Karijera, obitelj, gomila obaveza, sve to se pojavljuje s godinama i više nemamo onoliko slobodnog vremena koliko smo imali tijekom djetinjstva, tinejdžerske dobi, ali i u dvadesetima.

Druženja je teže dogovoriti i rjeđa su nego prije pa upravo zbog toga krug prijatelja postaje manji i pročišćeniji. Nema više usputnih kava s poznanicima, već svoje slobodno vrijeme provodimo s onima koji će ga doista i ispuniti i napuniti nas kvalitetnom energijom, a tako i mi njih.

Od druženja koja imaju puno više smisla, do prepoznavanja kako možemo biti bolji i kvalitetniji ljudi i prijatelji, evo na kojih se to pet načina prijateljski odnosi značajno mijenjaju iza tridesete, i to nabolje.

Kvaliteta postaje važnija od kvantitete

Činjenica je da se neka prijateljstva mijenjaju ili udaljavaju kako vrijeme prolazi, dok druga cvjetaju i opstaju. U redu je imati prijatelje s kojima se nađemo jednom ili dvaput godišnje, ali i one s kojima se vidimo svaki tjedan. Sve dok su razgovori kvalitetni i osjećamo se povezanima, problema nema. 

U stanju smo odrediti kada je bolje reći ne druženju, što omogućuje da svoje vrijeme i energiju posvetimo prijateljstvima koje stvarno vrijedi njegovati, i to  trenucima kada to možemo.

Postavljanje zdravih granica

Iako odabir s kime provodite vrijeme može zahtijevati postavljanje granica, ponekad je zdravo prakticirati granice čak i s našim najbližim prijateljima, a to lakše shvaćamo kada smo zreliji. Pravi prijatelji neće se ljutiti na vas zato što ste sebe stavili na prvo mjesto. Istinski prijatelji nas poznaju i razumiju ako nešto nije naša "šalica čaja" ili jednostavno nemamo volje ili vremena.

Spoznaja da su svačiji prioriteti različiti

Dio sazrijevanja je i učenje poštivanja vlastitih i tuđih potreba i prioriteta. Kako sazrijevamo, naši i tuđi prioriteti se pomiču i mijenjaju: netko najviše vremena posvećuje djeci, netko radi na jako odgovornoj poziciji i posao mu najviše uvjetuje vrijeme, netko radi na svom mentalnom zdravlju i miru i najviše vremena želi provoditi sam. S godinama to puno bolje shvaćamo i nema zamjeranja i osuđivanja.

Prihvaćanje tuđih mana i spoznaja naših

Pravi prijatelj razumije i prihvaća sve naše osobine  - dobre i loše - i spreman je biti tu i u lijepim i u teškim razdobljima. S druge strane, dobar prijatelj također je spreman preuzeti odgovornost za svoje pogreške i primijetiti vlastite mane. A kada su tu mladenačke mušice, to ide puno teže nego u tridesetima.

Razumijevanjem i prihvaćanjem vlastitih nedostataka puno lakše možemo raditi na tome da budemo bolji prijatelji i kvalitetnija podrška.

Najbolji poklon je biti tu i saslušati

Tridesete su godine kada materijalno postaje sve manje važno što se prijateljstva tiče, ne trebaju nam skupi i zanimljivi pokloni ni posebni i nikad viđeni izlasci. Najbolji način za bivanjem dobrim prijateljem je jednostavno biti tu, čak i u situacijama kada nemamo neki dobar i spasonosan savjet.

Uho koja sluša i ne osuđuje najvrjednije je što možemo dobiti u užurbanoj i kaotičnoj svakodnevici. Ono o čemu razgovaramo postaje puno bitnije od toga gdje smo i koliko dugo to druženje traje.

Vas vrijedi čuvati: 10 znakova da ste baš dobra prijateljica

U dobru i zlu: Najvjerniji prijatelji rađaju se u ovih pet horoskopskih znakova

Nakon posla, trk na kavu: Druženje s pravim prijateljima poboljšava zdravlje, a može i produžiti život