Marijana i njezin suprug u sretnom su braku deset godina te imaju šestogodišnju kćer. Međutim, Marijana je nedavno otkrila nimalo ugodnu istinu nakon što je pronašla fotografiju svoga muža iz tinejdžerskih dana na kojoj je sa svojom tadašnjom djevojkom.

Jedan dan, dok sam sa suprugovom mamom pregledavala njegove fotografije iz tinejdžerskih dana, našla sam muževu fotografiju s djevojkom koju nikad prije nisam vidjela. Ostala sam zatečena kada sam na poleđini fotografije vidjela rukom napisanu poruku 'Zauvijek moja'.

Osjećala sam se kao da me udarila tona cigli i odjednom sam počela preispitivati čitav naš odnos. Pitala sam njegovu mamu tko je ta djevojka. Ona je oklijevala, ali izgledala je obuzeta emocijama.

'To je Nikolina', napokon je izgovorila, s glasom punim nostalgije.

'Ona je bila prva ljubav tvog muža. Bili su nerazdvojni tijekom srednje škole, ali život ih je s vremenom odveo u različitim smjerovima', kazala je. Bila sam u šoku da mi muž nikad nije spomenuo taj važan dio svoga života, ali ono što mi je slomilo srce bilo je to da je Nikolina i ime naše kćeri – moj suprug našoj je kćeri dao ime po svojoj bivšoj, bez da je uopće razgovarao o tome sa mnom.

Ne mogu si pomoći, a da se ne osjećam ljutito, ogorčeno i izdano. Nije stvar u tome da je moj suprug imao veliku prvu ljubav. Svatko ima prošlost, to razumijem. Ono što me pogađa jest to da nikada nije spomenuo Nikolinu, i onda je samo tako nazvao našu kćer po njoj, bez da mi je rekao i riječ.

Osjećam kao da mi je time izmaknuo tlo pod nogama. Da bude još gore, njegova je mama cijelo vrijeme znala. Kada sam je pitala za Nikolinu, oklijevala je, gotovo kao da je čuvanje te tajne nekakva vrsta obiteljske tradicije. Bijesna sam jer nije mislila da zaslužujem znati ili da bi me to moglo povrijediti.

Sada sam se našla u vrtlogu emocija, pokušavajući shvatiti pretjerujem li. Ne mogu se riješiti osjećaja da je ovo otkriće okrenulo sve naglavačke i treba mi neka perspektiva da shvatim jesu li moji osjećaji opravdani.

Sasvim je normalno u takvoj situaciji osjećati se na neki način prevareno. Davanje imena djetetu je vrlo osobna odluka koju dijele roditelji, pa saznanje da je dijete dobilo ime po bivšoj partnerici (ili partneru) može biti veliki šok. Što možete napraviti u takvoj situaciji?

"Prekinula sam s kolegom, a svi su na njegovoj strani": Kako biste se vi nosili s tom situacijom?

"Nemojte se bojati biti sami. Trebali biste se bojati biti u lošoj vezi."

Prije svega, znajte da su vaši osjećaji opravdani

Saznati ovakvo nešto može vas potpuno izbezumiti i sasvim je normalno osjećati se ljutito i izdano. Ne radi se samo o činjenici da je vaš suprug imao prvu ljubav - svi mi imamo prošlost i u pravu ste u vezi toga. Ono što je uznemirujuće je iznenadno saznanje da je tajio od vas tako važan dio svoga života. Normalno je osjećati se povrijeđeno kada se nešto tako važno skriva.

Povrh toga, saznanje da je vašoj kćeri dao ime po svojoj prvoj ljubavi, a da s vama o tome nije razgovarao, čini situaciju još bolnijom. Razumljivo, pitate se zašto nije podijelio s vama taj dio svoje prošlosti i zašto tako važnu odluku niste donijeli zajedno. Vaši osjećaji ljutnje i ogorčenosti su opravdani i važno je dati im potvrdu.

Razgovarajte s mužem i izrazite svoje osjećaje kada budete spremni

Dajte si vremena da procesuirate sve i kada budete spremni sjednite sa suprugom i razgovarajte o tome. Jako je važno da razgovarate s mužem o tome kako se osjećate i date mu do znanja zašto vas cijela ta situacija muči. Možda nikada nije ni razmišljao kako bi to saznanje moglo utjecati na vas, a možda postoji još nešto u vezi cijele priče što vam još nije rekao.

Miran, iskren razgovor može pomoći da stvari vidite iz međusobne perspektive i da shvatite kako dalje. Budite otvoreni o svojim osjećajima, pitajte pitanja koja vas muče i slušajte što vam muž kaže.
To možda neće biti lagan razgovor, ali je ključan korak da bolje razumijete jedno drugo i da pronađete put naprijed kao par.

Razgovarajte otvoreno sa suprugovom mamom

Stvarno je teško kada partnerova mama zna nešto važno i to krije od vas. Normalno je osjećati se povrijeđeno kada vam netko taji nešto, pogotovo kada je riječ o nečemu što utječe na vaše osjećaje. Razgovor sa suprugovom majkom mogao bi pomoći. Možda ćete trebati podijeliti kako se osjećate zbog svega toga i zašto vas je to uzrujalo. To može pomoći u razjašnjavanju stvari.