Kako biste opisali božićno vrijeme u vašoj obitelji? Mnogi od nas reći će da je to vrijeme zajedništva u kojemu svi uživamo. Međutim, toj čarobnoj božićnoj toplini temperatura može brzo porasti i pretvoriti se u vatrene rasprave u kojima sudjeluje cijela obitelj.

Gdje čeljad nije bijesna – nije ni kuća tijesna, poznata je uzrečica u kojoj ima toliko istine.

Obitelj je najveća vrijednost u životu, ali ta složena i dinamična zajednica lako se može poljuljati. Posebno kad se, nakon nekog vremena, djeca vrate u obiteljsku kuću.

Roditelji su naviknuli na svoj mir, a djeca su naviknula na svoju samostalnost. Svatko ima vlastite želje i potrebe, pa ne čudi što je blagdansko vrijeme plodno tlo za razne nesuglasice.

Te nesuglasice ne javljaju se samo između roditelja i djeca. Stres, preopterećenost, manjak novca, vremena i organiziranosti - rezultiraju svađama između parova, prijatelja, pa i kolega na poslu.

Kako nervoza tijekom obiteljskih okupljanja za vrijeme blagdana ne bi uzela svoj danak, pripremili smo pet praktičnih savjeta da izbjegnete svađu za obiteljskim stolom i ovih blagdana stvorite najljepše trenutke sa svojom obitelji.

1. Nemojte dolijevati ulje na vatru

Poznajemo svoju obitelj bolje nego ikoga. To znači da dobro znamo što će naše bližnje razveseliti, a što uzrujati. Ako ste primijetili da je vaša mama neraspoložena jer joj kolač nije dobro ispao, nemojte poticati raspravu o tome kako je to nebitna stvar. To zasigurno neće pomoći da se ona osjeća bolje. Pronađite drugačiji pristup, pomozite joj i recite nekoliko lijepih riječi.

Budite miroljubivi, nemojte šefovati i kontrolirati, nego bližnjima pokažite razumijevanje, poštovanje i otvorenu želju da im pomognete.

2. Prihvatite da se nalazite u kratkoročnoj situaciji

Ako je kuća puna za vrijeme blagdana, nervoza je na samom vrhuncu. Dolazite li u kuću svojih roditelja, a vašu je sobu već zauzela teta iz Njemačke, vi vjerojatno spavate na kauču. Nemate svoju privatnost, kupaonica nikad nije slobodna, a vi se osjećate kao gost u vlastitoj kući. Prihvatite da je to kratkoročna situacija i nemojte poticati svađu jer ona neće riješiti vaše probleme, samo ćete stvoriti još neugodniju atmosferu u kući.

Ako dođe do sukoba, dobro razmislite kojim ćete tonom i na koji način izraziti svoje nezadovoljstvo.

3. Vježbajte opraštati

To je vrijednost koja nam je jako korisna u životu. Obitelj je, kao što smo već spomenuli, najvažnija vrijednost u životu, ali i komplicirana zajednica u kojoj se ponekad osjećamo zapostavljeno i nezadovoljno. Ako ste se skupili samo jer su blagdani, a inače ne provodite vrijeme zajedno, možda je ovo situacija u kojoj ćete napokon riješiti svoje nesuglasice. Nemojte zaboraviti da imate samo jednu obitelj, a da čovjekova veličina leži u opraštanju.

4. Ispeci pa reci!

Neki su sukobi neizbježni, ali i sasvim normalni. Ako već dođe do sukoba, dobro razmislite kojim ćete tonom i na koji način izraziti svoje nezadovoljstvo. Svatko od nas trebao bi se staviti na prvo mjesto i otvoreno priznati ako mu nešto smeta. Međutim, to treba biti bez uvreda, ružnih riječi i negativnog tona. Pazite kako nekoga ne biste povrijedili jer će vas to boljeti puno više nego ta bezazlena situacija koja vas je uznemirila u trenutku.

5. Podijelite teret blagdana

Najljepše i najblještavije vrijeme ipak sa sobom nosi određeni napor. Kako bismo svi maksimalno uživali u Božiću i kako bismo izbjegli svađe, bilo bi korisno kad bi svatko od nas našao svoj zadatak i da maksimum da ga odradi kako treba.

Ooo, da! 5 nezaobilaznih svađa koje parovi dožive tijekom blagdana

Ako ste pozvali goste u svoju kuću, dajte im do znanja (bez srama i neugodnosti) kako od njih očekujete da vam barem malo pomognu. S druge strane, ako ste vi gost, pomozite domaćinu oko kućanskih poslova, tako ćete imati više vremena za kvalitetno druženje bez stresa.