Uređenje dječje sobe za mnoge roditelje pravi je izazov. Najčešće se izgubimo u gomili ideja i želja ili pak uopće ne znamo kako bismo je uredili

Galerija

Uređenje dječje sobe puno je zahtjevnije nego što mislimo. Prostor za dijete prije svega mora biti funkcionalan, ali moramo paziti na to da bude primjeren dobi djeteta i njegovoj osobnosti. U nastavku pročitajte 7 osnovnih pravila za uređenje dječje sobe.

1. Podijelite sobu na zone

Mali "radni" kutak za crtanje ili pisanje zadaće odvojite od kreveta i prostora za igračke. Dijeljenjem na zone određene prema funkcionalnosti stvorit ćete red u sobi.

2. Osigurajte prostor za pohranjivanje stvari

Kako biste potaknuli dijete da posprema i organizira vlastite stvari, u sobi osigurajte prostor za pohranjivanje igračaka, knjiga i ostalog. Police s kutijama sjajan su odabir, ali slobodno posegnite i za drugim rješenjima.

3. Vodite računa o sigurnosti

Ako su djeca manja, birajte namještaj sa zaobljenim kutovima ili zaštitite postojeći namještaj s oštrim kutovima. Ladice sa sporo-zatvarajućim sistemom spriječit će nezgode poput prignječenja prstiju prilikom zatvaranja.

Dječja soba - 14 Foto: Living4Media

4. Posegnite za bojama, ali ne morate pretjerati

Šarenilo je uvijek poželjno u dječjoj sobi, ali pripazite na učinak pojedinih boja. Svijetloplave, svijetlozelene i ostale neutralne nijanse na zidovima i u dekoru smiruju djecu dok ih jarke boje stimuliraju. Po pitanju boje dekoracija i namještaja, vodite računa i o tome što se sviđa vašoj djeci i slobodno ih pitajte za mišljenje. Ne morate pretjerivati s unošenjem šarenila u prostor, ponekad je i koloristički minimalizam sjajan odabir za dječju sobu.

5. Uključite djecu u uređenje

Na taj način pomoći ćete im da izraze svoju osobnost i kreativnost te ih ohrabriti u vođenju brige o vlastitom prostoru.

Dječja soba - 10 Foto: Living4Media

6. Kod odabira kreveta fokusirajte se na madrac

Djeci je potreban madrac na kojem će im biti udobno. Za mališane s astmom ili alergijama obavezno odaberite modele s antimikrobnim i hipoalergenim materijalima.

7. Uštedite kupovinom neutralnog i fleksibilnog namještaja

Kako vaše dijete raste, tako će se mijenjati i uređenje sobe. Fleksibilni komadi veliki komadi namještaja poput ormara neutralnim bojama prava su ušteda jer će „preživjeti“ sve faze promjene ukusa i stila. Stolice ili stolovi čiju visinu sami možete regulirati također su dobar odabir jer mogu trajati godinama i ići ukorak s rastom djeteta.

U galeriji pogledajte 15 dječjih soba koje vam mogu poslužiti kao inspiracija za uređenje.

Dječja soba - 15 Foto: Living4Media