Konačno smo dočekali proljeće. Vrijeme je da čizme pospremite u ormar i uskočite u natikače i sandale.

No, nakon zime i mjeseci provedenih u zatvorenim cipelama obavezno se uvjerite da nemate možda gljivičnu infekciju stopala ili noktiju.

Ona pogađa oko 20 posto stanovništva u svijetu, najčešće se javlja na koži između prstiju na nogama, a simptomi su crvenilo, perutanje kože i svrab. Ako primjetite gljivičnu infekciju – što prije reagirajte i nanesite kremu koja sadrži antimikotik, poput npr. Exoderil kreme. Ona naime osim protugljivičnog učinka ima i antibakterijsko djelovanje te djeluje i na određene bakterije koje su često prisutne pri gljivičnim oboljenjima. Exoderil krema nanosi se samo jednom dnevno! Bitno je i da budete uporni i nastavite liječenje i nekoliko tjedana nakon povlačenja simptoma jer je riječ o infekciji koja se vrlo lako vraća.

U međuvremenu pripazite i na ove bitne stvari kako ne biste (ponovo) dobili gljivice:

1. Nosite adekvatnu, ako je moguće, kožnu obuću
Stopala najbolje dišu kad nisu stisnuta u umjetne materijale zbog kojih se dodatno znoje. Idealno je izabrati obuću od kože ili barem izbjegavati zatvorene cipele od poliestera.

2. Nemojte hodati bosi u kozmetičkim salonima i teretanama

Javni prostori poput bazena, teretana, sauna i tuševa pravi su rasadnici gljivica koje se lako zadržavaju na pločicama. Stoga obavezno nosite natikače i japanke u tim prostorima.

3. Brišite prostor između nožnih prstiju
Nije dovoljno da samo perete redovito stopala, ključno ih je i dobro posušiti, jer gljivice vole vlagu. Osobito pripazite na mjesta između prstiju i to četvrtog i petog.

4. Nemojte nositi mokru obuću
Osobito tenisice vlažne od prethodnog treninga! Dobro prozračite i osušite svaku obuću prije novog nošenja.

PR

5. Često mijenjajte obuću
Znamo da će ovo ljepši spol shvatiti kao poziv na kupnju novog para cipela. I u pravu su! Dobro je mijenjati cipele svaki dan ili ih bar ne nositi dva dana za redom kako bi se uspjele provjetriti.

6. Ne dijelite svoj pribor za pedikuru
Gljivice su zarazne i prenose se preko komadića naše kože koja se svakodnevno pomalo ljušti, stoga svoje turpijice, škarice, grickalice i ostali pribor koji koristite na koži koristite samo vi.

7. Pravilno režite nokte
Uvijek režite nokte ravno i lagano ih zaoblite na krajevima rašpicom. Nemojte rezati nokte polukružno, jer mogu urastati u kožu što je vrlo bolno i to je područje sklono upali i infekcijama. Ako posjećujete pedikera budite sigurni da upotrebljava steriliziranu opremu za njegu.


8. Nosite pamučne čarape

Naša stopala imaju oko 250.000 žlijezda znojnica koje mogu proizvesti do dva decilitra znoja! Taj znoj stvara idealno okruženje za bakterije i gljivice. Nemojte nositi čarape od umjetnih materijala, jer će se vaše noge samo više znojiti. A gljivice to vole!

9. Koristite sodu bikarbonu
Pospite stopala organskom sodom bikarbonom, ne onom koju upotrebljavate u kuhinji, prije no što ujutro obučete čarape. Ona će pomoći upiti znoj sa stopala kao i neugodne mirise.

10. Posegnite za prirodom
Sezamovo i hladno prešano kokosovo ulje imaju antigljivična svojstva. Može ih se nanijeti direktno na suha stopala dva puta dnevno.


Više o Exoderil® proizvodima pročitajte ovdje!


Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.