Planirate li kupiti dezodorans i tako se zaštititi od neugodnog mirisa znoja, dobro razmislite o tome koji ćete proizvod odabrati. Na tržištu postoje dezodoransi i antiperspiranti, a razlika između tih dvaju proizvoda vrlo je bitna i krije se u sastojcima, među kojima je i aluminij, koji se smatra štetnim za zdravlje.

Galerija Žena MBR Cream Deodorant, 47 eura L'Occitane dezodorans u balzamu Citronovac, 17,70 eura +2 Borotalco Pure Original Freshness, 3,80 eura

Najučinkovitije sredstvo protiv stvaranja neugodnog mirisa znoja svakako je dezodorans. No prije nego što odaberete onaj koji vam mirisom i teksturom najviše odgovara, važno je znati da na tržištu postoje dezodoransi i antiperspiranti. Razlika između tih dvaju proizvoda vrlo je bitna, a krije se u sastojcima i načinu na koji djeluju.

Razlika između antiperspiranta i dezodoransa:

Dezodorans  sastojci iz proizvoda uništavaju bakterije koje se stvaraju na koži ispod pazuha, a koje uzrokuju neugodan miris znoja.

Antiperspirant  kemikalije iz proizvoda, poput aluminijske soli, blokiraju žlijezde znojnice te tako smanjuju znojenje i rješavaju problem neugodnog mirisa.

Mnogi stručnjaci objašnjavaju kako blokiranje znojenja nije zdravo za naše tijelo. Sastojak aluminijska sol, koji se skriva u svim antiperspirantima, već je dugo predmet brojnih istraživanja te se smatra da ima negativan učinak na naše zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Inorganic Biochemistry pronašlo je poveznicu između aluminijskih soli i raka dojke te ga smatraju odgovornim za ubrzani razvoj i širenje stanica raka.

Pojačano znojenje može biti znak velikog stresa Šest bitnih poruka koje vam tijelo šalje pojačanim znojenjem

Drugo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Applied Toxicology govori pak da sastojak koji se koristi u kozmetičkoj industriji, aluminijev klorid, ima sposobnost mijenjanja stanica tako da pretvara zdrave stanice u kancerogene.

Iz trgovina smo izdvojili sedam dezodoransa koji ne sadrže aluminij. Pogledajte ih u nastavku:

1. Nivea Fresh Comfort spray

Učinkovita 48-satna zaštita sa svježim i nježnim mirisom. Osvježavajuća Nivea Fresh Comfort formula uz posebnu njegu pruža dugotrajan osjećaj zaštite.

Nivea Fresh Comfort Spray, 3,60 eura Nivea Fresh Comfort Spray, 3,60 eura (Foto: Zadovoljna.hr)

2. L'Occitane dezodorans u balzamu Citronovac

Ovaj balzam bez aluminija i alkohola pruža prirodnu i dugoratrajnu zaštitu, do 48 sati. Do 48 sati koža je obavijena svježim i ugodnim mirisom. Ovaj dezodorans obogaćen je hranjivim organskim karite maslacem, a prilikom nanošenja brzo se upija i ne ostavlja ragove na odjeći.

L'Occitane dezodorans u balzamu Citronovac, 17,70 eura L'Occitane dezodorans u balzamu Citronovac, 17,70 eura (Foto: Zadovoljna.hr)

3. MBR Cream Deodorant Sensitive

Ovaj blagi, hranjivi dezodorans u kremi za osjetljivu kožu savršena je cjelodnevna zaštita bez aluminijeve soli. Osigurava pouzdanu svježinu tijekom cijeloh dana, nježan je i pogodan za upotrebu nakon uklanjanja dlačica.

MBR Cream Deodorant, 47 eura MBR Cream Deodorant, 47 eura (Foto: Zadovoljna.hr)

4. Sol de Janeiro Rio Deo Cheirosa Deodorant u stiku

Rio Deo čini da se osjećate svježe i mirisno tijekom cijelog dana. Ovaj dezodorans sprječava neugodan miris neutralizirajući bakterije dok umiruje osjetljivo područje ispod pazuha.

Sol de Janeiro Rio Deo Cheirosa, 18,30 eura Sol de Janeiro Rio Deo Cheirosa, 18,30 eura (Foto: Zadovoljna.hr)

5. Borotalco Pure Original Freshness

Dezodorans Borotalco Pure Original Freshness učinkovito se bori protiv neugodnih mirisa i dugoročno vam pruža osjećaj ugode i svježine.

Borotalco Pure Original Freshness, 3,80 eura Borotalco Pure Original Freshness, 3,80 eura (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju