Djevojčice u dobi od deset godina vrijeme najradije provode zatvorene u sobi gdje isprobavaju koja im odjeća najbolja pristaje te ju kombiniraju s torbicama, cipelama i modnim dodacima. Nova vrsta djevojčica-žena sve je brojnija

Rijetko koja desetogodišnjakinja u Velikoj Britaniji će proći pored ogledala, a da ne provjeri kako izgleda i je li možda nabacila koji kilogram previše.

Desetogodišnjoj Georgie je najveća želja izgledati poput starlete Jordan. Već je najavila svojim roditeljima da će čim napuni 18 otići na operaciju povećanja grudiju kako bi izgledala poput nje, a poljednjih nekoliko godina štedi kako bi si to mogla i priuštiti.

Ona je samo jedna od djevojčica koje su odlučile odrasti što prije te su bezbrižnu igru zamijenile razgovorima o skupom dizajnerskom make upu i dijetama.

Desetogodišnjakinje žele odrasti što ranije, a glavna okupacija im je izged. Stalno su na dijeti, a sve više razmišljaju i o estetskim operacijama.

Roditelji su zabrinuti jer se njihova djeca više ne žele igrati na otvorenom, a zabrane i kazne, kao ni autoritet starijih ne znače im ništa. Sve što žele je što prije odrasti i postati modeli. Stručnjaci tvrde kako je pritisak društva kriv za prebrzo odrastanje.

Doktorica Bob Reitemeier nedavno je objavila rezultate dvogodišnjeg istraživanja koje je pokazalo kako djeca osjećaju pritisak koje im nameće društvo.

Djevojčice se neprestano uspoređuju s idolima koji se pojavljuju na naslovnicama raznih časopisa i počinju vjerovati kako nisu dovoljno lijepe i mršave.

Još jedno istraživanje koje je provela dječja organizacija TellUs3 pokazalo je kako je 26 posto desetogodišnjih djevojčica opterećeno težinom i vjeruju kako nisu dovoljno mršave. Sve je veći broj i onih koji u toj dobi obolijevaju od anoreksije.

'Djetinjstvo se uvelike promijenilo, djeci su dostupne informacije o seksu i odnosima koje su iznad njihove mogućnosti shvaćanja', tvrdi dr. Reitemeier.

Većina djevojčica u dobi od deset godina najviše razmišlja o odjeći, frizurama i šminci, a omiljene serije su im one koje prikazuju veze između muškaraca i žena, no on ejednostavno nisu dovoljno odrasle ni zrele da bi se nosile s tim.

Danas se samo 20 posto djece igra na otvorenom i to zbog prezaposlenosti roditeljia kojima je najlakše ostaviti ih pred televizorom kako bi imali što manje briga.

Ključ za sretno djetinjstvo je osjećati se dobro u svojoj koži i znati tko si, to je ujedno i temelj za zdravo odrastanje. No zbog nekontroliranog priljeva različitih informacija djeca su izgubljena.

'To je bomba koja će eksplodirati u budućnosti', tvrdi dr. Reitemeier te dodaje kako djeca srljaju u depresiju zbog emocija s kojima se ne znaju nositi.

Sve više roditelja primjećuje kako su njihova djeca opsjednuta filmovima u kojima su likovi lijepi i mršavi te žele biti poput njih. Zaustavljaju se pred trgovinama sa skupom odjećom i šminkom, a mnogi odbijaju jesti određene proizvode koji debljaju.

Veliki izazov je osmisliti pravilnu i dobro izbalansiranu prehranu od koje se djeca neće udebljati jer u protivnom nisu privlačni svojim vršnjacima.

Većina djevojčica u dobi od deset godina najviše razmišlja o odjeći, frizurama i make upu, a omiljene serije su im one koje prikazuju veze između muškaraca i žena.

Neke majke pak razmišljaju drugačije te odlaze u šoping s djecom i kupuju im časopise poput Voguea i Ella.

'Moja desetogodišnja kći je vrlo savjesna, brine o prehrani kako se ne bi udebljala i provodi sate pred ogledalom kako bi uvijek izgledala savršeno', kaže Annalie Maher, majka desetogodišnje Olivie.

Annalie je također pristala platiti operaciju trbuha svojoj kćerki kada odraste jer je ona izrazito neazdovoljna njegovim oblikom.

Vlada Velike Britanije zabrinuta je i zbog podatka koji govori kako 16 posto djevojčica ulazi u pubertet sa osam godina, a ta granica nikada nije bila tako niska.

Dr. Reitemeier tvrdi kako su za to najodgovorniji roditelji: 'Oni su ti koji moraju odrediti granice i čvrsto ih se držati. Dijete mora znati što smije odijevati i koje emisije na televiziji smije gledati.'

No roditelji se sureću s još jednim problemom. Djetetu je teško zabraniti druženje s vršnjacima te ga natjerati da bude drugačije od njih. Mnoge desetogodišnjakinje odlaze same u šoping, čitaju modne magazine i razgovaraju o dijetama.

Ipak, granica mora postojati. previše šminke i izazovna odjeća stvaraju velike probleme, a desetogodišnjakinje izgledaju kao petnaestogodišnjakinje. Neki roditelji su uvidjeli problem i promijenili određene stvari u odgoju, no hoće li uspjeti zaštiti djecu od informacija kojima ih bombardira današnje potrošačko društvo...