Ledeni i kremasti ili pak voćni i osvježavajući. Sladoled je za mnoge najdraža ljetna poslastica koja nam pomaže da lakše podnesemo vruće ljetne dane. Iako ga je mnogo lakše jednostavno kupiti u trgovini, ima li išta bolje od domaćeg sladoleda koji možemo kreirati od namirnica koje najviše volimo?

Galerija

 

Kako bismo vam pokazali da ga je spraviti mnogo lakše nego što se čini, napravili smo jednostavnu verziju od jedne baze i pet okusa koji će vas jednostavno oduševiti.

Sladolede treba staviti u zamrzivač na četiri sata. Ako imate opciju extreme freeze poput hladnjaka Gorenje NoFrost, sladolede ćete moći kušati i mnogo prije.

BAZA

Sastojci:

400 ml kondenziranog mlijeka
450 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:
Miksali smo vrhnje za šlag dok  nije postao gust. Mi smo to napravili  pomoću kuhinjskog robota, no to se može učiniti i ručnim mikserom. Potom smo dodali kondenzirano mlijeko i lagano ga promiješali kuhačom. Smjesu smo zatim lagano izmiksali kako bi se sjedinila te dodali ekstrakt vanilije.

Domaći sladoled od jedne baze i pet okusa - 5 Foto: Tibor Marochini

SLADOLED OD MANGA

Sastojci:

1 mango
baza sladoleda

Priprema:
Mango je pravo ljetno voće koje često vidimo u koktelima. Ima slatkast okus i fantastičnu aromu i zato je naš odabir pao upravo na njega.

Narežite mango na kockice i izmiksajte ga štapnim mikserom kako biste dobili pire. Izlijte ga u posudu i preko njega prelijte bazu. Smjesu lagano promiješajte žlicom kako bi sladoled kasnije bio šarolik.

SLADOLED OD MALINE

Sastojci:

1 mjerica malina
agavin sirup
baza sladoleda

Priprema:
Nikad dosta bobičastog voća ako nas pitate. Mjerici svježih malina dodajte agavina sirupa po želji te izmiksajte štapnim mikserom. Ako vam smetaju male koštice u malinama, pire od malina procijedite kroz cjedilo. Potom ga prelijte u bazu koju ste prethodno stavili u posudu i vrškom žlice lagano prošarajte kroz sladoled.

Sladoled s kikirikijem i karamelom Foto: Tibor Marochini

SLADOLED S KARAMELOM I KIKIRIKIJEM

Sastojci:

50 grama kikirikija
50 grama mliječne čokolade
baza sladoleda
karamela

Priprema:
Ako ste poput nas ludi za čokoladicama s karamelom i kikirikijem, tada je ovo sladoled za vas. Ovaj je sladoled zapravo prilično lako napraviti. Sve što vam treba jest mliječna čokolada, kikiriki i karamela koje možete nabaviti u svakom supermarketu ili obližnjoj trgovini.

Kikiriki ugrubo usitnite u mužaru, a čokoladu narežite nožem. Sastojke stavite u posudu u kojoj će sladoled biti te ih prelijte bazom. Bazu potom prošarajte karamelom po želji te sve lagano pomiješajte kako bi se smjesa sjedinila.

SLADOLED S KEKSIMA

Sastojci:

6 keksa po želji
baza sladoleda

Priprema:

Crni keksi s bijelom kremom obožavani su desert mnogih, a i budimo iskreni, odlično izgledaju u kombinaciji sa sladoledom od vanilije. Obožavatelji keksa u sladoledu mogu pustiti mašti na volju; američki keksi s komadićima čokolade, oni s dodatkom maslaca ili obični čajni keksići obogatit će svaki ''dosadan'' sladoled.

Kekse usitnite u mužaru te ih prebacite u posudu u kojoj će biti sladoled. Potom ih prelijte bazom i smjesu malo promiješajte.

Sladoled od kokosa Foto: Tibor Marochini

SLADOLED S KOKOS-KUGLICAMA

Sastojci:

5 kokos-kuglica
baza sladoleda
mljeveni kokos

Priprema:
Kada netko kaže ljeto, prvo što nam padne na pamet jest kokos. Uz popularne kremaste kosos-kuglice osmislili smo desert idealan za ljetne vrućine.

Kokos-kuglice izrežite nožem te ih stavite u posudu. Preko njih prelijte bazu i sve začinite mljevenim mrvicama kokosa. Smjesu izmiješajte i stavite u hladnjak na zamrzavanje.

U hladnjaku Gorenje NoFrost sladoled je zadržao svoju kremoznost i bez dodatnog miješanja tijekom zamrzavanja te nije bilo neželjenih kristalića leda na površini smjese.

Odlučite li se i vi osvježiti, ali bez nepotrebnog leda, sada je prava prilika da to učinite, i to s dodatnim pogodnostima. U razdoblju od 15. travnja do 31. srpnja uz kupnju hladnjaka Gorenje NoFrost ili SideBySide, prijavite svoj račun i sudjelujte u nagradnoj igri te osvojite jednu od 100 nagrada ukupno vrijednih 200.000 kuna! Potražite više informacija na www.gorenje.hr.