Prijateljice Maja i Gabrijela iz Samobora rade čudesne i prelijepe torte po želji klijenata, a niti jedan zahtjev nije im neostvariv. Majstorica Maja za jednu narudžbu uspjela je u dekoraciju ukomponirati karakter osobe za koju je bila torta, kroz razne, na prvu, nespojive elemente, a jedne se torte, kako kaže, i prestrašila.

Moram priznati da mi je ta tortica priuštila jako puno kasnih lijeganja i ranih dizanja, jer kako dekorirati tortu, a da je u njoj sadržan karakter osobe? Na kraju je sve ispalo i više nego savršeno, jer komentar kojeg sam dobila je zaista bio za pamćenje, 'Majo, da sam torta, točno tako bih izgledala!'

Prijateljice Maja i Gabrijela iz Samobora rade čudesne i prelijepe torte po želji klijenata

Još jedna torta bila je specifična po tome što je morala biti uska, poprilično visoka i u Sacher varijanti, što kada imate sklizak pekmez između biskvita predstavlja popriličan statički nezahvalan moment. Tada sam se po prvi puta prestrašila torte, sa smiješkom govori Maja Stanivuković koja je s prijateljicom Gabrijelom pokrenula obrt za proizvodnju i prodaju torti i kolača ''Malo Slatko''. Maje je prije šest godina, unatoč završenom fakultetu, odlučila napraviti potpuni okret u životu i posvetiti se svojim dvjema ljubavima, fitnessu i slastičarstvu. Prekvalificirala se dvostruko i tada kreće priča o "Malom Slatkom".

Prvo sam krenula raditi torte i kolače za obitelj i prijatelje, a zatim, krajem prošle godine, u partnerstvu s Gabrijelom, legalizirala poslovanje. Iako Gabi trenutačno prolazi proces službene prekvalifikacije u kojoj sam joj mentor, naš odnos se primarno temelji na prijateljstvu, kaže. Zanat je izučavala u čuvenoj slastičarnici ''Kavana Livadić'' u Samoboru gdje ju je većini svega što zna naučio njezin mentor, vrhunski slastičar i prijatelj Vedran Blažević.

Svakako moram spomenuti i moje cure iz spomenute slastičarnice koje su mi prenijele znanja i vještine izrade domaćih kolača i štrukla, naučile tradicionalnim metodama izrade i naravno, prenijele znanja i vještinu izrade naše legendarne - samoborske kremšnite, dodaje Maja. Osmišljavanje vizuala torti, nastavlja, proces je koji koji puta ide glatko, a koji puta ispadne prava borba. No, nikada se nije desilo da iz kuhinje izađe torta na koju nije ponosna i koju sama ne bi poželjela.

Imam ludu sreću, pa mi moji klijenti vjeruju do te mjere da mi definiraju samo jedan detalj i pruže potpuno otvorene ruke uz redovite komentare 'napravi svoju magiju'. Također, imam dijagnosticirani opsesivno – kompulzivni poremećaj, pa je samim time preciznost i minucioznost moje svakodnevno stanje uma, što mi zapravo uvelike ide u korist prilikom izrade torti i njihovog dekoriranja, otkriva.

"JE LI TA TORTA UOPĆE PRAVA?"

"Malo Slatko" u ponudi nema tipske torte, već je svaka torta drugačija, ne samo po dekoracijama, već i okusima. Svaka torta je individualizirana, a cijene se u prosjeku kreću od 380 do 500 kuna za manje i srednje torte.

To je politika koju njegujemo i za koju mislimo da smo pionir. Okusi se biraju, kombiniraju, pa je tu bilo svega. Od kreme od vanilije s kokosom, do kreme od Nutelle s tostiranim lješnjacima, krema od kave, biskvita sa bananama, preljeva i kompota od naranči sa rumom, višanja sa klinčićima i cimetom..., otkriva. Okusi koji su najčešći su oni koji idu u smjeru čokolade i vanilije, ali Maja uvijek sugerira neki mali odmak od klasičnih okusa. Bilo da predloži čokoladu s kompotom od maline, bilo da tostira badem i stavi u čokoladnu kremu za jedan teksturalni, hrskavi element, ova vrsna slastičarka trudi se klijentima ponuditi jedan mali odmak, odnosno okus na koji su navikli i koji žele, ali uz jedan mali, "bezbolan" twist. Za izradu torti koristi izuzetno kvalitetne sastojke, od maslaca do domaćih, ručno rađenih kompota i pekmeza, životinjskog slatkog vrhnja, originalnih proizvoda poznatih svjetskih brendova, kvalitetnih bezglutenskih brašna i voća iz obližnjih lokalnih OPG-ova.

O ovome smo maštali: Bijela palačinka koja će oduševiti ljubitelje kokosa

"Nutella bomba": Torta iz zagrebačke slastičarnice stvorena u čokoladnom raju

Pandemija se, dodaje, apsolutno osjetila u poslovanju, ali ne u kontekstu interesa, već prilika za slavlje.

Ljudi žele, svim srcem žele, a ne mogu. Znala se desiti narudžba koja bude otkazana dan ili dva prije isporuke, jer osoba bude covid pozitivna, pa se smanji dozvoljeni broj osoba na okupljanjima, a samim time i veličina torte, pa ovisite o odlukama stožera u kontekstu zatvaranja i otvaranja ugostiteljskih objekata. Primjerice, dogovorili smo suradnju s Ceker barom, kafićem na samom samoborskom trgu. Dva dana prije isporuke kolača i prilike da ljudi upoznaju neke nove okuse, da popiju vrhunsku kavu uz vrhunski kolač, zatvorili su kafiće. Suradnja s Ceker barom će se svakako realizirati, ali ovisimo o tome kada bude donesena odluka o otvaranju, govori Maja koja pamti dvije nezaboravne situacije koje su joj potvrdile da radi itekako dobar posao.

Jedna je kada se osoba koja boluje od dijabetesa nije mogla suzdržati i koja je odlučila probati 'Malo Slatko' tortu te koja je nakon prve šnite, nije mogla stati i pojela još dvije uz komentar 'vrijedilo je svega!'

I druga, kada je torta bila dio slatkog stola i kada jedna od gošći nije vjerovala da je torta prava, pa je odlučila isprobati je li prava guranjem prsta u istu, smije se vlasnica obrta "Malo Slatko".