Važna muška i ženska imena iz povijesti, znanosti i kulture, ilustracije koje istodobno odišu jednostavnošću i karizmom, tekst primjeren za djecu od pet godina naviše, učenje o tome kako se i najveći snovi mogu ostvariti ako dovoljno čvrsto vjerujemo u njih – sve je to dio serije novih slikovnica koje je ovih dana predstavila Školska knjiga.

Riječ je o serijalu Mali ljudi, veliki snovi kojima se predstavlja nekoliko istaknutih osoba našeg doba, od dizajnera i umjetnika do znanstvenika. Danas ih slavimo kao velikane, no na svome početku svatko je od njih bio samo dijete s velikim snom.

Tako su tu, primjerice, Frida Kahlo, Ada Lovelace, Zaha Hadid, Coco Chanel, David Bowie i Stephen Hawking. Ne mogu biti međusobno različitiji nego što jesu, no upravo je to ljepota ovakvih slikovnica koje su u izdanju Školske knjige prevedene na hrvatski jezik.

Kada su prije nekoliko godina svjetlo dana ugledale Priče za laku noć za mlade buntovnice i predstavile nam stotinu djevojaka i žena koje su promijenile svijet (ili ga trenutno mijenjaju),u knjiškim se krugovima već znalo da će se zauvijek promijeniti poimanje dječjih knjiga, ali i pitanje feminizma.

Tako je nakon Buntovnica nastalo pregršt različitih verzija knjiga u kojima se predstavljaju zaslužne žene, a svog predstavnika u tom svijetu ima i Hrvatska s Pričama o neustrašivim hrvatskim ženama.

No s vremenom se pažnja počela okretati i prema muškarcima koji su, nema sumnje u to, značajno doprinijeli svijetu kakav danas poznajemo. Serijal Mali ljudi, veliki snovi sjajan je primjer spajanja i jednog i drugog – priča i o muškarcima i o ženama, bez da se među njima čini ikakva razlika.

Od znanstvenika do umjetnika
A tko su zapravo bili predstavljeni junaci i zašto se već petogodišnjacima nude njihove priče?

Jedna od njih je matematičarka i prva računalna programerka na svijetu Ada Lovelace, ujedno kći slavnog pjesnika lorda Byrona. Upravo ju je zbog bojazni da će naslijediti očev pjesnički temperament, majka usmjerila prema znanosti.

Sa 17 godina upoznala je Charlesa Babbagea, predstojnika Katedre za matematiku na Cambridgeu, s kojim se zbližila i s njime osmislila analitički stroj, a čije su skice kasnije inspirirale i velikog Alana Turinga. Kada je postala majka, nije odustala od znanosti i upravo je u tome njezina veličina – znala je da se može organizirati i postići sve što je zamislila. Uostalom, nije bez razloga opisana kao „čarobnica brojeva“.

Štoviše, u istraživanju mišljenja gledatelja CNN-a, Ada je proglašena četvrtom najutjecajnijom ženom u povijesti, a 2009. utemeljen je Dan Ade Lovelace koji se obilježava sredinom listopada i slavi postignuća žena u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Inovativna žena poput nje, samo rođena stoljećima kasnije, bila je arhitektica Zaha Hadid, prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu za arhitekturu i projektirala niz građevina diljem svijeta među kojima su Nacionalni muzej suvremene umjetnosti MAXXI u Rimu, Centar Rosenthal za suvremenu umjetnost u Cincinnatiju, Riverside Museum u Glasgowu.

Opera u Guangzhou, Centar Hejdara Alijeva u Bakuu, središnja zgrada BMW-a u Leipzigu i mnoge druge. Služeći se snagom računalnog inženjerstva, izmijenila je lice arhitekture, projektirajući zgrade koje prkose gravitaciji. Pritom se morala nositi i s predrasudama o svome porijeklu, ali i činjenici da je kao žena ušla u „muški“ svijet arhitekture. To je nije omelo da ustraje u svome putu.

Okrenemo li se svijetu mode, nezaobilazno ime je Coco Chanel, i danas uzor mladim dizajnerima diljem svijeta. Ulaskom u njezin svijet, djeca će uživati u nepreglednim metrima šarenih tkanina, inovativnih ideja, mijenjanja lica ženske mode i svojevrsnog oslobađanja kada je u pitanju snaga ženske odjeće. No ne kriju se ni njezini teški počeci kada je bila samo mlada djevojka s tek natruhama krojačkih vještina.

Kao što smo spomenuli, nisu zapostavljeni ni muški likovi, a jedan od zanimljivih odabira je David Bowie. Njegovom pričom predstavlja se svijet glazbe – od sakupljanja prvih ploča kada mu je bilo svega devet godina, pa sve do nastanka statusa superzvijezde kakvim ga i danas poznajemo.

No ono što je možda i najvažnija poruka njegove priče, napose za dječake koji će uroniti u ovu slikovnicu, jest to da je u redu biti drugačiji dječak. U redu je slijediti svoj talent, biti jedinstven i ne se obazirati na mišljenja drugih kada znamo da činimo ono u što iskreno vjerujemo.

To su knjige koje se neće pročitati samo jednom. Ne, to su knjige za kojima će mališani posezati i onda kada više ne budu tako mali, kada primijete da im je zatrebao gram hrabrosti, prstohvat dobrih ideja, žlica ustrajnosti i mrvica vjere u sebe.

Uz još nekoliko priča, nema sumnje u to da je autorica Maria Isabel Sánchez Vegara uspjela u svome naumu – najmlađima je približila svijet nekih od najznačajnijih imena naše epohe, a sve to uz ilustracije nekoliko umjetnica koje s tekstom čine savršen sklad.

To su knjige koje se neće pročitati samo jednom. Ne, to su knjige za kojima će mališani posezati i onda kada više ne budu tako mali, kada primijete da im je zatrebao gram hrabrosti, prstohvat dobrih ideja, žlica ustrajnosti i mrvica vjere u sebe.

Upravo će tada ove slikovnice imati najveću moć – svakom će djetetu (pa i nama velikima) pokazati da iza svake ostvarene velike ideje stoje snovi. Samo ih se trebamo usuditi sanjati.