Pariz je u vrijeme prosvjetiteljstva bio središte kulture, obrazovanja i filozofije i mnogi su ga smatrali prosvijetljenim gradom. Ne čudi stoga što je dobio nadimak Grad Svjetla ili La ville des lumieres.

Galerija

Nadimak Grad Svjetla još se više počeo koristiti početkom 19. stoljeća kada je Pariz postao prvi veliki grad u Europi s raširenom mrežom javne rasvjete.

Najveći francuski grad svoj nadimak posebno opravdava u blagdansko vrijeme kada treperava svjetlost lampica obasja popularne dijelove grada – od Jardin des Plantesa do Champs Elyseesa – te stvori ozbiljnu konkurenciju čak i najpoznatijem simbolu Pariza – Eiffelovom tornju.

U stvaranju blagdanske čarolije pridruže se i brojne poznate modne kuće koje ukrase pročelja svojih elegantnih trgovina u središtu Pariza – od Chanela do Diora.

Pariz u božićnom ruhu 2023. godine - 8 Foto: Profimedia

Nemoguće je prošetati Parizom i uživati u blagdanskoj čarolije bez da se posjeti pariška robna kuća Galeries Lafayette, a čiju unutrašnjost svake godine preuzme spektakularno božićno drvce.

Ove godine ono je inspirirano sjećanjima na djetinjstvo i Božić proveden s bakom i djedom dizajnera Charlesa de Vilmorina.

Zavirite u našu fotogaleriju na početku teksta i pogledajte kako Pariz izgleda ovih božićnih blagdana.

Pariz u božićnom ruhu 2023. godine - 9 Foto: Profimedia

Pogledajte spektakularno pariško božićno drvce kojem se divi cijeli svijet

Najčarobnija mjesta zagrebačkog Adventa koja vrijedi posjetiti kad padne mrak