Znate li da se beta karoten krije u obojanom voću i povrću koje osim što će pretvoriti vaš obrok u šarenu rapsodiju, pomoći će vašoj koži da se pripremi za sunce te zadrži elastičnost i blistavi izgled. Zadovoljna.hr vas vodi na ukusanu i zdravu večeru!
Ljetni jelovnik zagrebačkog restorana Bon Apetit skriva pravu malu riznicu antioksidansa, a posebna pažnja posvećena je beta karotenu – važnom antioksidansu koji štiti od od slobodnih radikala čije djelovanje često dovodi do brojnih poremećaja i bolesti.
>> Jedite pametno uz novi koncept zdrave hrane
>> Voćni deserti koje možete jesti bez grižnje savjesti
Beta karoten je biljni pigment koji se metabolizira u jetri i pretvara u vitamin A. Potiče obrambene snage organizma, te je potreban za stvaranje pigmenata, odnosno melanina u koži. Štiti kožu od opasnog UV zračenja pa se, osim u kremama za sunčanje, preporučuje uzimanje putem voća i povrća nekoliko tjedana prije izlaganja suncu.
Dokazan je i pozitivan učinak beta karotena na prevenciju noćnog sljepila i fotosenzibiliteta. Također, beta karoten je nužan za rast novih stanica i obnavljanje tkiva, pa je važna njegova uloga za očuvanje kože i sluznice. Zabilježena je i primjena beta karotena kod odvikavanja od alkoholizma, gastritisa, sive mrene i degeneracije žute pjege. Poznato je također i antitumorsko djelovanje beta karotena.
Beta karoten štiti stanice od utjecaja slobodnih radikala pa se koristi za zaštitu kože od utjecaja sunčevih zraka.
'Da bismo se opskrbili dovoljnom količinom beta karotena, važno je znati da se najveće količine nalaze u žutom i narančastom voću i povrću, te u tamnozelenom lisnatom povrću. To su prije svega mrkva, batat, rajčica, brokula, blitva, buča i špinat. Od voća, tu je dinja, marelica, breskva, mango, lubenica, kruška. Ishrana bogata voćem i povrćem umanjuje rizik od karcinoma i daje koži izvornu elastičnost te prirodan i zdrav sjaj', naglašava Marina Vojković, koja je osmislila Smart Food i svakodnevno sa svojim timom razvija ovaj novi koncept zdrave ishrane.
Beta karoten štiti stanice od utjecaja slobodnih radikala pa se koristi za zaštitu kože od utjecaja sunčevih zraka. Potrebno ga je uzimati u prirodnom obliku, jer je tako najdjelotvorniji, te tumači da se to upravo postiže unosom namirnica koje su bogate beta karotenom.
Najbolje je namirnice bogate beta karotenom konzumirati s uljem, jer se beta karoten otapa u masnoći. Namirnice bogate beta karotenom dobro je uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Tako će vam koža ususret ljetu postati blistava i elastična, nahranjena iznutra i pripremljena za izlaganje sunčevim zrakama, a na taj ćete način smanjiti i potencijalnu pojavu alergije na sunce.
'Beta karoten će vam dodatno omogućiti da na brži način dođete do preplanulog, lijepog tena, koji se tako i dulje zadržava', tumači Marina Vojković.
Iz Smart Food jelovnika kojeg možete kušati u restoranu Bon Appetita preporučamo inčune na mangu, špagete od batate s pirjanom teletinom i proljetnu salatu s kruškama, purećim rezancima i vinegretom od samoborske muštarde.
Restoran Bon Apetit vodi čitateljice portala Zadovoljna.hr na ručak ili večeru!
Smart Food iz zagrebačkog restorana Bon Appetit svojim gostima i svim znatiželjnicima koji svoj organizam i tijelo žele očistiti od toksina i što bolje pripremiti za ljeto sugerira kako jesti pametno i zdravo, a čitateljicama portala Zadovoljna.hr Gordani Mičugi, Manueli Žabčić i Vedrani Moguljak daruje 3x1 ručak ili večeru po izboru.
Odaberite nešto s jelovnika pripremljenog prema konceptu Smart Food jela i okrijepite i obnovite svoj organizam i pripremite ga za predstojeće ljeto!