Živjeti u šumi među slapovima? Ne čini li se to kao ostvarenje sna svih zaljubljenika u prirodu? Kuću u kojoj je to itekako moguće još je davne 1939. projektirao jedan od najpoznatijih arhitekata svih vremena, Frank Lloyd Wright.

Galerija

Zdanje imena Fallingwater smješteno u ruralnom dijelu Pennsylvanije, iznad slapa rječice Bear Run. Godine 1966. proglašeno je nacionalnim spomenikom povijesti, a danas se nalazi na popisu UNESCO-ove baštine.

Fallingwater Foto: Profimedia

Kuća je izgrađena kao vikendica za vlasnike Edgara Kaufmanna, njegovu suprugu i njihovog sina s kojim je Wright bio prijatelj.

To je mjesto bilo utočište obitelji petnaest godina, a kada su odlučili da će Wright biti taj koji će dizajnirati kuću, zamislili su je s pogledom na slapove, preko puta njih. No, umjesto toga, Wright je integrirao dizajn kuće sa samim vodopadom, postavivši ga ravno na njega kako bi postao dio života Kaufmannovih.

Fallingwater Foto: Profimedia

Štoviše, navodno je već pri prvom posjetu ovoj lokaciji Wright rekao:

U mojim mislima vaša kuća je već poprimila oblik - potpuno u skladu s Bachovom glazbom. Želim da živite sa slapom, a ne samo da ga gledate. On bi trebao biti dijelom vašeg života.

Wrightovo divljenje japanskoj arhitekturi bilo je važno u njegovoj inspiraciji za ovu kuću, kao i u većini njegovih ostalih ostvarenja. Želio je stvoriti sklad između čovjeka i prirode, a njegova integracija kuće s vodopadom savršen je primjer uspješno ostvarene ideje.

Želim da živite sa slapom, a ne samo da ga gledate.

Fallingwater je smještena na šumovitom obronku, a njezina čvrsta jezgra okomito je usađena u njegov gornji dio kako bi držala ravnotežu vodoravnim terasama iznad slapa. Oba kata imaju staklene stijene zbog pogleda u prirodu, što je bilo vodiljom cijelog projekta. U prizemlju, izdignut na stupove nalazi se glavni dio dnevnog boravka s kuhinjom, blagovaonicom i terasama.

Fallingwater Foto: Profimedia

Spavaonice na drugom katu otvaraju se prema terasama, dok galerija tvori manji gornji kat. Krovni prozori od stakla i betona natkrivaju jedan dio dnevnog boravka, dok viseće stubište vodi do vode. Uistinu prava šumska čarolija!

To je ostvarenje tzv. organičke arhitekture kojom je započela Wrightova faza Usonian kuća (Usonian – stanovnik SAD-a). Ujedno je to jedno od remek-djela moderne arhitekture, zbog kojeg je, između ostalog, već za života bio prepoznat, a 1991. ga je Američki institut arhitekata proglasio najvećim američkim arhitektom svih vremena.

Njegovo ostvarenje među slapovima dosada je vidjelo nekoliko milijuna ljudi, a upravo je otvoreno za javnost već šezdesetu sezonu.

Nađete li se u SAD-u, svakako vrijedi posjetiti ovo zdanje, a možete birati među različitima opcijama vođenih tura, pa čak i ručak u ovom posebnom zdanju.

 

Fallingwater Foto: Profimedia

Pogledajte stan u Šibeniku koji je proglašen najljepšim u Europi