Recept za čokoladni kolač s preljevom od karamele i šlagom jedan je od najpopularnijih na društvenim mrežama. S obzirom na to da nije prezahtjevan i može se prilagoditi vlastitim željama i ukusu, njegova popularost ne čudi. Na mnogim kulinarskim blogovima naći ćete ga pod nazivom "kolač bolji od ičega".

Svoju verziju recepta napravila je i Američka blogerica i zaljubljenica u kuhanje Lauren Allen koja vodi stranicu "Tastes Better from Scratch". U receptu se može koristiti kupovni ili domaći preljev od karamele, a želite li izraditi domaći preljev, Lauren predlaže recept u nastavku.

Sastojci za domaći preljev od karamele (za otprilike 450 mililitara preljeva):
- 175 grama maslaca
- 190 grama smeđeg šećera
- 2 žlice vode
- ¼ žličice soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 125 mililitara kondenziranog mlijeka (po želji možete staviti i malo više mlijeka)

Priprema:

1. Maslac, smeđi šećer, vodu i sol stavite u lončić i zagrijte na srednje jakoj vatri. Neprekidno miješajte dok se maslac ne otopi.

2. Kad se maslac otopi, pustite mješavinu da zakipi i neka kipi oko 5 minuta uz neprekidno miješanje.

3. Maknite s vatre te umiješajte vaniliju i 125 mililitara mlijeka. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte ostatak mlijeka ako želite rjeđi preljev.

Savjet: Želite li sačuvati preljev za kasniju uporabu ulijte ga u staklenku i držite u hladnjaku najduže 7 dana. Prije serviranja preljev zagrijte u mikrovalnoj pećnici nekoliko sekundi.

Baza ovog kolača je čokoladni biskvit koji se također radi po receptu Lauren Allen za "Savršeno čokoladni kolač".

Sastojci za čokoladni biskvit ("Savršeno čokoladni kolač"):

- 250 grama šećera
- 220 grama višenamjenskog brašna
- 100 grama kakaa
- 1 i pol žličica praška za pecivo
- 1 i pol žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 2 jaja
- 250 mililitara mlijeka
- 125 mililitara biljnog ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 250 mililitara kipuće vode

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Protvan veličine otprilike 20 x 30 cm namastite i pospite brašnom.

2. U velikoj zdjeli pomiješajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

3. Dodajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju; miješajte mikserom na srednjoj jačini dvije minute.

4. Ulijte kipuću vodu miješajući cijelo vrijeme (smjesa će biti rijetka). Ulijte smjesu u protvan.

5. Pecite 30 do 35 minuta.


Uz čokoladni biskvit i preljev od karamele za "Kolač bolji od ičega" trebat će vam još:

- 4 decilitra zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 375 militara vrhnja za šlag
- 30 grama šećera u prahu
- tri do četiri čokoladna prutića, narezani

Priprema:
1. Ispecite čokoladni biskvit ("Savršeno čokoladni kolač"), pustite da se hladi oko 5 minuta, a zatim vilicom ili s krajem kuhače izbušite rupe u njemu.

2. Preljev od karamele odmah izlijte preko čitavog kolača. Zatim izlijte zaslađeno kondenzirano mlijeko.

3. Pustite da se kolač do kraja ohladi.

4. Dok se kolač hladi, vrhnje za šlag stavite u posudu i tucite dok ne dobijete mekani šlag.

5. Dodajte šećer u prahu i istucite šlag dok ne postane čvrst te ga raspodijelite po kolaču.

6. Pospite s ribanom čokoladom. Stavite u hladnjak i pustite da odstoji najmanje jedan sat do jedan dan prije serviranja. Što duže kolač odstoji, to će biti finiji.

Dobar tek!