Blagdansko vrijeme jedno je od onih doba kada se intenzivno družimo s najbližima na obiteljskim ručkovima i večerama koji podrazumijevaju kaloričnu, zimsku hranu poput sarme, bunceka, pečenja s krumpirom i francuskom salatom.

 

Galerija

 Takav odabir jela logičan je čim se živa u termometru spusti ispod ništice i zato bi bio pravi grijeh micati ih s menija. Zato vam donosimo dva inovativna i jednostavna recepta – predjelo i desert – koji će se savršeno uklopiti u vaš blagdanski meni, a možete ih prirediti s ekološki osviještenim dmBio namirnicama.

Krem juha od bundeve

PR

Za početak prepolovite buću, odstranite sjemenke, ogulite koru i nasjeckajte ju na kockice. Zatim usitnjeni luk pirjajte u velikoj tavi sve dok ne poprimi zlatnu boju. Potom u tavu dodajte kockice tikve i sve zajedno pirjajte nekoliko minuta. Kada bundeva omekša, zalijte ju dmBio povrtnom juhom i ostavite da kuha na srednjoj temperaturi. Nakon otprilike 15-20 minuta, dobivenu juhu usitnite štapnim mikserom i zgusnite je vrhnjem za kuhanje. Za kraj, sve začinite sa solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Tart s jabukama i marelicama

PR

Za pripremu ovog ukusnog blagdanskog deserta, u zdjeli zamutite smjesu od 125 g maslaca, 125 g šećera u prahu, 4 jaja i 1 naribane korice od limuna i limete. Zatim u smjesu dodajte 250 g dmBio pšeničnog integralnog bijelog brašna i sve zajedno umijesite dok se dobro ne poveže. Tijesto umotajte u foliju i ostavite u frižideru na nekoliko sati.

Kad se tijesto fino ohladi, dobro ga razvaljajte, složite u kalup za pečenje kolača i pecite pola sata na 180 stupnjeva. Pečeno tijesto premažite dmBio pireom od jabuke i kruške. Na to, složite red oraha (po prilici 30-ak grama), red od 400 grama marelica iz kompota te red ploški od svježih jabuka (pola kile). Na vrh složenog voća, istisnite i rasporedite 20 g dmBio sirupa od agave. Na kraju, sve prelijte s 4 jaja umućena sa slatkim vrhnjem. Kalup vratite u pećnicu i pecite 40 minuta na 200 stupnjeva. Gotovi tart posipajte sa šećerom u prahu i poslužite.

Dobar tek!