Medena kuća: Obiteljski božićni izazov koji će vas zbližiti

Podijelite na

Sada je pravo vrijeme da probudite timski duh u vašoj obitelji i upustite se u zajednički slatki zadatak od kojeg ćete svi imati koristi. Jedni će dobiti toliko potrebnu pomoć u kuhinji u vrijeme blagdana dok će drugi neminovno 'osladiti' brk u procesu stvaranja ove slatke nastambe. Stvaranje medene kućice može biti izazov u kojem će sudjelovati svi – od najmlađeg do najstarijeg člana vaše obitelji - nitko neće biti pošteđen, svatko će dati svoj doprinos i ludo se zabaviti.

Autor : Nova TV Content Team Objavljeno: 6.12.2017 / 14:04

Stvaranje medene kućice može biti izazov u kojem će sudjelovati cijela obitelj

Stvaranje medene kućice može biti izazov u kojem će sudjelovati cijela obitelj (Foto: NOVA TV Content Team)

Ovaj obiteljski zadatak neće biti lak, međutim može biti malo lakši ako vam je vjerni saveznik mikser s više nastavaka ili još bolje, kuhinjski uređaj poput Delimano obiteljskog seta za pripremu slastica koji osim nezaobilaznog kuhinjskog pomagača u pripremi slastica sadrži i sve ono što vam je potrebno kako bi na vašem blagdanskom stolu zamirisali zavidni zalogaji.

Sastojci:

2 velika jaja
1 šalica tamnog šećernog sirupa (melasa)
1 žlica vode
6 šalica brašna za sve namjene
½ čajne žlice praška za pecivo
4 čajne žlice smrvljenog đumbira
4 čajne žličice smrvljenog cimeta
½ čajne žličice smrvljenog klinčića
½ čajne žličice soli
12 žlica otopljenog maslaca
1 ½ šalica smeđeg šećera

Sastojci za dekoraciju:

bomboni, keksi, čokoladne ili šarene mrvice

Izrada tijesta:

1. U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke.

2. U drugoj zdjeli mikserom zamutite maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte      

    jaja, melasu i vodu i sve sjedinite.

3. Smjesi s melasom prvo dodajte pola smjese iz prve zdjele, a zatim ostatak. Promijenite nastavak na mikseru u onaj za tijesto i miješajte dok smjesa ne postane sjedinjena. Ako je smjesa premekana, dodajte još brašna.

4. Smjesu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

Izrada kroja za kućicu:

1. Na bijelom običnom papiru nacrtajte stranice kućice koji će vam prilikom rezanja tijesta poslužiti kao kroj. Potrebno je imati dva kvadrata koji će vam poslužiti kao krov. Zatim, dva pravokutnika za stranice kućice, i prednji i zadnji dio kuće.

Upute za kroj

Upute za kroj (Foto: NOVA TV Content Team)

 

Oni ambiciozniji mogu napraviti i dimnjak, a manja djeca i oni kojima tehnički u osnovnoj školi nikada nije bio jača strana ili se pak boje upuštati u mjerenja i ''projektiranje'' na zabavni način mogu iskoristiti ostatke tijesta. Okrajke od rezanja ponovno zamijesite rukama, razvaljajte tijesto na debljinu od 5mm i napravite mala 3D božićna drvca i snjegoviće limenim kalupima koji se nalaze u Delimano obiteljskome setu za pripremu slastica i njima okružite vašu bajkovitu kućicu.

Izrada kućice:

1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.

2. Podijelite tijesto na dva dijela.

3. Pobrašnite radnu površinu i prvu polovicu smjese izvaljajte na debljinu oko jedan centimetar.

4. Na izvaljano tijesto položite kroj i izrežite stranice rezačem za pizzu ili vrlo oštrim nožem.

5. Izrezane oblike stavite na papir za pečenje. Pripazite na razmak između oblika koji mora biti najmanje dva cenimetra.

6. Pecite u pećnici 13 minuta velike oblike, a 7 minuta one manje površine.

7. Nakon pečenja, odmah provjerite imaju li oblici nekakve nepravilnosti i uklonite ih nožem dok je tijesto još vruće.

Sastojci za glazuru:

2 velika jaja – bjelanjci
2 2/3 šalice šećera u prahu

Izradite glazuru:

1. Bjelanjke dva velika jaja, 1 1/3 šalice šećera u prahu zamutite mikserom.

2. Preostali šećer u prahu dodajte u već zamućenu smjesu bjelanjaka i šećera u prahu.

3. Ako ste spremni za spajanje stranica kuće, smjesu stavite u vrećicu za zamrzavanje na kojoj ste

    napravili malu rupu.

Spajanje stranica:

1. Stranice kuće moraju biti potpuno ohlađene prije spajanja, a nakon što spojite stranice kuće pričekajte sat vremena prije nego na vrh stavite stranice namijenjene za krov.

2. Snijeg na krovu, također možete napraviti od iste smjese za glazuru.

Napomena: Sa smjesom za glazuru trebate raditi brzo kako se od topline ruku ne bi razrijedila. Stoga dok čekate na postavljanje krova, vratite vrećicu s bjelanjkom i šećerom u hladnjak.

Sadržaj je napravljen u produkciji "NOVA TV Content Teama" u suradnji sa "Studio Moderna" i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
 

 

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se