Jeste li ikada nakon prženja palačinki ili krumpirića jednostavno izlili višak ulja u sudoper? Ako jeste, niste jedini. No taj naizgled bezazleni potez ima ozbiljne posljedice za vaše cijevi, okoliš i, na kraju, novčanik.
Ulje se ne razgrađuje u vodi poput sapuna ili deterdženta. Umjesto toga ono se nakuplja u cijevima, gdje može uzrokovati masne naslage, začepljenja i neugodne mirise. Dovoljno je da nekoliko susjeda u vašoj zgradi ili okruženju ima istu naviku i eto problema za cijeli sustav odvodnje.
No tu priča ne staje. Kada ulje završi u kanalizaciji, na kraju dospijeva u rijeke, mora i druge vodene sustave, gdje stvara masne slojeve na površini vode. Pa ako ste do sada mislili da je riječ o bezazlenom ostatku u tavi, vrijeme je da promijenite navike.
Srećom, postoje ispravni načini za zbrinjavanje viška ulja. Prvo, pričekajte da se ulje ohladi. Zatim ga ulijte u čistu, suhu bocu ili staklenku koju ste sačuvali upravo za tu svrhu.
Kada se boca napuni, odnesite je na najbliže reciklažno dvorište ili mjesto predviđeno za odlaganje otpadnog ulja. U nekim gradovima postoje i specijalizirani spremnici za ulje, pa svakako provjerite ima li ih i kod vas.
Ponovno ga iskoristite za kuhanje
Ako se radi o manjoj količini ulja, možete ga obrisati papirnatim ručnikom i baciti u biootpad ili miješani otpad. No izbjegavajte miješanje ulja s drugim tekućinama ili otpadom – to samo otežava recikliranje. U kompost možete izliti i manje količine ulja koje ste koristili za pripremu hrane neživotinjskog podrijetla.
Dobra je opcija i pomiješati ga s brašnom ako i njega bacate ili s pijeskom za mačke, oni će upiti ulje i puno će se lakše razgraditi kada završi u biootpadu.
Još jedno rješenje je da to ulje jednostavno ponovno upotrijebite. Ohlađeno ga ulijte u staklenu bocu i prilikom sljedećeg kuhanja slobodno opet iskoristite.
Za pripremu prženih jela od mesa ili ribe isto ulje možete iskoristiti do tri ili četiri puta, dok ga pri laganijoj pripremi lakših namirnica možete nanovo upotrijebiti šest do osam puta. Dakako, obavezno pazite na miris već korištenog ulja ili promjenu teksture.
Bacanje ulja u sudoper stvarno nije vrijedno glavobolje koju mogu izazvati začepljene cijevi jer kada ulje završi na pravom mjestu, svi su na dobitku – i vi, i priroda, i vaš sudoper.