Skakanje, bacanje, trčanje, penjanje, prevrtanje… Slobodno nastavite niz aktivnosti u kojima uživa svako dijete.

Tjelesna aktivnost, a kasnije i bavljenje sportom utječu na kvalitetan rast i razvoj kostiju i mišića. Sport od ranog djetinjstva, ističu stručnjaci, doprinosi zdravlju, samopouzdanju, disciplini, socijalizaciji, motoričkoj sposobnosti. Djeca koja se bave sportom dokazano su sretnija i uspješnija od vršnjaka koji su sport zanemarili.

Nogomet, košarka, futsal, rukomet, gimnastika, borilački sportovi, vaterpolo, tenis… Popis ide unedogled i roditeljima je, želeći najbolje za svoje dijete, teško odlučiti. Što je najbolje? Je li svaki sport dobar za svako dijete? Što ako želi odustati nakon prvog poraza i neuspjeha? Kako motivirati dijete za sport?

U razgovoru s magistrom kineziologije, trenerom Petrom Sabolčecom i psihologinjom Marijom Šimunić, razgovarali smo o dilemama koje muče roditelje. Stoga, roditelji, odahnite! Prikupili smo odgovore na najčešća pitanja.

Pitanja koja muče roditelje

Psihologinja Marija Šimunić Foto: Privatni album

Glavni su motivi koji igraju ulogu u uključivanju djece i mladih u sportske aktivnosti, ističe psihologinja Šimunić, učenje novih vještina, zabavljanje, druženje s vršnjacima, osjećaj pripadanja grupi, vježbanje i poboljšanje kondicije, osjećaj uzbuđenja u sportskim izazovima te njegovanje natjecateljskog duha.

"Ako bilo koji od tih motiva izostanu, motivacija za sportom pada. U tome najvažniju ulogu igra dodatno motiviranje trenera koji pohvaljuje djetetov trud, prati i bilježi i najmanje napretke te pomaže djetetu u shvaćanju različitih uloga koje kroz sport može iskusiti. Čini se da su socijalni aspekti sporta i dalje jedan od glavnih motiva, posebno kod djece. Drugim riječima, osjećaj pripadanja vršnjačkoj grupi navodi se kao ključni motiv sudjelovanja u sportskim aktivnostima, a usporedba s vršnjacima je djetetu jedan od najvažnijih izvora informacija o vlastitim fizičkim sposobnostima", ističe psihologinja.

"Dijete bi trebalo provesti kroz što više sportova kako bi naučilo osnovne obrasce kretanja. Nakon što dijete prođe višestrani razvoj i razne sportove, samo će ukazati u kojem se sportu pronalazi. Ako namećemo djetetu izbor, može doći do averzije prema određenom sportu, a kasnije se to može preslikati na cjelokupni sport i tjelesnu aktivnost. Dijete bi trebalo imati na izbor da samo odluči kojim se sportom želi baviti", ističe trener.

Trener Petar Sabolčec Foto: Privatni album

Ne namećite djetetu vlastiti izbor

Je li dijete premalo za sport? Može li pratiti program? Često čujemo u razgovorima među roditeljima. Trener napominje kako su bilo kakva aktivnost ili sport dobri za svako dijete pogotovo u najranijoj dobi, kada se dijete motorički najviše razvija. Kasnije možemo usmjeravati dijete u određeni sport ovisno o morfologiji djeteta i njegovoj genetici. No pripazite da djetetu ne namećete vlastiti izbor.

"Ako dijete ima visoke roditelje, usmjeravat će ga u sportove gdje je bitna visina poput košarke, rukometa, skoka u vis. Ako je dijete nižeg rasta, usmjeravat ćemo ga u sportove poput gimnastike, nogometa i slično", naglašava Petar i nastavlja:

"Svako je dijete individua za sebe i svako dijete prolazi kroz senzitivne faze u kojima razvija određene motoričke sposobnosti poput koordinacije, ravnoteže. Iz tog razloga bitno je naglasiti višestrani razvoj djeteta. Već s 3 godine djecu bi trebali upisati na više sportskih aktivnosti ili u univerzalnu sportsku školu. Neki od sportova koji su odlični za razvoj djece su gimnastika, plivanje, atletika, judo, iz razloga što u tim sportovima prolaze veliki spektar raznovrsnih kretanja. Neizmjerno je bitno djecu provesti kroz više sportova kako bi se dijete pravilno i maksimalno razvilo u svim motoričkim sposobnostima, ali i kako bi dijete moglo kasnije odabrati sport koji mu se najviše sviđa i u kojem je dobar, a najbolje razdoblje za odabir specifičnog sporta je u dobi od 7 do 10 godina."

Kako se nositi s pobjedama i porazima? Foto: Getty Images

Djeca u svom odrastanju prolaze cijeli špalir sportova, pokušavajući pronaći onaj koji im odgovara i u kojem se zaista osjećaju dobro i sretno. To je normalno, to je prirodno, naglašava psihologinja Marija Šimunić, koja u svom poslu radi s djecom, a jedno od područja interesa joj je i psihologija sporta.

"Problem nastaje kada roditelji ili drugi bitni odrasli u životu djeteta nastoje prioritizirati određeni sport zbog nekog naizgled skrivenog razloga, forsiraju natjecateljske sportove ili prerano uvode dijete u kompleksni svijet bodova, pehara i medalja, za koje dijete emocionalno još nije spremno. Nisu sva djeca spremna niti zainteresirana za profesionalno bavljenje sportom, a prerani ulazak u to područje utječe na gubitak uživanja u sportu kao takvom, lišenom priznanja i pohvala. Stoga treba djetetu dopustiti da se pronađe u sportu u kojem se osjeća najbolje te mu ostaviti dovoljno vremena da sport shvati kao zabavu, potrebu, relaksaciju, socijalizaciju i sve drugo puno bitnije od samog osvajanja nagrada", ističe.

Kako se nositi s pobjedama i porazima?

Dijete je odabralo sport koji ga zanima, krenulo je na treninge. No nakon par odlazaka – štrajk. Više mu se ne ide, polako gubi motivaciju. Što napraviti? Popustiti? Ustrajati? Psihologinja Marija ističe kako vrlo često postoji neki dublji razlog u pozadini. Uglavnom su vezani uz nedostatak vremena za treninge, osjećaj nepripadanja grupi, manjak zabave i uživanja u aktivnosti, preveliki pritisak od strane roditelja i trenera, pretjerano naglašavanje pobjede, osjećaj neuspjeha ili nedovoljne kompetentnosti za sport. Kad-tad će se dijete susresti s prvim porazom i neuspjehom; promašeni jedanaesterac, sedmerac, slobodno bacanje, poraz u judu. Neka djeca jednostavno uživaju u procesu i zabavi, neovisno o ishodu, a neka su osjetljivija.

Sport kao zabava Foto: Getty Images

"Koliko god to bilo povezano s osobinama ličnosti, itekako je vezano i s primjerom koji dobivaju od strane roditelja. Način na koji roditelji pristupaju prvenstveno vlastitim usponima i padovima najbolji je pokazatelj kako će njihova djeca shvaćati to isto u avanturi zvanoj život. Povećanje fokusa na proces i manja opterećenost konačnim rezultatima nije nešto što se tek tako riječima objašnjava, nego nešto što se uči metodom pokušaj-pogreška", govori nam Marija.

Drugim riječima, djeca koja češće sudjeluju u natjecateljskim sportskim aktivnostima s vremenom se uspješnije nose s porazima i zahvalnije primaju pobjede.

"Od društvenih igara do natjecateljskih sportova, pobjede i porazi će se javljati mnogo puta u životu djeteta. Rana iskustva s takvim situacijama u sportu izravno su povezana s emocionalnom inteligencijom i samoregulacijom emocija, odnosno prepoznavanjem vlastitih osjećaja u određenoj situaciji te reagiranju na tuđe osjećaje. U pitanju su životne sposobnosti koje će dugoročno pomoći djetetu kako slaviti životne radosti, ali i prebroditi teške trenutke", nastavlja Marija.

Dijete bi trebalo imati na izbor da samo odluči kojim se sportom želi baviti. Foto: Getty Images

Zabava je bit sporta

Talent je, kažu stručnjaci, tek 30 % uspjeha. Ostalo je rad i disciplina. Naravno, nikako se ne smije izostaviti najvažniji aspekt sporta - zabava. Neka djeca budu djeca. Neka se igraju, uprljaju, zabavljaju, smiju, skaču po lokvama, penju po stablima. Neka uvijek pri ruci, za energiju, imaju i Lidlove orašaste plodove i svježe voće i povrće iz Lidlove tržnice. Djeca sport ne bi trebala shvaćati kao vrstu obveze, već kao igru i zabavu. Sve dok tako shvaćaju, ostvaruju svoj maksimalni potencijal za motorički, funkcionalni, kognitivni razvoj.

Sport je igra zbog koje se dijete uvijek treba osjećati sretno i zadovoljno, što mi kao roditelji nikada ne smijemo zaboraviti.


Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.