Iako je planiranje vjenčanja zabavan pothvat, mnogi će se složiti da se radi o stresnom periodu, posebno kad se pokrene tema slaganja popisa gostiju.

Bez obzira na to pripremaju li intimnu ili tradicionalnu hrvatsku svadbu, ovaj zadatak nije nimalo lak za mladence. Obitelj uvijek pokušava nametnuti svoje mišljenje, a pronaći granicu između vlastitih želja te očekivanja obitelji uistinu nije lako.

Prvo i osnovno pravilo kod slaganja popisa gostiju jest da slušate samo sebe. Osim onoga što mislite i osjećate, trebate se zapitati na kojem mjestu ćete organizirati svadbu i kakvu atmosferu želite. Tek kad imate odgovore na ova pitanja, možete nastaviti sa slaganjem popisa gostiju.

Osim toga, u obzir treba uzeti i proračun, odrediti okvirni broj, a tek onda imena staviti na papir. Ako sami plaćamo svadbu – sami određujemo broj gostiju. Međutim, na našim prostorima još uvijek živi tradicija da roditelji plaćaju svadbu, a tada se postavlja pitanje:

Mogu li roditelji utjecati na popis gostiju ako pomažu financijski?

Mnogi će se složiti da je tada situacija nešto drukčija, iako se radi o pitanju koje je sasvim individualno i ovisi u situaciji u kojoj se nalazite.

Kako bismo provjerili što Hrvati misle, proveli smo kratku anketu, a u nastavku možete provjeriti mišljenja.

Nedavno je moja kćer imala svadbu. Oduvijek sam znao da ću joj pomoći financijski, a takvo mišljenje su imali i roditelji njezinog muža pa smo troškove podijelili. Na svadbu sam htio zvati svoja dva dobra prijatelja koje moja kćer ne poznaje, ali nisam joj to nametnuo, nego smo sjeli i dogovorili se, rekao nam je Željko iz Zagreba.

Moji su platili većinu svadbe, ali odmah su mi rekli da žele pozvati svoje prijatelje. Meni je to bilo sasvim OK, bez obzira pomažu li financijski ili ne, govori Jelena iz Zagreba. 

Klara iz Osijeka ima nešto drukčije mišljenje.

Bez obzira na to plaćaju li roditelji svadbu ili ne, smatram da je popis gostiju stvar u koju se nitko ne bi trebao miješati, to je isključivo naš izbor, rekla je. 

Provjerite i koliko ljudi trebate pozvati na svadbu, na čemu ne treba štedjeti kad organizirate svadbu i koje osobe definitivno ne trebaju biti na vašem popisu

U anketi nam recite što vi mislite.

Provjerite koji su to najveći trendovi u vjenčanjima u godini pred nama, dva se posebno ističu