Božić je pravo vrijeme da se okušate u spravljanju vanili roščića ili kiflica. Za ovu tradicionalnu poslasticu ima recepata koliko i onih koji ih spremaju, no dok ih sami ne isprobate, morat ćete nam vjerovati na riječ da su stvarno mljac!
Izrada ukusnih vanili kaflica zahtjeva malo spretnosti, držite se recepta i uspjeh je zagarnatiran.
Za tijesto:
30 dkg brašna
22 dkg masla
10 dkg badema
7 dkg šećera
1 vanilin šećer
Za posipanje:
šećer (kristalni, ne štaub jer puno ljepše izgleda)
2 vanilin šećera
Ogulite i usitnite bademe. Brašno i maslac pomiješajte u zdjeli i dodajte bademe i šećer.
Napraviti tijesto, no smjesu nemojte previše mijesiti, tek toliko da se napravi jednolična smjesa.
Oblikujte kiflice i pecite ih
na 180˚C dok se ne zarumene na krajevima.
Dok su još topli uvaljajte ih u smjesu običnog i vanili šećera.
Napomena: Kiflice možete napraviti nekoliko dana ranije i spremiti ih u metalnu kutiju s folijom.
Tko piše ove slasne recepte?
Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće. Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.
Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo.
Glavni kriterij? Slastan rezultat!
>> Dašak egzotike uz slatko-kiselu piletinu s povrćem
>> Usudite se kušati kolač od čokolade i tikvica
>> Seksi desert od smokava i meda gotov za 10 minuta
>> Panna cota: bijelo-crveno zadovoljstvo koje nećete ispuštati iz ruku
Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njezinih kulinarskih putovanja!