Kako biste opisali božićno vrijeme u vašoj obitelji? Mnogi od nas reći će da je to vrijeme zajedništva u kojemu svi uživamo. Međutim, toj čarobnoj božićnoj toplini temperatura može brzo porasti i pretvoriti se u vatrene rasprave u kojima sudjeluje cijela obitelj.

Gdje čeljad nije bijesna – nije ni kuća tijesna, poznata je uzrečica u kojoj ima toliko istine.

Obitelj je najveća vrijednost u životu, ali ta složena i dinamična zajednica lako se može poljuljati. Posebno kad se, nakon nekog vremena, djeca vrate u obiteljsku kuću.

Roditelji su naviknuli na svoj mir, a djeca su naviknula na svoju samostalnost. Svatko ima vlastite želje i potrebe, pa ne čudi što je blagdansko vrijeme plodno tlo za razne nesuglasice.

Te nesuglasice ne javljaju se samo između roditelja i djeca. Stres, preopterećenost, manjak novca, vremena i organiziranosti - rezultiraju svađama između parova, prijatelja, pa i kolega na poslu.

Kako nervoza tijekom obiteljskih okupljanja za vrijeme blagdana ne bi uzela svoj danak, pripremili smo pet praktičnih savjeta da izbjegnete svađu za obiteljskim stolom i ovih blagdana stvorite najljepše trenutke sa svojom obitelji.

1. Nemojte dolijevati ulje na vatru

Poznajemo svoju obitelj bolje nego ikoga. To znači da dobro znamo što će naše bližnje razveseliti, a što uzrujati. Ako ste primijetili da je vaša mama neraspoložena jer joj kolač nije dobro ispao, nemojte poticati raspravu o tome kako je to nebitna stvar. To zasigurno neće pomoći da se ona osjeća bolje. Pronađite drugačiji pristup, pomozite joj i recite nekoliko lijepih riječi.

Budite miroljubivi, nemojte šefovati i kontrolirati, nego bližnjima pokažite razumijevanje, poštovanje i otvorenu želju da im pomognete.

2. Prihvatite da se nalazite u kratkoročnoj situaciji

Ako je kuća puna za vrijeme blagdana, nervoza je na samom vrhuncu. Dolazite li u kuću svojih roditelja, a vašu je sobu već zauzela teta iz Njemačke, vi vjerojatno spavate na kauču. Nemate svoju privatnost, kupaonica nikad nije slobodna, a vi se osjećate kao gost u vlastitoj kući. Prihvatite da je to kratkoročna situacija i nemojte poticati svađu jer ona neće riješiti vaše probleme, samo ćete stvoriti još neugodniju atmosferu u kući.

Ako dođe do sukoba, dobro razmislite kojim ćete tonom i na koji način izraziti svoje nezadovoljstvo.

3. Vježbajte opraštati

To je vrijednost koja nam je jako korisna u životu. Obitelj je, kao što smo već spomenuli, najvažnija vrijednost u životu, ali i komplicirana zajednica u kojoj se ponekad osjećamo zapostavljeno i nezadovoljno. Ako ste se skupili samo jer su blagdani, a inače ne provodite vrijeme zajedno, možda je ovo situacija u kojoj ćete napokon riješiti svoje nesuglasice. Nemojte zaboraviti da imate samo jednu obitelj, a da čovjekova veličina leži u opraštanju.

4. Ispeci pa reci!

Neki su sukobi neizbježni, ali i sasvim normalni. Ako već dođe do sukoba, dobro razmislite kojim ćete tonom i na koji način izraziti svoje nezadovoljstvo. Svatko od nas trebao bi se staviti na prvo mjesto i otvoreno priznati ako mu nešto smeta. Međutim, to treba biti bez uvreda, ružnih riječi i negativnog tona. Pazite kako nekoga ne biste povrijedili jer će vas to boljeti puno više nego ta bezazlena situacija koja vas je uznemirila u trenutku.

5. Podijelite teret blagdana

Najljepše i najblještavije vrijeme ipak sa sobom nosi određeni napor. Kako bismo svi maksimalno uživali u Božiću i kako bismo izbjegli svađe, bilo bi korisno kad bi svatko od nas našao svoj zadatak i da maksimum da ga odradi kako treba.

Blagdanski ugođaj Ooo, da! 5 nezaobilaznih svađa koje parovi dožive tijekom blagdana

Ako ste pozvali goste u svoju kuću, dajte im do znanja (bez srama i neugodnosti) kako od njih očekujete da vam barem malo pomognu. S druge strane, ako ste vi gost, pomozite domaćinu oko kućanskih poslova, tako ćete imati više vremena za kvalitetno druženje bez stresa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju