Tofu je iznimno podcijenjena namirnica koju u Hrvatskoj uglavnom konzumiraju vegani i vegetarijanci, što je prava šteta.

Galerija +0 Tofu

Odličan je izvor proteina – u 100 grama nalazi se oko 8 grama bjelančevina, a svega 75 kalorija. Izvrsno zasićuje, pa se preporučuje konzumirati je u umjerenim količinama kada pokušavate skinuti koji kilogram ili održati postojeću težinu.

Nekoć se tofu mogao kupovati samo u specijaliziranim trgovinama, a danas se nalazi u gotovo svakom supermarketu. Blok od 180 do 200 grama može se naći po cijeni od oko 10 kuna ili čak manje od toga.

Slika nije dostupna Mineral života: 10 namirnica koje sadrže najviše magnezija

Tofu je prerađevina od soje koja nastaje zgrušnjavanjem sojina mlijeka. Iako nalikuje siru, a zbog načina priprema često se naziva i sojin sir, nema mnogo veze s tim proizvodom. Nemojte isprobavati tofu i očekivati da će imati okus po siru – razočarat ćete se.

Da biste istinski uživali u tofuu, treba ga dobro začiniti ili marinirati prije termičke obrade. Običan tofu jestiv je i u sirovom obliku, ali se savjetuje začinjavanje i kratka termička obrada prije kušanja. Dimljeni tofu ima pak više okusa te se može jesti narezan na kriške i sirov.

Običan tofu možete marinirati kao i bilo koji komad mesa ili ribe u maslinovu ulju, limunu i mediteranskim začinima. Želite li napraviti jelo s azijskim štihom, pomiješajte ga s umakom od soje, malo sezamova ulja, rižinim octom, čili papričicama, medom i žlicom maslaca od kikirikija.

Hrskave komadiće tofua dobit ćete ako ga pomiješajte s nešto kukuruznog škroba prije stavljanja na tavu, u pećnicu ili u fritezu na vrući zrak. Poslužiti ih potom možete umjesto mesa kao prilog krumpiru, riži ili povrću.

Ako pak želite komad tofua s teksturom nalik na piletinu, zamrznite blok u ledenici prije nego što ga odlučite ispeći na željeni način. Tofu možete i izblendati sa začinima i orašastim plodovima kako biste ukusan dobili fini umak za tjesteninu, ili dodati bilo kojem varivu i juhu kao dodatan izvor bjelančevina.

U prehrambenoj industriji od tofua se rade najrazličitije alternative za meso, a u kućnoj radinosti s njime se najčešće radi veganska alternativa za jaja na kajganu. Kako tofu na kajganu možete napraviti kod kuće, otkrijte u nastavku teksta.

Sastojci za tofu na kajganu:

  • 200 grama običnog tofua
  • 100 grama šampinjona
  • 1 manji luk
  • 1 paprika
  • 1 šaka svježeg špinata
  • 1 čajna žličica kurkume
  • 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • sol i crni papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje


Priprema - tofu na kajganu:

  1. Rukama ocijedite višak tekućine iz tofua.
  2. Rukama natrgajte tofu na manje komade da nalikuju na pečena jaja.
  3. Pirjajte tofu na malo ulja zajedno s nasjeckanim lukom, paprikom i šampinjonima sve dok povrće ne omekša.
  4. Dodajte sve začine i dobro promiješajte
  5. Pred kraj pirjanja dodajte svježi špinat. Promiješajte i poklopite tavu dok špinat ne povene.
  6. Poslužite s kriškom tostiranog kruha i sezonskom salatom po želji.

Dobar tek!

Savjet plus:
Kurkuma se tradicionalno dodaje ovom jelu kako bi dobilo žutu boju nalik na jaja, no nije ju potrebno dodavati ako je nemate pri ruci.

Ako dodate kurkumu u tofu, obavezno dodajte i crni papar jer on aktivira djelatnu tvar kurkumin u kurkumi koja ima antiupalno djelovanje na organizam.

Tofu na kajganu tradicionalno se posipa s prehrambenim kvascem, koji mu daje dodatnu dubinu okusa. Prehrambeni kvasac može se kupiti u trgovinama zdrave prehrane.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju