Gotovo 40 godina prošlo je od proizvodnje prvog para popularnih tenisica Air Jordan.

Galerija

Te prve Air Jordanice proizvedene su za košarkaša Michaela Jordana tijekom njegovog igranja za Chicago Bullse krajem 1984. godine. U javnost su puštene 1. travnja 1985. godine, a sve ostalo je povijest.

Ove tenisice su za Nike dizajnirali Peter Moore, Tinker Hatfield i Bruce Kilgore, a njihov logotip poznat pod imenom "Jumpman" nastao je prema fotografiji Jacobusa Rentmeestera.

Tenisice koje je 1984./1985. nosio Michael Jordan Foto: Profimedia

Nije dugo trebalo da tenisice Air Jordan steknu kultni status u svijetu tenisica. Danas se nose diljem svijeta, a njihov utjecaj proširio se s košarke na modu i pop i hip-hop kulturu. One su nezaobilazan dio ulične mode. Nose ih brojni umjetnici, pjevači i druge slavne osove.

Air Jordan tenisice su i čest prizor na hrvatskim ulicama, a  u svom ormaru ima ih i Lejla Filipović.

Bivša hrvatska misica ima model Air Jordan 1 Low 'Unity' - International Women's Day.

Lejla nosi limiitirano izdanje tenisica Air Jordan Foto: Internetska stranica proizvođača

Radi se o limitiranom izdanju napravljenom u čast Međunarodnog dana žena. Tenisice prema riječima dizajnera slave jednakost i jedinstvo, a sadrže kombinaciju ljubičaste, prljavo bijele i žute boje.

Iva Šarić u upečatljivim bijelim tenisicama koje svaku kombinaciju podižu na višu razinu

Prednji dio tenisice izrađen je od glatke ljubičaste kože i ukrašen dječjim crtežima žutog cvijeća i natpisom "Jer jednog dana ovaj dan će biti naša svakodnevnica". Na bočnicm stranama ispisane su riječi "jedinstvo" i "jednakost".

Ovaj put Lejla je tenisice nosila uz dvodijelni set od rebrastog pletiva sastavljen od kratko rezanog topa na deblje bretele i midi suknje olovka kroja. Uz sivi komplet i popularne tenisice nosila je i šiltericu i veliku torbu, a radi se o kombinaciji koju je odjenula za uživanje u šetnji Istanbulom.

Ovo je samo jedno od njezinih izdanja u kojem su glavna zvijezda popularne tenisice. Lejla ih kao i druge brojne dame nosi u raznim kombinacijama, od onih ležernih s trapericama preko finijih opcija koje uključuju elegantne haljine.

U svakom slučaju, tenisice Air Jordan toliko su popularne da ih žene danas nose uz sve pa i najfinije komade iz svog ormara. I pritom izgledaju sjajno.