Iskoristite marelice za pripremu jednog od najpoznatijih ljetnih deserata na ovim prostorima. Naravno, u pitanju su knedle od krumpirova tijesta koje se pune marelicama. S obzirom na to da je taj desert poprilično kaloričan, slobodno njime zamijenite klasični ručak jer nema sumnje da ćete se dobro najesti od dvije-tri knedle.

 

Sastojci (za 10 knedli):

  • 10 manjih marelica
  • 30 dag krumpira
  • 15 dag oštrog brašna
  • 5 dag maslaca
  • 1 jaje
  • prstohvat soli i šećera
  • 5 dag krušnih mrvica
  • par žlica ulja

Priprema knedli s marelicama:

  1. Operite marelice. Svaku marelicu nožem lagano zarežite po iscrtanom udubljenju sa strane, pažljivo rastvorite kako ih ne biste prepolovili i izvadite košticu.
  2. Krumpir ogulite, narežite na manje kockice i stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada je krumpir kuhan, dodajte u njega maslac narezan na tanke šnite pa sve zajedno gnječite vilicom, gnječilicom za krumpir ili štapnim mikserom dok ne dobijete pire. Po potrebi i ukusu dodajte malo soli u pire ako vam se učini da nije dovoljno slan.
  3. U veću posudu stavite brašno, dodajte prstohvat soli i šećera, zatim pire od krumpira i naposljetku jaje. Sve zajedno razradite prstima pa lagano i kratko zamijesite dok sve sastojke ne povežete u kompaktnu kuglu. Tijesto će biti ljepljivo pa ga samo lagano pobrašnite kako biste mogli rukovati s njim. Pobrašnite i ruke jer će vam tako biti lakše raditi s tijestom.
  4. Kuglu potom na pobrašnjenoj površini lagano razvucite u duljinu i potom razrežite na 10 jednakih dijelova. Ako imate skučenu radnu površinu, možete si olakšati posao i tijesto prvo podijeliti na dva dijela, svaku polovicu rukama oblikujte u mali duguljasti valjak te svaki valjak razrežite na pet dijelova.
  5. Pobrašnite ruke, uzmite dio tijesta i u svaki umotajte jednu marelicu. Možda će vam se učiniti da nemate dovoljno tijesta, ali samo ga lagano povlačite preko marelice i spajajte vrhovima prstiju tamo gdje nastanu rupice. Naposljetku kuglu lagano zagladite dlanovima i stavite sa strane na pobrašnjenu površinu.
  6. U dublji lonac ulijte dosta vode. Kada voda zakuha, pažljivo žlicom ubacujte knedle u lonac. One će se odmah početi lijepiti za dno lonca pa ih samo malo pomaknite žlicom. Koliko se knedle kuhaju u minutu? Na to pitanje gotovo nitko nema odgovor, ali ove metode kuhanja drži se većina domaćica. Pustite da knedle same isplivaju na površinu, od tog trenutka kuhajte ih još 5 minuta i zatim izvadite van.
  7. Na nekoliko žlica zagrijanog ulja dodajte 5 dag krušnih mrvica i miješajte dok mrvice ne postanu zlatnožute. Potom u njih stavite knedle ili jednostavno prezle prelijte preko knedli i posipajte šećerom.

Dobar tek!

Brzi kolač s marelicama: Recept "na čaše" s kojim ne možete pogriješiti

Još jedna verzija ljetnog cheesecakea, lagana i mirisna

Kremasti, voćni i brzo gotov: Ovaj kolač radimo kad nemamo puno vremena, a želimo nešto fino