Egipatska depilacija svoju je popularnost među metodama uklanjanja dlačica stekla prije svega zahvaljujući blagom djelovanju koje ne izaziva iritaciju i upalne procese na koži. Depilacija šećernom pastom djeluje antibakterijski i preporuča se svima koji imaju problema na koži, a uz malo spretnosti pastu možete napraviti i sami kod kuće
Optimalna dužina dlačica dovoljna za efikasno uklanjanje egipatskom depilacijom je 3 do 5 milimetara, što je otprilike 2-5 dana nakon upotrebe britvice. Privremeni rezultati mogu se pretvoriti u trajne jer tijekom vremena, česta egipatska depilacija može uzrokovati slabljenje folikula dlake i usporiti, a ponekad i potpuno zaustaviti ponovni rast.
Kako biste učinili depilaciju učinkovitijom preporučuje se prethodno tuširanje da se koža omekša, a pore dodatno otvore, što će olakšati depilaciju dlačica s čvrstim korijenom.
Egipatska depilacija pogodna je za osjetljivu kožu jer ne izaziva iritaciju i uklanja dlačice već od 3 milimetra dužine i sprječava njihovo urastanje
Šećerna pasta za egipatsku depilaciju:
Sastojci:
- 2 šalice šećera
- 1/4 šalice vode
- 1/4 šalice limunovog soka (procijeđenog)
- 1 mala žlica meda (po želji)
Priprema:
U lončić na srednje jakoj vatri stavite kuhati šećer, a zatim kada se rastopi (ali ne potpuno), dok je smjesa još gusta dodajte sok limuna te vodu. Kuhajte sve zajedno na smanjenoj temperaturi štednjaka otprilike 5-10 minuta dok smjesa ne poprimi crvenkasto zlatnu boju. Lončić skinite s vatre i miješajte energično dok pjena na površini u potpunosti ne nestane , dok je toplo smjesu prebacite u staklenu posudu.
Upotreba:
Pastu ostavite da se ohladi i odvojite prstima kuglicu veličine oraha i prevrćući je među prstima oblikujte je u kuglicu. Potom je prstima razvlačite dok ne poprimi svijetlu boju.
Oblikovanu pastu rastegnite po isključivo suhoj koži u smjeru suprotnom od rasta dlačica, te je energičnim i brzim pokretom povlačite i to u smjeru rasta dlačica. Nakon što ste s određene površine uklonili dlačice nastavite s istim postupkom i istom kuglicom paste iznova.
Pasta će nakon određenog perioda postati tvrda, pa je najbolje da je držite u posudi s mlakom vodom, a u hladnjaku na par sekundi ukoliko je premekana.