Pinca se za Uskrs u Hrvatskoj jela i prije 100 godina. Dokazuje to i ovaj recept jedne časne sestre s Korčule koji je malkice modificirao hrvatski kuhar Marko Strižak na svojem YouTube kanalu How 2 Bake It.

U receptu se koristi korica jednog limuna i naranče – obavezno se poslužite nešpricanim organski uzgojenim plodovima kada radite kolače, pa tako i ovdje.

Marko Strižak napominje da ćete  s ovim receptom napraviti tijesto dostatno za dvije velike ili čak četiri manje pince. Ako vam ne treba toliko ovoga finog kolača, slobodno prepolovite sastojke.

Sastojci za pincu:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 150 do 200 ml narančina soka s rumom
  • 100 ml toplog mlijeka
  • 80 g kvasca
  • 70 g svinjske masti
  • 50 g margarina
  • 30 g ulja
  • 15 g soli
  • 8 kapi ekstrakta vanilije
  • 8 žumanjaka
  • 8 kapi ekstrakta kruške (kruškovca)
  • 3 bjelanjaka
  • 2 vanilin šećera
  • korica jednog limuna
  • korica velike naranče
  • jaje za premazivanje pince
  • kocke šećera za posip

Priprema pince:

  1. Kvasac razmrvite u 100 ml toplog mlijeka te pomiješajte s pola žličice brašna i pola žličice šećera. Pustite da odstoji pet do 10 minuta dok se ne digne.
  2. Izmiksajte bjelanjke u čvrst snijeg i stavite sa strane.
  3. U drugoj većoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer dok se sastojci ne sljube.
  4. U smjesu sa žumanjcima dodajte margarin, izmiksajte sve zajedno, pa potom dodajte i svinjsku mast i nastavite miksati.
  5. Dodajte naribanu koricu jednog limuna i naranče te ulje.
  6. Iscijedite jednu naranču u posebnu zdjelu te dodajte ruma kako biste dobili barem 150 ml tekućine.
  7. U narančin sok ulijte ekstrakt vanilije i kruškovac, pa sve zajedno prelijte u smjesu s jajima. Dodajte i sol.
  8. U smjesu sa žumanjcima dodajte pola kilograma glatkog brašna pa sve ručno pomiješajte. U preostali dio brašna umiješajte dignuti kvasac i sljubite s ostatkom tijesta.
  9. Umiješajte i bjelanjke koje ste prethodno izmiksali u snijeg.
  10. Izradite tijesto ručno ili mikserom sve dok ne dobijete glatku kuglu. Ako se tijesto lijepi za prste dodajte još brašna.
  11. Pokrijte tijesto krpom i pustite da se diže na toplom mjestu oko dva sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
  12. Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva do četiri dijela – ovisno o tome koliko pinca radite. Svaki dio ponovo umijesite i stavite na papir za pečenje koji ste premazali s nešto svinjske masti. Pince prekrijte s papirom za pečenje namazanim svinjskom mašću, pa sve zajedno pokrijte s pamučnom krpom.
  13. Pustite da se tijesto ponovo digne dok se volumen ne udvostruči.
  14. Škarama zarežite vrh pince i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40-ak minuta, odnosno dok nije pečena do kraja. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
  15. Prije nego što je pinca pečena do kraja premažite je jajetom i posipajte razmrvljenim šećerom u kocki. Vratite u pećnicu i kratko zapecite. Dobar tek!


Kako se peče pinca po receptu starijem od 100 godina pogledajte na YouTube kanalu Marka Strižaka How 2 Bake it.

Još ideja za uskrsne kolače pronađite u nastavku teksta:

Sretan Uskrs i dobar tek!

Recept za kremastu tortu stvorenu za Uskrs, ali i za svaku priliku Mirisna pinca: Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač Savršeni uz kavu ili čaj: Recept za prhke uskrsne keksiće s maslacom Recept za džin-tonik pincu najbolji je uskrsni spoj do sada