Uređenje dječje sobe za mnoge roditelje pravi je izazov. Najčešće se izgubimo u gomili ideja i želja ili pak uopće ne znamo kako bismo je uredili

Galerija Dječja soba Dječja soba - 15 Dječja soba - 14 +12 Dječja soba - 13 Uređenje dječje sobe puno je zahtjevnije nego što mislimo. Prostor za dijete prije svega mora biti funkcionalan, ali moramo paziti na to da bude primjeren dobi djeteta i njegovoj osobnosti. U nastavku pročitajte 7 osnovnih pravila za uređenje dječje sobe.

1. Podijelite sobu na zone

Mali "radni" kutak za crtanje ili pisanje zadaće odvojite od kreveta i prostora za igračke. Dijeljenjem na zone određene prema funkcionalnosti stvorit ćete red u sobi.

2. Osigurajte prostor za pohranjivanje stvari

Kako biste potaknuli dijete da posprema i organizira vlastite stvari, u sobi osigurajte prostor za pohranjivanje igračaka, knjiga i ostalog. Police s kutijama sjajan su odabir, ali slobodno posegnite i za drugim rješenjima.

3. Vodite računa o sigurnosti

Ako su djeca manja, birajte namještaj sa zaobljenim kutovima ili zaštitite postojeći namještaj s oštrim kutovima. Ladice sa sporo-zatvarajućim sistemom spriječit će nezgode poput prignječenja prstiju prilikom zatvaranja.
Dječja soba - 14 Dječja soba - 14 (Foto: Living4Media)
4. Posegnite za bojama, ali ne morate pretjerati

Šarenilo je uvijek poželjno u dječjoj sobi, ali pripazite na učinak pojedinih boja. Svijetloplave, svijetlozelene i ostale neutralne nijanse na zidovima i u dekoru smiruju djecu dok ih jarke boje stimuliraju. Po pitanju boje dekoracija i namještaja, vodite računa i o tome što se sviđa vašoj djeci i slobodno ih pitajte za mišljenje. Ne morate pretjerivati s unošenjem šarenila u prostor, ponekad je i koloristički minimalizam sjajan odabir za dječju sobu.

5. Uključite djecu u uređenje

Na taj način pomoći ćete im da izraze svoju osobnost i kreativnost te ih ohrabriti u vođenju brige o vlastitom prostoru.
Dječja soba - 10 Dječja soba - 10 (Foto: Living4Media)

6. Kod odabira kreveta fokusirajte se na madrac

Djeci je potreban madrac na kojem će im biti udobno. Za mališane s astmom ili alergijama obavezno odaberite modele s antimikrobnim i hipoalergenim materijalima.

7. Uštedite kupovinom neutralnog i fleksibilnog namještaja

Kako vaše dijete raste, tako će se mijenjati i uređenje sobe. Fleksibilni komadi veliki komadi namještaja poput ormara neutralnim bojama prava su ušteda jer će „preživjeti“ sve faze promjene ukusa i stila. Stolice ili stolovi čiju visinu sami možete regulirati također su dobar odabir jer mogu trajati godinama i ići ukorak s rastom djeteta.

U galeriji pogledajte 15 dječjih soba koje vam mogu poslužiti kao inspiracija za uređenje.
Dječja soba - 15 Dječja soba - 15 (Foto: Living4Media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju