Najljepše priče nastaju onda kada im se najmanje nadate. Život često kroji putove za koje se nikada nismo nadali da ćemo njima kročiti, no kao da je cijelo vrijeme sjeme toga zapravo klijalo u nama.

Upravo se to dogodilo i Marijani Brcko, majci dvoje djece, književnici i poduzetnici. Na njezinu najljepšu priču inspirirala ju je njena tada trogodišnja kći i tako je nastala "Zapetljana djevojčica u potrazi za riječima", a to je bio tek početak.

Moja djevojčica imala je velike poteškoće s komunikacijom, razumijevanjem i govorom. Hodali smo na razne terapije, iskušavali sve, imali predivnih iskustava sa stručnjacima, ali i onih groznih kao na primjer situaciji kad mi je genetičarka rekla kako je na prvu vidljivo da dijete ima velikih genetskih deformacija te da čim dođu nalazi, otac i ja dolazimo kako bi se i nama izvadila krv te kako bismo vidjeli koji je od nas 'kriv' za to. Nalazi genetike bili su uredni, ističe Marijana.

Nakon jednog takvog teškog dana naprosto je sjela i počela pisati jer je pisanje oduvijek bilo njen ispušni ventil.

Moja prva slikovnica nastala je zato jer mi je nedostajalo nade. To je u biti pjesma u prozi koju sam podijelila s obitelji i prijateljima. Svi smo se složili: ovo treba podijeliti sa svijetom. To je slikovnica koja treba djeci, no još više roditeljima. Ujedno, htjela sam slikovnicu pokloniti svojoj djevojčici za četvrti rođendan, kaže nam.

Tako je mužu rekla da želi izdati slikovnicu, iako nijedno nije znalo kako se to radi. Vjerovali su da ne može biti teško, no svatko tko se susreo s izdavanjem knjige, zna da je to dug i vrlo zahtjevan proces. Ipak, kada u ruke primite svoju knjigu, znate da su se sve suze i znoj isplatili.

Knjiga je naišla na silnu podršku. Najdraže mi je što je došla do ruku mnogih roditelja koji i sami imaju djecu koja prolaze kroz poteškoće raznih vrsta i kojima je slikovnica pomogla, pružila im ljubav i nadu - sve ono što sam željela da im pruži, ističe Marijana.

Slikovnica i za sina, a potom i za svu djecu

Dakako, kada izdaš prvu uspješnu knjigu, svi te pitaju kada će druga. Tako je bilo i s Marijanom, pa je redovito dobivala pitanja hoće li i njezin dječak dobiti svoju slikovnicu. Rezultat je bio "Čarobni dječak i četiri godišnja doba".

Moja djevojčica imala je velike poteškoće s komunikacijom, razumijevanjem i govorom, a sada silno napreduje.

Nakon toga, nije joj bilo kraja. Kreativnost je uzela maha i nastao je dječji roman "Ljetna avantura društva iz Ptičekove".

Kako kaže, roman je nastao slučajno.

Zvuči smiješno, no nisam ga planirala napisati. U to vrijeme, između dvije slikovnice, čula sam mnoge roditelje kako se žale kako se njihovoj djeci ništa ne da, kako im je sve dosadno, kako ih moraju nekako zabaviti ovo ljeto, a ne znaju kako. Isto sam čula i od djece. Stalno sam razmišljala o tome koliko sam ja voljela ljeto kojeg se uvijek sjećam nekako idilično.

Uspomene su mi se toliko vrzmale po glavi da su se pretvorile u priču o jednom društvu i njihovu nezaboravnom ljetu. Priča je zabavna, ali u poučna, djelomično temeljena na stvarnim događajima, a dijelom fikcija. I ono najbolje - sviđa se svim generacijama. To je roman koji su čitala djeca od sedam godina, ali i osobe od osamdesetak godina. Najčešći komentar koji čujem, bez obzira na to koliko čitatelj ima godina, jest kako već dugo nisu pročitali nešto toliko zabavno i napeto.

Roman je postao dio izborne lektire u osnovnim školama, a to dovoljno govori o njegovoj kvaliteti.

Osim toga, u sklopu svoje izdavačke kuće nudi i brojne druge proizvode. Posebnu pozornost plijene Slikopriče. Takvog materijala nedostaje na našim prostorima, pa je Marijana spojila stras prema knjigama sa strašću prema prirodi. U čitanje uključuju i najmanju djecu, a uz to posvećene su ekologiji i očuvanju prirode.

Kroz Slikopriče, djecu, ali i odrasle, želim potaknuti na akciju. Kako mnogi, iako žele, na kraju zaborave doista djelovati, znala sam da uz Slikopriče mora doći nešto što će ih potaknuti na samu akciju. Da se mene pita, najradije bih uz svaki primjerak Slikopriča poslala jednu sadnicu bagrema ili trešnje, no to baš nije praktično. Zato sam se odlučila na bombsice sjemenja divnih Biljkoboraca uz koje dolaze i upute o korištenju. Na taj način, odmah nakon čitanja, s djetetom možete krenuti u pravu akciju te naučiti što je to gerilsko vrtlarstvo, a i sami postati gerilski vrtlar, kaže.

Djeca kao vječna inspiracija

Svega toga ne bi bilo da nije reagirala kada su joj došle ideje te da joj ljubav prema djeci nije poslužila kao inspiracija. Tme je u živote mnogih, i malih i velikih, unijela jedinstveno iskustvo.
No posebno je veseli kada na vlastitoj djeci vidi promjene koje su rezultat čitanja, pričanja i stalnog rada, a to joj ulijeva sigurnost i u samu sebe.

Kći je od toga da kasni s motoričkim razvojem, došla do toga da je sad, kao petogodišnjakinja, motorički na razini djeteta nekoliko godina starijeg. Ona stalno napreduje, mijenja se. Promjene su sve vidljivije, no treba joj još vremena. U sazrijevanju i sigurnosti u sebe kao majke mi je jako pomogao sin. Često smo od stručnjaka i nekih odgojitelja dobivali osjećaj kao da je u nama problem. Kao da nam djevojčica kasni u razvoju zato jer mi nismo dovoljno dobri roditelji. To je jedan od najgadnijih osjećaja koje vam netko može nametnuti.

Sada pak zna da je dobra majka, i to želi svakoj ženi koja je također majka.

Marijana je napisala slikovnice za svoju djecu Foto: Privatna arhiva

Znate li zašto sam dobra majka? Zato jer sam sretna. Sa sobom i svojim životom. A djeca više od svega trebaju oko sebe vidjeti sretne roditelje. One koji su puni energije, nježnosti i ljubavi.

Tom se mišlju vodi i kada piše i stvara prava mala remek-djela u svojoj izdavačkoj kući. Ideja za daljnje projekte joj ne nedostaje.

U svijetu priča od malih nogu: Pet načina kako igrom poticati čitanje

Osim što želi i dalje pisati za djecu, trenutno je u fazi pisanja priče za odrasle koja bi pratila pet žena koja prolaze mnoge svakodnevne probleme, i to šutke. Ideja cijele knjige jest, kako Marijana kaže, da o svakodnevnim problemima žena počnemo pričati naglas.

U svemu tome naišla je na veliku podršku zajednice, bilo da radi za žene ili djecu, a time i čitavo društvo. Vjerujemo da je pred njom još pregršt ispisanih šarenih stranica koje će oduševiti i velike i male čitatelje.

Znate li zašto sam dobra majka? Zato jer sam sretna. Sa sobom i svojim životom.

Sav njezin rad i novitete koji uskoro izlaze možete pratiti na mrežnoj stranici U potrazi za riječima.