Planirate li kupiti dezodorans i tako se zaštititi od neugodnog mirisa znoja, dobro razmislite o tome koji ćete proizvod odabrati. Na tržištu postoje dezodoransi i antiperspiranti, a razlika između tih dvaju proizvoda vrlo je bitna i krije se u sastojcima, među kojima je i aluminij, koji se smatra štetnim za zdravlje.

Galerija

Najučinkovitije sredstvo protiv stvaranja neugodnog mirisa znoja svakako je dezodorans. No prije nego što odaberete onaj koji vam mirisom i teksturom najviše odgovara, važno je znati da na tržištu postoje dezodoransi i antiperspiranti. Razlika između tih dvaju proizvoda vrlo je bitna, a krije se u sastojcima i načinu na koji djeluju.

RAZLIKA IZMEĐU ANTIPERSPIRANTA I DEZODORANSA

Dezodorans  sastojci iz proizvoda uništavaju bakterije koje se stvaraju na koži ispod pazuha, a koje uzrokuju neugodan miris znoja.

Antiperspirant  kemikalije iz proizvoda, poput aluminijske soli, blokiraju žlijezde znojnice te tako smanjuju znojenje i rješavaju problem neugodnog mirisa.

Mnogi stručnjaci objašnjavaju kako blokiranje znojenja nije zdravo za naše tijelo. Sastojak aluminijska sol, koji se skriva u svim antiperspirantima, već je dugo predmet brojnih istraživanja te se smatra da ima negativan učinak na naše zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Inorganic Biochemistry pronašlo je poveznicu između aluminijskih soli i raka dojke te ga smatraju odgovornim za ubrzani razvoj i širenje stanica raka.

Drugo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Applied Toxicology govori pak da sastojak koji se koristi u kozmetičkoj industriji, aluminijev klorid, ima sposobnost mijenjanja stanica tako da pretvara zdrave stanice u kancerogene.

Iz trgovina smo izdvojili sedam dezodoransa koji ne sadrže aluminij, a pogledajte ih u fotogaleriji.