Sada je pravo vrijeme da probudite timski duh u vašoj obitelji i upustite se u zajednički slatki zadatak od kojeg ćete svi imati koristi. Jedni će dobiti toliko potrebnu pomoć u kuhinji u vrijeme blagdana dok će drugi neminovno 'osladiti' brk u procesu stvaranja ove slatke nastambe. Stvaranje medene kućice može biti izazov u kojem će sudjelovati svi – od najmlađeg do najstarijeg člana vaše obitelji - nitko neće biti pošteđen, svatko će dati svoj doprinos i ludo se zabaviti.
Sastojci:
2 velika jaja
1 šalica tamnog šećernog sirupa (melasa)
1 žlica vode
6 šalica brašna za sve namjene
½ čajne žlice praška za pecivo
4 čajne žlice smrvljenog đumbira
4 čajne žličice smrvljenog cimeta
½ čajne žličice smrvljenog klinčića
½ čajne žličice soli
12 žlica otopljenog maslaca
1 ½ šalica smeđeg šećera
Sastojci za dekoraciju:
bomboni, keksi, čokoladne ili šarene mrvice
Izrada tijesta:
1. U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke.
2. U drugoj zdjeli mikserom zamutite maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte
jaja, melasu i vodu i sve sjedinite.
3. Smjesi s melasom prvo dodajte pola smjese iz prve zdjele, a zatim ostatak. Promijenite nastavak na mikseru u onaj za tijesto i miješajte dok smjesa ne postane sjedinjena. Ako je smjesa premekana, dodajte još brašna.
4. Smjesu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje dva sata.
Izrada kroja za kućicu:
1. Na bijelom običnom papiru nacrtajte stranice kućice koji će vam prilikom rezanja tijesta poslužiti kao kroj. Potrebno je imati dva kvadrata koji će vam poslužiti kao krov. Zatim, dva pravokutnika za stranice kućice, i prednji i zadnji dio kuće.
Oni ambiciozniji mogu napraviti i dimnjak, a manja djeca i oni kojima tehnički u osnovnoj školi nikada nije bio jača strana ili se pak boje upuštati u mjerenja i ''projektiranje'' na zabavni način mogu iskoristiti ostatke tijesta. Okrajke od rezanja ponovno zamijesite rukama, razvaljajte tijesto na debljinu od 5mm i napravite mala 3D božićna drvca i snjegoviće limenim kalupima koji se nalaze u Delimano obiteljskome setu za pripremu slastica i njima okružite vašu bajkovitu kućicu.
Izrada kućice:
1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
2. Podijelite tijesto na dva dijela.
3. Pobrašnite radnu površinu i prvu polovicu smjese izvaljajte na debljinu oko jedan centimetar.
4. Na izvaljano tijesto položite kroj i izrežite stranice rezačem za pizzu ili vrlo oštrim nožem.
5. Izrezane oblike stavite na papir za pečenje. Pripazite na razmak između oblika koji mora biti najmanje dva cenimetra.
6. Pecite u pećnici 13 minuta velike oblike, a 7 minuta one manje površine.
7. Nakon pečenja, odmah provjerite imaju li oblici nekakve nepravilnosti i uklonite ih nožem dok je tijesto još vruće.
Sastojci za glazuru:
2 velika jaja – bjelanjci
2 2/3 šalice šećera u prahu
Izradite glazuru:
1. Bjelanjke dva velika jaja, 1 1/3 šalice šećera u prahu zamutite mikserom.
2. Preostali šećer u prahu dodajte u već zamućenu smjesu bjelanjaka i šećera u prahu.
3. Ako ste spremni za spajanje stranica kuće, smjesu stavite u vrećicu za zamrzavanje na kojoj ste
napravili malu rupu.
Spajanje stranica:
1. Stranice kuće moraju biti potpuno ohlađene prije spajanja, a nakon što spojite stranice kuće pričekajte sat vremena prije nego na vrh stavite stranice namijenjene za krov.
2. Snijeg na krovu, također možete napraviti od iste smjese za glazuru.
Napomena: Sa smjesom za glazuru trebate raditi brzo kako se od topline ruku ne bi razrijedila. Stoga dok čekate na postavljanje krova, vratite vrećicu s bjelanjkom i šećerom u hladnjak.
Sadržaj je napravljen u produkciji "NOVA TV Content Teama" u suradnji sa "Studio Moderna" i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.