Tofu je iznimno podcijenjena namirnica koju u Hrvatskoj uglavnom konzumiraju vegani i vegetarijanci, što je prava šteta.
Odličan je izvor proteina – u 100 grama nalazi se oko 8 grama bjelančevina, a svega 75 kalorija. Izvrsno zasićuje, pa se preporučuje konzumirati je u umjerenim količinama kada pokušavate skinuti koji kilogram ili održati postojeću težinu.
Nekoć se tofu mogao kupovati samo u specijaliziranim trgovinama, a danas se nalazi u gotovo svakom supermarketu. Blok od 180 do 200 grama može se naći po cijeni od oko 10 kuna ili čak manje od toga.
Tofu je prerađevina od soje koja nastaje zgrušnjavanjem sojina mlijeka. Iako nalikuje siru, a zbog načina priprema često se naziva i sojin sir, nema mnogo veze s tim proizvodom. Nemojte isprobavati tofu i očekivati da će imati okus po siru – razočarat ćete se.
Da biste istinski uživali u tofuu, treba ga dobro začiniti ili marinirati prije termičke obrade. Običan tofu jestiv je i u sirovom obliku, ali se savjetuje začinjavanje i kratka termička obrada prije kušanja. Dimljeni tofu ima pak više okusa te se može jesti narezan na kriške i sirov.
Običan tofu možete marinirati kao i bilo koji komad mesa ili ribe u maslinovu ulju, limunu i mediteranskim začinima. Želite li napraviti jelo s azijskim štihom, pomiješajte ga s umakom od soje, malo sezamova ulja, rižinim octom, čili papričicama, medom i žlicom maslaca od kikirikija.
Hrskave komadiće tofua dobit ćete ako ga pomiješajte s nešto kukuruznog škroba prije stavljanja na tavu, u pećnicu ili u fritezu na vrući zrak. Poslužiti ih potom možete umjesto mesa kao prilog krumpiru, riži ili povrću.
Ako pak želite komad tofua s teksturom nalik na piletinu, zamrznite blok u ledenici prije nego što ga odlučite ispeći na željeni način. Tofu možete i izblendati sa začinima i orašastim plodovima kako biste ukusan dobili fini umak za tjesteninu, ili dodati bilo kojem varivu i juhu kao dodatan izvor bjelančevina.
U prehrambenoj industriji od tofua se rade najrazličitije alternative za meso, a u kućnoj radinosti s njime se najčešće radi veganska alternativa za jaja na kajganu. Kako tofu na kajganu možete napraviti kod kuće, otkrijte u nastavku teksta.
Sastojci za tofu na kajganu:
- 200 grama običnog tofua
- 100 grama šampinjona
- 1 manji luk
- 1 paprika
- 1 šaka svježeg špinata
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- sol i crni papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema - tofu na kajganu:
- Rukama ocijedite višak tekućine iz tofua.
- Rukama natrgajte tofu na manje komade da nalikuju na pečena jaja.
- Pirjajte tofu na malo ulja zajedno s nasjeckanim lukom, paprikom i šampinjonima sve dok povrće ne omekša.
- Dodajte sve začine i dobro promiješajte
- Pred kraj pirjanja dodajte svježi špinat. Promiješajte i poklopite tavu dok špinat ne povene.
- Poslužite s kriškom tostiranog kruha i sezonskom salatom po želji.
Dobar tek!
Savjet plus:
Kurkuma se tradicionalno dodaje ovom jelu kako bi dobilo žutu boju nalik na jaja, no nije ju potrebno dodavati ako je nemate pri ruci.
Ako dodate kurkumu u tofu, obavezno dodajte i crni papar jer on aktivira djelatnu tvar kurkumin u kurkumi koja ima antiupalno djelovanje na organizam.
Tofu na kajganu tradicionalno se posipa s prehrambenim kvascem, koji mu daje dodatnu dubinu okusa. Prehrambeni kvasac može se kupiti u trgovinama zdrave prehrane.