Planirate li kupiti dezodorans i tako se zaštititi od neugodnog mirisa znoja, dobro razmislite o tome koji ćete proizvod odabrati. Na tržištu postoje dezodoransi i antiperspiranti, a razlika između tih dvaju proizvoda vrlo je bitna i krije se u sastojcima, među kojima je i aluminij, koji se smatra štetnim za zdravlje.

Galerija

Najučinkovitije sredstvo protiv stvaranja neugodnog mirisa znoja svakako je dezodorans. No prije nego što odaberete onaj koji vam mirisom i teksturom najviše odgovara, važno je znati da na tržištu postoje dezodoransi i antiperspiranti. Razlika između tih dvaju proizvoda vrlo je bitna, a krije se u sastojcima i načinu na koji djeluju.

Razlika između antiperspiranta i dezodoransa:

Dezodorans  sastojci iz proizvoda uništavaju bakterije koje se stvaraju na koži ispod pazuha, a koje uzrokuju neugodan miris znoja.

Antiperspirant  kemikalije iz proizvoda, poput aluminijske soli, blokiraju žlijezde znojnice te tako smanjuju znojenje i rješavaju problem neugodnog mirisa.

Mnogi stručnjaci objašnjavaju kako blokiranje znojenja nije zdravo za naše tijelo. Sastojak aluminijska sol, koji se skriva u svim antiperspirantima, već je dugo predmet brojnih istraživanja te se smatra da ima negativan učinak na naše zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Inorganic Biochemistry pronašlo je poveznicu između aluminijskih soli i raka dojke te ga smatraju odgovornim za ubrzani razvoj i širenje stanica raka.

Šest bitnih poruka koje vam tijelo šalje pojačanim znojenjem

Drugo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Applied Toxicology govori pak da sastojak koji se koristi u kozmetičkoj industriji, aluminijev klorid, ima sposobnost mijenjanja stanica tako da pretvara zdrave stanice u kancerogene.

Iz trgovina smo izdvojili sedam dezodoransa koji ne sadrže aluminij. Pogledajte ih u nastavku:

1. Nivea Fresh Comfort spray

Učinkovita 48-satna zaštita sa svježim i nježnim mirisom. Osvježavajuća Nivea Fresh Comfort formula uz posebnu njegu pruža dugotrajan osjećaj zaštite.

Nivea Fresh Comfort Spray, 3,60 eura Foto: Zadovoljna.hr

2. L'Occitane dezodorans u balzamu Citronovac

Ovaj balzam bez aluminija i alkohola pruža prirodnu i dugoratrajnu zaštitu, do 48 sati. Do 48 sati koža je obavijena svježim i ugodnim mirisom. Ovaj dezodorans obogaćen je hranjivim organskim karite maslacem, a prilikom nanošenja brzo se upija i ne ostavlja ragove na odjeći.

L'Occitane dezodorans u balzamu Citronovac, 17,70 eura Foto: Zadovoljna.hr

3. MBR Cream Deodorant Sensitive

Ovaj blagi, hranjivi dezodorans u kremi za osjetljivu kožu savršena je cjelodnevna zaštita bez aluminijeve soli. Osigurava pouzdanu svježinu tijekom cijeloh dana, nježan je i pogodan za upotrebu nakon uklanjanja dlačica.

MBR Cream Deodorant, 47 eura Foto: Zadovoljna.hr

4. Sol de Janeiro Rio Deo Cheirosa Deodorant u stiku

Rio Deo čini da se osjećate svježe i mirisno tijekom cijelog dana. Ovaj dezodorans sprječava neugodan miris neutralizirajući bakterije dok umiruje osjetljivo područje ispod pazuha.

Sol de Janeiro Rio Deo Cheirosa, 18,30 eura Foto: Zadovoljna.hr

5. Borotalco Pure Original Freshness

Dezodorans Borotalco Pure Original Freshness učinkovito se bori protiv neugodnih mirisa i dugoročno vam pruža osjećaj ugode i svježine.

Borotalco Pure Original Freshness, 3,80 eura Foto: Zadovoljna.hr