Ledeni i kremasti ili pak voćni i osvježavajući. Sladoled je za mnoge najdraža ljetna poslastica koja nam pomaže da lakše podnesemo vruće ljetne dane. Iako ga je mnogo lakše jednostavno kupiti u trgovini, ima li išta bolje od domaćeg sladoleda koji možemo kreirati od namirnica koje najviše volimo?

Galerija Domaći sladoled od jedne baze i pet okusa Sladoled s keksima Sladoled od kokosa +3 Sladoled s pireom od manga  

Kako bismo vam pokazali da ga je spraviti mnogo lakše nego što se čini, napravili smo jednostavnu verziju od jedne baze i pet okusa koji će vas jednostavno oduševiti.

Sladolede treba staviti u zamrzivač na četiri sata. Ako imate opciju extreme freeze poput hladnjaka Gorenje NoFrost, sladolede ćete moći kušati i mnogo prije.

BAZA

Sastojci:

400 ml kondenziranog mlijeka
450 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:
Miksali smo vrhnje za šlag dok  nije postao gust. Mi smo to napravili  pomoću kuhinjskog robota, no to se može učiniti i ručnim mikserom. Potom smo dodali kondenzirano mlijeko i lagano ga promiješali kuhačom. Smjesu smo zatim lagano izmiksali kako bi se sjedinila te dodali ekstrakt vanilije.

Domaći sladoled od jedne baze i pet okusa - 5 Sladoled s pireom od manga Foto: Tibor Marochini

SLADOLED OD MANGA

Sastojci:

1 mango
baza sladoleda

Priprema:
Mango je pravo ljetno voće koje često vidimo u koktelima. Ima slatkast okus i fantastičnu aromu i zato je naš odabir pao upravo na njega.

Narežite mango na kockice i izmiksajte ga štapnim mikserom kako biste dobili pire. Izlijte ga u posudu i preko njega prelijte bazu. Smjesu lagano promiješajte žlicom kako bi sladoled kasnije bio šarolik.

SLADOLED OD MALINE

Sastojci:

1 mjerica malina
agavin sirup
baza sladoleda

Priprema:
Nikad dosta bobičastog voća ako nas pitate. Mjerici svježih malina dodajte agavina sirupa po želji te izmiksajte štapnim mikserom. Ako vam smetaju male koštice u malinama, pire od malina procijedite kroz cjedilo. Potom ga prelijte u bazu koju ste prethodno stavili u posudu i vrškom žlice lagano prošarajte kroz sladoled.

Sladoled s kikirikijem i karamelom Sladoled s kikirikijem i karamelom Foto: Tibor Marochini

SLADOLED S KARAMELOM I KIKIRIKIJEM

Sastojci:

50 grama kikirikija
50 grama mliječne čokolade
baza sladoleda
karamela

Priprema:
Ako ste poput nas ludi za čokoladicama s karamelom i kikirikijem, tada je ovo sladoled za vas. Ovaj je sladoled zapravo prilično lako napraviti. Sve što vam treba jest mliječna čokolada, kikiriki i karamela koje možete nabaviti u svakom supermarketu ili obližnjoj trgovini.

Kikiriki ugrubo usitnite u mužaru, a čokoladu narežite nožem. Sastojke stavite u posudu u kojoj će sladoled biti te ih prelijte bazom. Bazu potom prošarajte karamelom po želji te sve lagano pomiješajte kako bi se smjesa sjedinila.

SLADOLED S KEKSIMA

Sastojci:

6 keksa po želji
baza sladoleda

Priprema:

Crni keksi s bijelom kremom obožavani su desert mnogih, a i budimo iskreni, odlično izgledaju u kombinaciji sa sladoledom od vanilije. Obožavatelji keksa u sladoledu mogu pustiti mašti na volju; američki keksi s komadićima čokolade, oni s dodatkom maslaca ili obični čajni keksići obogatit će svaki ''dosadan'' sladoled.

Kekse usitnite u mužaru te ih prebacite u posudu u kojoj će biti sladoled. Potom ih prelijte bazom i smjesu malo promiješajte.

Sladoled od kokosa Sladoled od kokosa Foto: Tibor Marochini

SLADOLED S KOKOS-KUGLICAMA

Sastojci:

5 kokos-kuglica
baza sladoleda
mljeveni kokos

Priprema:
Kada netko kaže ljeto, prvo što nam padne na pamet jest kokos. Uz popularne kremaste kosos-kuglice osmislili smo desert idealan za ljetne vrućine.

Kokos-kuglice izrežite nožem te ih stavite u posudu. Preko njih prelijte bazu i sve začinite mljevenim mrvicama kokosa. Smjesu izmiješajte i stavite u hladnjak na zamrzavanje.

U hladnjaku Gorenje NoFrost sladoled je zadržao svoju kremoznost i bez dodatnog miješanja tijekom zamrzavanja te nije bilo neželjenih kristalića leda na površini smjese.

Odlučite li se i vi osvježiti, ali bez nepotrebnog leda, sada je prava prilika da to učinite, i to s dodatnim pogodnostima. U razdoblju od 15. travnja do 31. srpnja uz kupnju hladnjaka Gorenje NoFrost ili SideBySide, prijavite svoj račun i sudjelujte u nagradnoj igri te osvojite jednu od 100 nagrada ukupno vrijednih 200.000 kuna! Potražite više informacija na www.gorenje.hr.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju