Zaboravite na brzu hranu iz pekarnice – puno je jednostavnije (i zdravije!) osloniti se na zamrznuto povrće koje uvijek čeka u zamrzivaču. Dovoljno je malo mašte, nekoliko osnovnih sastojaka i jedna tava. Rezultat? Puni tanjuri, djeca koja ne negoduju i osjećaj da ste sve obavili bez stresa.
Primjerice, Ledo grašak je prava mala riznica vitamina B1 i C, folne kiseline i vlakana – a uz to ima jako malo kalorija. Idealan je za lagane, ali zasitne obroke nakon fizičke aktivnosti. Ne čudi da ga vole sve generacije – od „rizi-bizija” pa do kremaste juhe za male princeze na zrnu graška, a isprobate li naš recept za rižoto, nikada ga više nećete jesti kao prilog, već samo kao glavno jelo.
Jednako praktična je i Ledo Carska mješavina – šarena kombinacija brokule, cvjetače i mrkve. Njezin balansirani miks povrća čini je savršenim dodatkom juhama, varivima ili kao samostalno jelo uz malo sira i umaka.
Dostupna tijekom cijele godine, ova mješavina štedi vrijeme i pretvara brzi obrok u nutritivno bogatu večeru. I da, zbilja je zgodno kada znate da se cijela obitelj može nahraniti iz jedne tave, bez puno nereda.
I dolazimo do još jednog zamrznutog povrća koje je uvijek zgodno imati u zamrzivaču. Špinat je i dandanas sinonim za snagu i zdravlje te idealna hrana za naše mišiće kada smo odradili naporan trening, a jednako ga vole mali i veliki. Od punjenja mesnih odrezaka, do kremastih cannellona, špinat je nezaobilazan klasik. Ledo špinat dostupan je tijekom cijele godine, u trenu je spreman za pripremu i pravi saveznik kada trebate hranjiv obrok u nekoliko minuta.
Donosimo tri provjerena recepta koja su hranjiva, djeci privlačna i gotova dok još skidate tenisice. U nastavku pronađite ideje sa špinatom, graškom i carskom mješavinom – sve što treba da nakon treninga svi sjednete za stol zadovoljni.
1. Brzi wrap sa špinatom i sirom
Topli, mekani wrap pun povrća i proteina – gotov za 10 minuta. Malo drugačiji, zeleniji tostirani sendvič, ali jednako ukusan i puno bogatiji nutrijentima od onog klasičnog.
Sastojci:
- 1 paketić Ledo špinata
- ricotta (može i krem sir za djecu koja ga vole)
- češnjak u prahu
- tortilje
- malo naribanog sira za zapeći (gauda, edamer, mozzarella)
Priprema:
- Na malo maslinovog ulja otopi i prodinstaj špinat, posoli i popapri te dodaj češnjak u prahu.
- Dodaj ricottu i promiješaj.
- Smjesu stavi u tortilju, pospi sirom i preklopi.
- Na tavi kratko tostiraj da se sir otopi i tortilja postane hrskava.
2. Kremasti rižoto s graškom i parmezanom
Rizi-bizi nove generacije i punijeg okusa i zato zaslužuje biti na našem jelovniku kao samostalno jelo, a ne samo kao prilog. Oduševit će vas i iznenaditi okusom, kao i djecu jer vole kremasto i slatkasto od graška, a uz to je idealan obrok za svakog sportaša rekreativca jer je pun vlakana i proteina.
Sastojci:
- 1 šalica Ledo graška
- 1 šalica riže arborio
- 1 manji luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- manja kockica maslaca
- parmezan ili ribani tvrdi sir
- pileći ili povrtni temeljac (može i kocka za juhu)
Priprema:
- Sitno nasjeckani luk zastaklite na malo maslinovog ulja, a zatim dodajte rižu kako bi se tostirala te polijte temeljcem.
- Dodajte grašak i postupno dodajte malo po malo vrućeg temeljca i kuhajte 20-ak minuta dok riža ne omekša.
- Prije kraja ubacite žlicu ili kockicu maslaca i šaku parmezana te sve dobro promiješajte u kremasti, svilenkasti rižoto. Ukrasite listićima mente jer se grašak i menta ljube i, naravno, naribajte na vrh po želji malo parmezana.
3. Tjestenina s carskom mješavinom i piletinom
Ovo jelo napravit ćete doslovno u 15 minuta. Brzo, šareno, djeci privlačno, a dobro znate da imaju proteine i povrće u jednom tanjuru.
Sastojci:
- 1 vrećica Ledo Carske mješavine
- pileća prsa narezana na kockice
- žličica češnjaka u prahu
- tjestenina po izboru
- 100 ml temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- žličica senfa
- sol, papar
- žličica origana
Priprema:
- Skuhaj tjesteninu.
- U tavi poprži posoljenu piletinu i začinjenu s malo češnjaka u prahu, dodaj Ledo carsku mješavinu i malo temeljca, pirjaj od pet do sedam minuta. Dodaj vrhnje, senf i začine.
- Umiješaj tjesteninu s malo vode od tjestenine i sve zajedno kratko prokuhaj. I to je to! Dobar tek!