Dobre prijateljice jedan su od najvažnijih sustava podrške koje imamo u životu. Prijateljice nam pružaju utjehu u teškim trenuciama, vesele se s nama, tu su da nam pruže podršku, ljubav i prihvaćanje.

Sigurno smo da jako cijenite svoje najbolje prijateljice, a jeste li se ikad zapitali jeste li i vi njima dobra prijateljica?

U nastavku smo izdvojili 10 znakova da ste i sami prijateljica za poželjeti.

1. Prihvaćate

Svoju prijateljicu volite baš onakvu kakva je. Prihvaćate njezine mane i hirove. Svjesni ste toga da ih svi imamo i ne želite je mijenjati samo zato da bi bila sličnija vama. Druga strana s vama može biti i čudna zabavna i imati svoje mušice bez da se zbog toga osjeća loše.

2. Iskreni ste

Prijateljice bi u pravilu uvijek trebale biti iskrene jedne prema drugima. Povremena sitna laž kako se nekoga ne bi povrijedilo je prihvatljiva, ali važno je uvijek biti iskren oko bitnih stvari. Iskrenost je temelj dobrog prijateljstva.

3. Pouzdani ste

Dobra prijateljica je netko na koga se možemo osloniti, tko je tu za nas kada ga trebamo. Jednostavno je - prava prjateljica s nama je u dubru i zlu.

4. Prema prijateljima se odnosite s poštovanjem

Prijateljstvo jednostavno ne može biti dobro bez međusobnog poštovanja. Prijatelji se ne moraju uvijek slagati oko svega niti dijeliti ista mišljenja, ali pravi prijatelj poštuje tuđe mišljenje čak i kad se ne poklapa s njegovim.

5. Ne osuđujete

U pravilu, prijatelji ne osuđuju jedni druge. Drugoj strani trebate biti osoba kojoj će se obratiti bez straha da ćete je u startu osuditi zbog nekog postupka.

6. Pažljivi ste kad je to potrebno

Svatko tu i tamo treba potvrdu od druge strane da vrijedi, da je voljen, poseban... A prava prijateljica zna biti pažljiva onda kada je to potrebno, kada drugoj strani treba uljepšati dan.

7. Znate oprostiti (i ispričati se)

Postoje li uopće osobe koje se u nekom trenutku ne posvađaju? Odlika pravih prijatelja je ta da nakon nesuglasica nisu zlopamtila nego znaju oprostiti ili se ispričati ako je potrebno i krenuti dalje.

8. Svjesni ste važnosti povjerenja

Dobro prijateljstvo znači da je klima takva da nikome nije neugodno dijeliti neke stvari o kojima ne želimo pričati baš sa svima. Prava prijateljica je ona osoba kojoj možemo bez straha reći sve što želimo, vjerujući joj da će sve ostati između nas.

Prijateljstvo Neraskidiva veza: Pet znakova da ćete zauvijek biti prijateljice

9. Pomažete ljudima oko sebe da rastu

Dobra prijateljca će, onda kada je to potrebno, pogurati drugu osobu da napravi neku promjenu, isproba nešto novo, da nastavi školovanje, promijeni posao ili napravi bilo kakvu promjenu koja će za tu osobu biti dobra, ali joj nedostaje samo malo hrabrosti da krene u cijeli postupak.

Ističete li se svojom emocionalnom inteligencijom u masi? Sedam znakova da imate natprosječnu emocionalnu inteligenciju

10. Zabavni ste

Nisu sve kvalitete najboljih prijateljica ozbiljne. Dobre prijateljice znaju se dobro zabaviti, iskušavati nove stvari, pronalaziti nove hobije i interese... One su osobe uz koje se uvijek dobro zabavimo i uz koje se veselimo malim stvarima.

 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju