Na tržištu se pojavila nova tvrtka koja nudi botoks u online prodaji. Klijenti koji naručuju botoks, nemaju pojma što naručuju, odakle dolazi i tko ga prodaje. Kako je pokazala istraga, botoks i ostali lijekovi koji se kupuju internetom, mogu biti opasni po život.

Botoks je preskup...

Možda ste se u posljednje vrijeme pogledali u ogledalo i pomislili kako izgledate umorno ili kako su vaše bore izražajnije. Pojavile su se i neke nove, pa ste najednom promijenili svoje mišljenje o botoksu.

Tvrtke koje nude lijekove i preparate su zaštićene, kriju se iza dobro konstruiranih, vrhunski zaštićenih web stranica. Nigdje nisu navedeni podaci tvrtke koja prodaje lijekove poput adrese, telefonskog broja kao ni uobičajeni podaci tvrtke, a nema nikakvih referenci

Jedini problem je njegova cijena. A onda ste krenuli na internet i pronašli botoks triput jeftiniji od uobičajenog iznosa koji traže licencirani plastični kirurzi.

Dobro poznati zakon ekonomije kaže kako ponuda stvara potražnju. Bilo je zapravo pitanje vremena kada će se pojaviti misteriozne tvrtke koje će nuditi eliksir mladosti za malo novca.

Klik do ljepote

Njihove žrtve su žene niže platne moći koje se nadaju kako će brzo i jeftino, s nekoliko klikova mišem povratiti mladolik izgled.

Novinarska istraga britanskog Daily Maila dokazala je kako se na internetu nude potencijalno opasni preparati poput botoksa, facijalnih filera i raznih krema koje obećavaju jednak učinak kao i lijekovi koji se kupuju u ljekarnama ili kod liječnika.

Virtualna zona sumraka

No, ulaskom u virtualni svijet čudesnih preparata, ulazite i u zonu sumraka – nitko vam ne jamči ništa i na svom ste putu sasvim sami.

Tvrtke koje nude takve proizvode dobro su zaštićene, kriju se iza dobro konstruiranih, vrhunski zaštićenih web stranica. Nigdje nisu navedeni podaci tvrtke koja prodaje lijekove poput adrese, telefonskog broja kao ni uobičajeni podaci tvrtke poput referenci.

Ako ih se pokuša kontaktirati, vrlo brzo postaje jasno kako je to nemoguće zbog 'tehničkih smetnji'.

Jedna od takvih tvrtki nudi različit asortiman lijekova, antidepresive, lijekove za oboljele od HIV-a i slične medikamente koji se inače mogu kupiti samo uz recept. I na kraju, tu je botoks koji se u svim europskim zemljama može kupiti samo kod licenciranih liječnika.

Novac na račun nepoznate žene

No, narudžba takvih lijekova putem interneta je jednostavna. Novinarka koja je radila na slučaju prvo je zatražila botoks dovoljan za tri tretmana. Dobila je iznos koji treba uplatiti i krenula s uplatom. I tu se pojavljuju prve nejasnoće.

Kada je pokušala platiti kreditnom karticom, dobila je informaciju kako može platiti samo transferom putem Western Uniona ili Moneygrama što znači da primatelj nije poznat. Štoviše, kada je pokušala platiti na ime tvrtke, dobila je uputu da 321 funtu uplati na račun žene koja se zove Olga Pascara i ima adresu negdje u Moldaviji.

Uz uputu je stajala napomena: Važno! U vašoj transakciji ne upisujte ime tvrtke ni naziv proizvoda koji plaćate!

Pošiljka iz Ukrajine

Nakon mjesec dana stigao je paket s triput jeftinijim botoksom. Paket je poslan iz Ukrajine, a kao pošiljatelj je bila naznačena pošta u Odesi.

Na paketu je pisalo kako je riječ o biorazgradivoj supstanci iz Rusije, a unutra su se nalazile tri bočice onoga što je trebao biti botoks. U priloženim uputama nije bilo ni slova o tome gdje ubrizgati botoks i kako to učiniti.

A posljedice ubrizgavanja botoksa na krivo mjesto mogu biti strašne, jer može doći do paralize mišića, padanja očnog kapka, obrve, očnih mišića…

Fatalne posljedice

A ako se ubrizgava u vrat ili u donji dio lica, može se dogoditi da umrtvite mišiće koji vam omogućuju da govorite i gutate što može biti opasno po život.

Osim toga, nitko ne jamči kako se online botoks čuvao na primjerenoj temperaturi, a ako ste ga primili u kutiji, vrlo je vjerojatno i kako je potpuno neučinkovit.

Kupnja takvih proizvoda internetom ja opasna. Pa koliko god lijek ili botok bio jeftin, na kraju može stajati skuplje nego što ste to ikad očekivali.

Rizik je velik i potpuno neisplativ. Ne znate što uštrcavate u lice, ne znate kako, gdje i što je najvažnije, može vas stajati života. Jeste li spremni preuzeti taj rizik?