Planirate li kupiti dezodorans i tako se zaštititi od neugodnog mirisa znoja, dobro razmislite o tome koji ćete proizvod odabrati. Na tržištu postoje dezodoransi i antiperspiranti, a razlika između tih dvaju proizvoda vrlo je bitna i krije se u sastojcima, među kojima je i aluminij, koji se smatra štetnim za zdravlje.

Galerija Dezodoransi bez aluminijskih soli MBR Cream Deodorant Immortela deo roll-on floral, 29,90 kn +4 Nivea Magnesium Dry roll on, 31,90 kn

Najučinkovitije sredstvo protiv stvaranja neugodnog mirisa znoja svakako je dezodorans. No prije nego što odaberete onaj koji vam mirisom i teksturom najviše odgovara, važno je znati da na tržištu postoje dezodoransi i antiperspiranti. Razlika između tih dvaju proizvoda vrlo je bitna, a krije se u sastojcima i načinu na koji djeluju.

RAZLIKA IZMEĐU ANTIPERSPIRANTA I DEZODORANSA

Dezodorans  sastojci iz proizvoda uništavaju bakterije koje se stvaraju na koži ispod pazuha, a koje uzrokuju neugodan miris znoja.

Antiperspirant  kemikalije iz proizvoda, poput aluminijske soli, blokiraju žlijezde znojnice te tako smanjuju znojenje i rješavaju problem neugodnog mirisa.

Mnogi stručnjaci objašnjavaju kako blokiranje znojenja nije zdravo za naše tijelo. Sastojak aluminijska sol, koji se skriva u svim antiperspirantima, već je dugo predmet brojnih istraživanja te se smatra da ima negativan učinak na naše zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Inorganic Biochemistry pronašlo je poveznicu između aluminijskih soli i raka dojke te ga smatraju odgovornim za ubrzani razvoj i širenje stanica raka.

Pojačano znojenje može biti znak velikog stresa Šest bitnih poruka koje vam tijelo šalje pojačanim znojenjem

Drugo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Applied Toxicology govori pak da sastojak koji se koristi u kozmetičkoj industriji, aluminijev klorid, ima sposobnost mijenjanja stanica tako da pretvara zdrave stanice u kancerogene.

Iz trgovina smo izdvojili sedam dezodoransa koji ne sadrže aluminij. Pogledajte ih u nastavku:

1. MBR Cream Deodorant

Ovaj blagi, hranjivi dezodorans u kremi za osjetljivu kožu savršena je cjelodnevna zaštita bez aluminijeve soli. Osigurava pouzdanu svježinu tijekom cijeloh dana, nježan je i pogodan za upotrebu nakon uklanjanja dlačica.

MBR Cream Deodorant MBR Cream Deodorant (Foto: Internetska stranica proizvođača)

2. Immortela deo roll-on floral

Ovaj roll-on ne sadrži aluminij klorohidrat i alkohol. Prirodan je, dugotrajan i namijenjen svim tipovima kože. Radi se o dezodoransu koji pruža cjelodnevnu zaštitu. Zahvaljujući svom sastavu on apsorbira vlažnost, neutralizira mirise te njeguje kožu pazuha. Dodatni plus mu je i činjenica da ne ostavlja tragove na odjeći.

Immortela deo roll-on floral, 29,90 kn Immortela deo roll-on floral, 29,90 kn (Foto: Internetska stranica proizvođača)

3. Nivea Magnesium Dry roll on

Ovaj dezodorans s nula posto aluminija istovremeno pruža zaštitu od znojenja i vlažnih pazuha. Zahvaljujući sastojku prirodnog aktivnog magnezija nudi svježinu i zaštitu od neugodnih mirisa na potpuno prirodan način. Ovaj dezodorans možete slobodno nanijeti i nakon brijanja pazuha bez straha da će vas iziritirati.

Nivea Magnesium Dry roll on, 31,90 kn Nivea Magnesium Dry roll on, 31,90 kn (Foto: Internetska stranica proizvođača)

4. Vichy Déodorant Minéral Roll-on

Vichyjev dezodorans bez aluminija pruža zaštitu i do 48 sati. Posebno će ga voljeti osjetljiva ili depilirana koža. Ovaj hipoalergeni roll on je bez alkohola i mirisa, a njegovo pakiraje može se reciklirati.

Vichy Déodorant Minéral Roll-on, 79,10 kn Vichy Déodorant Minéral Roll-on, 79,10 kn (Foto: Internetska stranica proizvođača)

5. L'Occitane dezodorans u balzamu Citronovac

Ovaj balzam bez aluminija i alkohola pruža prirodnu i dugoratrajnu zaštitu, do 48 sati. Do 48 sati koža je obavijena svježim i ugodnim mirisom. Ovaj dezodorans obogaćen je hranjivim organskim karite maslacem, a prilikom nanošenja brzo se upira i ne ostavlja ragove na odjeći.

L\'Occitane dezodorans u balzamu Citronovac, 132,50 kn L\'Occitane dezodorans u balzamu Citronovac, 132,50 kn (Foto: Zadovoljna.hr)

6. Matinata refresh dezodorans

Ovja unisex dezodorans, kažu nejgovi tvorci, nema niti jedan sastojak koji bi zaustavio prirodni proces znojenja. On sprječava neugodne mirise inhibicijom metabolizma sastavnica znoja te sinergijom prirodnih sastojaka aktivno djeluje na mikroorganizme. Vrlo je nježan za kožu, čak i kad se nanosi izravno na obrijanu kožu pazuha.

Matinata refresh dezodorans, 147 kn Matinata refresh dezodorans, 147 kn (Foto: Internetska stranica proizvođača)

7. Balea deo krema s natronom

Nježna receptura ove kreme miriše na malinu i magnoliju, a formula bez aluminija štiti od neugodnih mirisa i do 24 sata. Ova krema ima i tajno oružje, a ono se zove natron. Njegov zadatak je da neutralizira mirise i masne kiseline na koži.

Balea deo krema s natronom, 13,90 kn Balea deo krema s natronom, 13,90 kn (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju