Nakon blagdana i uvijek pretjeranog uživanja u hrani i dalje moramo jesti, no želimo nešto jednostavno. Pravo je vrijeme za lazanje koje mogu biti mesne ili vegetarijanske, kako volite i želite ili ovisno o tome što imate u hladnjaku!

Sastojci za meso
1 luk
1 mrkva
1 peršin, komad celera
sol, papar, origano
pelati od nekih 400 g i 2 dl pasirane rajčice, žlica koncentrirane rajčice
bijelo vino
1/2 kg mljevenog mesa

>> Prhka i neodoljiva: Pita od šumskog voća

>> Kesteni i čokolada u najslađem zalogaju

Luk, mrkvu i peršin naribajte na sitno ili usitnite štapnim mikserom, malo mrkve možete ostaviti u komadićima.
Na maslinoom ulju dinstajte povrće par minuta dok ne zamiriši, dodajte meso, dinstajte toliko dugo dok sva tekućina ne ishlapi i dok meso nije u sitnim, sitnim komadićima. Dodajte vino prema ukusu i dinstajte dok ne ishlapi, dodajte pelate usput ih malo zdrobite kuhačom, pasirani paradajz, koncentrat rajčice, promiješajte, začinite, krčkajte na laganoj vatri, što duže to bolje.

Za bešamel
50 g putra
45 do 50 g brašna
mlijeko
sol, papar, muškatni oraščić

Putar otopite na laganoj vatri, dodajte brašno, pržiti par minuta, ne predugo da ne potamni, dolijte hladno mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom u količini do željene gustoće. Pprokuhajte par minuta, posolite, popaprite i dodajte prstohvat muškatnog oraščića.

Za lazanje vam još treba komadić gorgonzole koji je ostao u frižideru, oko 40 g naribanog parmezana ili vrećica ribanca u dućanu, oko 200 g gaude i paket tijesta za lazanje.

U posudu koju ste namastili slažite sloj bešamela, pa bolonjez, naribanu gorgonzolu, naribani parmezan, naribanu goudu, sloj tijesta, pa opet isto dok god imate sastojaka (za zadnji sloj tijesta ostavite pola gaude i pola parmezana i duplu količinu bešamela od one kojom inače premazujete), na zadnji sloj tijesta idu bešamel, naribana gauda, parmezan - da se sve dobro prekrije, na 220°C pecite 20 minuta, ostavite desetak minuta da se malo ohladi i dobar tek!

Još slasnih recepata na blogu Leeloo u sobici.