Svečanom večerom na kojoj su uživali mnogi poznati i slavni gosti predstavljen je program prvog Hrvatskog festivala hrane i vina koji će se održati od 2. do 4. ožujka u zagrebačkoj Areni
U tri festivalska dana svi ljubitelji vrhunske gastronomije moći će uživati u najboljim hrvatskim delicijama, probranim hrvatskim vinima i specijalitetima najboljih hrvatskih kuhara.
Za potrebe festivala okupljen je najbolji kuharski tim, a gosti će biti neki od najboljih chefova Hrvatske te priznati i poznati hrvatski enolozi i sommelieri.
>> Slasni sendvič u kojem će uživati i najizbirljiviji
>> Kakao šnite: Miris djetinjstva u čokoladnoj poslastici
'Pripremili smo bogat program za sve posjetitelje, veliki broj iznenađenja, a posebno smo ponosni na program namijenjen mladim kuharima i natjecanju - Zaklade Mladi kuhar koje je napravljeno u suorganizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i British Councila, a na kojem će 80 mladih kuhara pokušati svojim najboljim receptima i jelima osvojiti glasove i priznanje najboljih kuhara i chefova', rekla je gospođa Đurđica Protić, direktorica prvog Hrvatskog festivala hrane i vina.
Festival će po prvi put okupiti sve one koji se na profesionalan način bave hranom i vinom: velike i male proizvođače, uzgajivače, ugostitelje i hotelijere. U Areni Zagreb koja za ovu prigodu postaje gastro i eno centar svih hrvatskih regija, na više od 5000 kvadratnih metara, najbolje od svojih proizvoda predstavit će renomirani proizvođači pršuta, kulena, sireva, ulja, rakija, vina i drugih gastro delicija iz svih hrvatskih regija.
Svim posjetiteljima kuhat će i svoje kuharsko umijeće pokazati, renomirani kuhari: chef Marin Rendić, chef Tomislav Špiček, chef Ivica Štruml, gastro-konzultant Mario Čepek, poznati TV kuhar i chef Branko Ognjenović, kuhar Dražen Jakopović, slastičarka zagrebačkog hotela The Regent Esplanade Mirjana Kozlina i dr. U programu sajma sudjelovat će i cijenjeni domaći enolozi i sommelieri: Saša Špiranec, Darko Baretić, Sandi Paris, Branko Muždek i mnogi drugi.
Program festivala započinje proglašenjem najboljeg kuhara učenika središnje Hrvatske u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Na natjecateljskim pozornicama natjecat će se oko stotinu učenika u devet disciplina od čega je osam timskih i jedna individualna.
Upravo ovo natjecanje je jedna od prvih aktivnosti Zaklade Mladi kuhar s ciljem prikupljanja sredstava za dodatno školovanje talentiranih učenika koji sudjeluju na regionalnim i državnim natjecanjima.