Na današnji dan prije točno 62 godine, u Sandringhamu u Ujedinjenom Kraljevstvu rodila se Diana Spencer, poznatija kao Ladi Di ili Diana, princeza od Walesa. Život princeze Diane bio je ispunjen humanitarnim radom, brigom za djecu, nemoćne i bolesne, zbog čega je bila voljena u svojoj domovini, ali i u većini svijeta. Bila je dama slobodnog duha, što se posebno vidjelo u njezinim modnim odabirima.

Galerija



Danas se smatra modnom ikonom, a dio onoga što je nosila u važnim trenucima u životu pogledajte u nastavku teksta.

Vjenčanje s princem Charlesom, 1981. godine

Vjenčanje Diane i princa Charlesa bio je važan događaj za britanski dvor i monarhiju općenito. Ne čudi stoga što je sam svadbeni čin pred malim ekranima pratilo više od 750 milijuna ljudi u 74 zemlje svijeta niti što je princeza odabrala monumentalnu vjenčanicu. Raskošnu haljinu s nabranim rukavima i šlepom dugim 7,6 metara za nju su dizajnirali bračni supružnici i dizajneri Elizabeth i David Emanuel.

Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine, a formalno razveli u kolovozu 1996. Foto: Profimedia

Prvo pojavljivanje nakon rođenja princa Williama, 1982. godine

Princeza Diana voljela je kršiti kraljevska pravila. Bila je prva žena s britanskog dvora koja je umjesto u Buckinghamskoj palači svoje dijete rodila u bolnici, točnije u krilu Lindo u sklopu bolnice St. Mary u Londonu. Za prvo pojavljivanje sa sinom nakon poroda odabrala je pak predimenzioniranu zelenu haljinu s bijelim točkicama omiljene joj dizajnerice Catherine Walker. Haljinu je sparila s bijelim najlonkama do koljena i ružičastim cipelama ukrašenima mašnom.

Princeza Diana nakon rođenja princa Williama Foto: Profimedia

Prvo pojavljivanje nakon rođenja princa Harrya, 1984. godine

Nakon rođenja princa Harryja Diana je prvi put fotografirana ispred bolnice St. Mary u Londonu u crvenom kaputu-haljini s potpisom Catherine Walker ispod koje se nazirala bijela bluza s ovratnikom. Izdanje je zaokružila crvenim balerinkama.

Princeza Diana nakon rođenja princa Harryja Foto: Profimedia

Večera u Bijeloj kući u Washington D.C.-ju, 1985. godine

Službena večera u Bijeloj kući 1985. godine za vrijeme američkog predsjednika Ronalda Reagana razotkrila je zabavnu stranu princeze Diane. Tijekom večere u dvorani Cross spontano je zaplesala s mladim Johnom Travoltom koji je u to vrijeme slovio kao zvijezda glazbeno-plesnih filmskih hitova poput "Briljantina" i "Groznice subotnje večeri". Princeza je nosila prekrasnu večernju haljinu u crnoj boji s potpisom Victora Edelsteina koja je nakon njezine smrti prodana na aukciji za nevjerojatnih 240.000 funti, odnosno nešto više od dva milijuna kuna.

Princeza Diana i John Travolta Foto: Profimedia

Službeni posjet Hong Kongu, 1989. godine

Princeza Diana za službeni posjet Hong Kongu naručila je posebnu haljinu ukrašenu s tisuću perlica od svoje omiljene dizajnerice Catherine Walker. Bijela kreacija koju je nosila zajedno s odgovarajućim bolerom podignutog ovratnika podijelila je mišljenja modnih stručnjaka i medija. Zbog svojeg osebujnog izgleda princeza ju je nazvala Elvisova haljina jer je podsjećala na kreacije kakve je nosio kralj rock and rolla. Kasnije ju je donirala u dobrotvorne svrhe, a privatni kolekcionar na kraju ju je poklonio muzeju Victoria & Albert u Londonu.

Princeza Diana u Hong Kongu Foto: Profimedia

Ljetna zabava Serpetinske galerije, 1994. godine

Ljetna zabava Serpentinske galerije u Londonu iz 1994. godine ušla je u povijest zbog legendarnog izdanja princeze Diane. Ona je zablistala u maloj crnoj haljini s potpisom grčke dizajnerice Christine Stambolian koja je naglasila princezin seksepil. Nosila ju je kao odgovor na Charlesovo javno priznanje da godinama održava ljubavničku vezu s Camillom Parker Bowles, zbog čega je dobila i nadimak osvetnička haljina.

Princeza Diana u kreaciji Christine Stambolian Foto: Profimedia

Dobrotvorni koncert za djecu Bosne i Hercegovine, 1995. godine

Princeza Diana bila je velika humanitarka koja se zalagala za brojne važne ciljeve. Pojavila se i na humanitarnom koncertu u Modeni u Italiji, kojoj je glavni cilj bio prikupiti pomoć za djecu Bosne i Hercegovine. Na dobrotvornom koncertu zablistala je u bijeloj Versaceovoj mini haljini bez rukava koju je sparila s bijelim sandalama s visokom potpeticom i nekoliko decentnih komada nakita.

Princeza Diana u Modeni Foto: Profimedia