Ruke mogu puno toga reći o nama. Uz pravilnu njegu možete dugo zadržati mladolik izgled kože ruku i uvijek ih s ponosom pružati pri rukovanju. Za vidljivi rezultat potrebno je, osim profesionalne njege u salonu, i kvaliteta proizvoda kao i njega kod kuće

Njega kod kuće

Ako imate lak na noktima, skinite ga. Uronite prste u posudicu s toplom vodom i ostavite ih tako 5 minuta. Ili koristite sredstvo za omekšavanje kožice. Kožica oko nokta će omekšati pa ju drvenim štapićem pogurajte.

Nemojte ju rezati (osim ako stvarno postoji potreba) jer će inače brže i više rasti. Skratite i oblikujte nokte rašpicom. Nikako metalnom jer one uništavaju nokte, postat će krhki i početi se listati! Zatim uzmite rašpicu 1,2,3 (ili 3u1) i ispolirajte nokte. Pri tome morate paziti na pritisak kako ih ne bi oštetili ali i pripaziti da ih rašpate samo u jednom smjeru.

Rašpica br 1. radi piling nokta tj. odstranjuje rožnati sloj i poravnava neravnine na noktu. Rašpica br 2. masira nokat čime se postiže bolja prokrvljenost i tako se ubrzava rast nokta dok rašpica br 3. postiže visoki sjaj.

Urednosti i estetici prirodnih noktiju pogoduje i bijela olovka koja se nanosi ispod njihovih rubova. Nokte također možete nalakirati francuskom manikurom ili jednobojno.

Prije lakiranja bi bilo poželjno staviti podlak ili prozirni lak koji će vam štiti nokat od listanja i pucanja i od žutila koje može ostati nakon skidanja laka u boji.

Kožica štiti nokat od prodora mikroorganizama i vanjskih tvari stoga ju ne režite već ju lagano pogurajte štapićem i koristite sredstva za omekšavanje.

U lak se mogu staviti različiti ukrasi (cirkoni, naljepnice…) koji se prelakiraju nadlakom. Na kraju stikom za njegu kožice nahranite kožicu oko noktiju. Ako vam je koža suha, ali i ako nije, redovito je mažite hidratantnom kremom.

Piling za ruke je tajna prekrasne kože

Piling umasirajte nježno barem jednom tjedno na ruke. U posudu stavite 2dl maslinovog ulja, 2-3 čajne žličice soli i desetak kapi ulja lavande. Najprije nekoliko minuta namačite ruke, nježno umasirajte i onda smjesu stavite na dlanove i nježno ih protrljajte. Isperite ruke u mlakoj vodi pa nanesite kremu za njegu.

Piling za suhe ruke

Izmiksajte 25 gr mljevenih badema, 1 žličicu meda, 2 žličice suncokretovog ili orahovog ulja i jednu žličicu limunovog soka. Dobivenom smjesom obilno natrljajte ruke, ostavite par minuta pa isperite.

Recept za jačanje noktiju

Dvije žlice mljevenih badema pomiješati s 2dl tople vode. Ovu smjesu nanesite na sve nokte i kožu oko prstiju i ostavite da djeluje 20 minuta. Isperite i ponovite 2-3 puta tjedno kako bi nokti bili čvršći.

Kupka za lomljive nokte

Pola čaše mlakog maslinovog ulja pomiješajte sa 15 kapi lavandinog ulja. Svaku večer prije spavanja uronite nokte na nekoliko minuta u ovu kupku. Nemojte isprati, dovoljno je mekanom krpom lagano obrisati nokte i prste.

Za zdrave ruke i nokte...

Obavezno koristite zaštitne rukavice pri kontaktu s jakim sredstvima za čišćenje, zaboravite na rezanje kožice oko noktiju, prije spavanja umasirajte hidratantnu kremu (masaža pospješuje cirkulaciju) i ne zaboravite napraviti piling. Kreme koje nanesete nakon pilinga bolje će djelovati.

Nokti koji se listaju i lome, znak su neadekvatne ishrane i nedostatka vitamina. Za zdrave nokte treba unositi dovoljno kvalitetnih proteina. Jedite mahunarke, zob, orahe i sjemenke. Jaja su također dobar izvor proteina (ako nemate visok kolesterol).

Mnogo voća i povrća...

Jedite puno svježeg voća i sirovog povrća da biste osigurali dovoljno vitamina, minerala i enzima. Jedite brokulu, ribu, luk i alge jer su bogate sumporom. U prehranu treba uključiti namirnice koje su bogate biotinom, npr. pivski kvasac, sojino brašno i puno zrno žitarica.

Za zdrave i lijepe nokte treba piti puno tekućine. Dobro bi bilo dnevno piti svježi sok od mrkve jer je bogat kalcijem i fosforom i jako je dobar za jačanje noktiju.

Pripazite na infekcije

Nokti i okolna koža mogu se inficirati bakterijama i gljivicama. Kod takve infekcije možete ojačati imunitet uzimanjem češnjaka i luka, namirnica bogatih cinkom (jezgričasto voće, korjenasto povrće, školjke), vitaminom C i flavonoidima (voće i povrće) te omega-3 masnim kiselinama (jezgričasto voće, tamnozeleno lisnato povrće, plava riba, ulje repice).

Protiv bijelih mrlja na noktima, uzimajte više cinka i B vitamina-jedite više peradi, plodova mora i cjelovitih žitarica. Neke kožne bolesti mogu zahvatiti nokte, npr. psorijaza.

Kod gljivičnih infekcija posebno je dobro ulje čajevca. Nanesite ga direktno na zahvaćeni nokat i kožicu. Ili pomiješajte 5 kapi ulja čajevca s 5 kapi nevenova ulja u 2 žlice bademova ulja. Umasirajte u nokat po 3 puta dnevno. Svakako kontaktirajte liječnika!

Njega u salonu

U salonu vam se osim profesionalne klasične manikure nudi i spa manikura, masaža ruku, parafin, maska, nail art…

Preporučeni tretmanski proizvodi: odstranjivač kožice (otapa orožnjele keratinske stanice kožice nokta koja se nakon nanošenja može lakše odstraniti), liposomska kura (umasirati u korijen nokta, jača i potiče brži rast nokta), krema za njegu kožice (kožicu nokta čini mekom i elastičnom), ulje za njegu kožice (sadrži vitamin E-kožicu nokta čini elastičnom), stik za njegu kožice, keratinski fluid (poslije manikure nalakiramo njime ploču nokta, granule se stope s keratinom ploče nokta i čine ga čvršćim), keratinski učvršćivač (ima jake aktivne tvari koje učvršćuju nokat)…

Marijanin savjet

- Nokat je sa strane zaštićen kožicom koja ga štiti od prodora mikroorganizama i vanjskih tvari. Ukoliko tu kožicu odstranimo može nastati upala okolnog tkiva, koja zna biti jako bolna.

- Francuska manikura je vrlo dobra za kratke nokte i nokte umjerene dužine. Ravna bijela crta skračuje nokte, a polukružna ih vizualno izdužuje.

Prethodni savjeti

Pravilnom njegom do lijepih i zdravih stopala

Posjetite stranicu: www.studio-ola.com