Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

"Malo Slatko": Čudesne torte iz Samobora koje oduševljavaju izgledom i okusom

21-02-2021 Piše K.B.
komentari

Prijateljice Maja i Gabrijela iz Samobora rade čudesne i prelijepe torte po želji klijenata, a niti jedan zahtjev nije im neostvariv. Majstorica Maja za jednu narudžbu uspjela je u dekoraciju ukomponirati karakter osobe za koju je bila torta, kroz razne, na prvu, nespojive elemente, a jedne se torte, kako kaže, i prestrašila.

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Moram priznati da mi je ta tortica priuštila jako puno kasnih lijeganja i ranih dizanja, jer kako dekorirati tortu, a da je u njoj sadržan karakter osobe? Na kraju je sve ispalo i više nego savršeno, jer komentar kojeg sam dobila je zaista bio za pamćenje, 'Majo, da sam torta, točno tako bih izgledala!'

Prijateljice Maja i Gabrijela iz Samobora rade čudesne i prelijepe torte po želji klijenata

Još jedna torta bila je specifična po tome što je morala biti uska, poprilično visoka i u Sacher varijanti, što kada imate sklizak pekmez između biskvita predstavlja popriličan statički nezahvalan moment. Tada sam se po prvi puta prestrašila torte, sa smiješkom govori Maja Stanivuković koja je s prijateljicom Gabrijelom pokrenula obrt za proizvodnju i prodaju torti i kolača ''Malo Slatko''. Maje je prije šest godina, unatoč završenom fakultetu, odlučila napraviti potpuni okret u životu i posvetiti se svojim dvjema ljubavima, fitnessu i slastičarstvu. Prekvalificirala se dvostruko i tada kreće priča o "Malom Slatkom".

Prvo sam krenula raditi torte i kolače za obitelj i prijatelje, a zatim, krajem prošle godine, u partnerstvu s Gabrijelom, legalizirala poslovanje. Iako Gabi trenutačno prolazi proces službene prekvalifikacije u kojoj sam joj mentor, naš odnos se primarno temelji na prijateljstvu, kaže. Zanat je izučavala u čuvenoj slastičarnici ''Kavana Livadić'' u Samoboru gdje ju je većini svega što zna naučio njezin mentor, vrhunski slastičar i prijatelj Vedran Blažević.

Svakako moram spomenuti i moje cure iz spomenute slastičarnice koje su mi prenijele znanja i vještine izrade domaćih kolača i štrukla, naučile tradicionalnim metodama izrade i naravno, prenijele znanja i vještinu izrade naše legendarne - samoborske kremšnite, dodaje Maja. Osmišljavanje vizuala torti, nastavlja, proces je koji koji puta ide glatko, a koji puta ispadne prava borba. No, nikada se nije desilo da iz kuhinje izađe torta na koju nije ponosna i koju sama ne bi poželjela.

Imam ludu sreću, pa mi moji klijenti vjeruju do te mjere da mi definiraju samo jedan detalj i pruže potpuno otvorene ruke uz redovite komentare 'napravi svoju magiju'. Također, imam dijagnosticirani opsesivno – kompulzivni poremećaj, pa je samim time preciznost i minucioznost moje svakodnevno stanje uma, što mi zapravo uvelike ide u korist prilikom izrade torti i njihovog dekoriranja, otkriva.

"JE LI TA TORTA UOPĆE PRAVA?"

"Malo Slatko" u ponudi nema tipske torte, već je svaka torta drugačija, ne samo po dekoracijama, već i okusima. Svaka torta je individualizirana, a cijene se u prosjeku kreću od 380 do 500 kuna za manje i srednje torte.

To je politika koju njegujemo i za koju mislimo da smo pionir. Okusi se biraju, kombiniraju, pa je tu bilo svega. Od kreme od vanilije s kokosom, do kreme od Nutelle s tostiranim lješnjacima, krema od kave, biskvita sa bananama, preljeva i kompota od naranči sa rumom, višanja sa klinčićima i cimetom..., otkriva. Okusi koji su najčešći su oni koji idu u smjeru čokolade i vanilije, ali Maja uvijek sugerira neki mali odmak od klasičnih okusa. Bilo da predloži čokoladu s kompotom od maline, bilo da tostira badem i stavi u čokoladnu kremu za jedan teksturalni, hrskavi element, ova vrsna slastičarka trudi se klijentima ponuditi jedan mali odmak, odnosno okus na koji su navikli i koji žele, ali uz jedan mali, "bezbolan" twist. Za izradu torti koristi izuzetno kvalitetne sastojke, od maslaca do domaćih, ručno rađenih kompota i pekmeza, životinjskog slatkog vrhnja, originalnih proizvoda poznatih svjetskih brendova, kvalitetnih bezglutenskih brašna i voća iz obližnjih lokalnih OPG-ova.

Palačinka od kokosa O ovome smo maštali: Bijela palačinka koja će oduševiti ljubitelje kokosa

Dolce torte "Nutella bomba": Torta iz zagrebačke slastičarnice stvorena u čokoladnom raju

Pandemija se, dodaje, apsolutno osjetila u poslovanju, ali ne u kontekstu interesa, već prilika za slavlje.

Ljudi žele, svim srcem žele, a ne mogu. Znala se desiti narudžba koja bude otkazana dan ili dva prije isporuke, jer osoba bude covid pozitivna, pa se smanji dozvoljeni broj osoba na okupljanjima, a samim time i veličina torte, pa ovisite o odlukama stožera u kontekstu zatvaranja i otvaranja ugostiteljskih objekata. Primjerice, dogovorili smo suradnju s Ceker barom, kafićem na samom samoborskom trgu. Dva dana prije isporuke kolača i prilike da ljudi upoznaju neke nove okuse, da popiju vrhunsku kavu uz vrhunski kolač, zatvorili su kafiće. Suradnja s Ceker barom će se svakako realizirati, ali ovisimo o tome kada bude donesena odluka o otvaranju, govori Maja koja pamti dvije nezaboravne situacije koje su joj potvrdile da radi itekako dobar posao.

Jedna je kada se osoba koja boluje od dijabetesa nije mogla suzdržati i koja je odlučila probati 'Malo Slatko' tortu te koja je nakon prve šnite, nije mogla stati i pojela još dvije uz komentar 'vrijedilo je svega!'

I druga, kada je torta bila dio slatkog stola i kada jedna od gošći nije vjerovala da je torta prava, pa je odlučila isprobati je li prava guranjem prsta u istu, smije se vlasnica obrta "Malo Slatko".