Hrana bogata prehrambenim vlaknima ubrzava probavu, rješava probleme sa stolicom te potiče sagorijevanje masnih naslaga. Ove namirnice bogate su tim nutrijentima, a jele su ih i naše bake
Šljive
Da, šljive su izvrsni izvori prehrambenih vlakana koje će stabilizirati probavu. No, to je samo početak njihovih zdravstvenih 'supermoći'. Sadrže i neke antioksidanse koji se nameću kao važni saveznici u borbi s dijabetesom, pretilosti te preveniraju srčane bolesti.
Jedite svježe plodove kao međuobrok, ili ih dodajte zobenoj kaši, jogurtu i smootiejima. Priuštite si i komad kolača od šljive po bakinom receptu.
KupusHrana bogata prehrambenim vlaknima ubrzava probavu, rješava probleme sa stolicom te potiče sagorijevanje masnih naslaga.
Kupus je, poput cvjetače, kelja i prokulica, povrće iz porodice krstašica te jedna od najzdravijih namirnica koje možete staviti na svoj tanjur. Prepun je fitonutrijentima, a osobito prehrambenim vlaknima koji 'liječe' zatvor, snižavaju kolesterol, te potiču rad metabolizma. Najbolje ga je naribati na tanke trake i jesti sirove u ljetnim salatama.
Imate problema sa zatvorom? Isprobajte i ovih 5 tehnika za pokretanje tvrdoglave probave kada ste u žurbi.
Grah
Ne odričite se graha niti u ljetnim mjesecima! Dodajte ga omiljenim juhama, salatama i drugim jelima. Ovaj izvor biljnih bjelančevina i prehrambenih vlakana čini čudo za probavu i tijelo. Grah učinkovito zasićuje, a bogat je željezom i magnezijem koji opuštaju mišiće nakon vježbanja ili plivanja na odmoru. Otkrijte i šest drugih izvora ugljikohidrata koji su dobari za opseg vašeg struka.