žlicu ulja te ponovno miksajte 15 sekundi.

>> Bacite se na izradu domaćeg pesta

4. Postupak ponavljajte i svaki put iznova dodajte po žlicu ulja dok ne dobijete strukturu prave majoneze. Nakon četvrte žlice ulja majoneza će polako postajati neprozirna, bijela i kremasta.

5. Dodajte mješavinu limunovog soka i octa po želji, izmiksajte i ako je potrebno dodajte još žlicu ulja.

6. Dodajte sol, zaslađivač, senf i češnjak, ali svaki put kušajte kako ne bi pretjerali sa sastojcima. i vaša je ukusna i zdrava majoneza spremna.

Savjeti:
- Kod dodavanja sastojke koji su navedeni po želji svaki puta kušajte smjesu kako ne bi pretjerali. Naknadno uvijek možete povećati količinu

- Kod dodavana ulja pridržavajte se količine od jedne žlice ili manje jer se u protivnome smjesa neće povezati.

- S dodavanjem ulja ne možete pretjerati zato sami procijenite strukturu majoneze. Što više ulja to će ona biti gušća

- Ako ne volite okus češnjaka nemojte ga niti koristiti, a možete dodati i začine po želji poput vlasca, papra...

- Možete koristiti samo limunov sok, samo ocat ili oboje

Pročitaj još
Pročitaj još