Pinca se za Uskrs u Hrvatskoj jela i prije 100 godina. Dokazuje to i ovaj recept jedne časne sestre s Korčule koji je malkice modificirao hrvatski kuhar Marko Strižak na svojem YouTube kanalu How 2 Bake It.
U receptu se koristi korica jednog limuna i naranče – obavezno se poslužite nešpricanim organski uzgojenim plodovima kada radite kolače, pa tako i ovdje.
Marko Strižak napominje da ćete s ovim receptom napraviti tijesto dostatno za dvije velike ili čak četiri manje pince. Ako vam ne treba toliko ovoga finog kolača, slobodno prepolovite sastojke.
Sastojci za pincu:
- 1 kg glatkog brašna
- 200 g šećera
- 150 do 200 ml narančina soka s rumom
- 100 ml toplog mlijeka
- 80 g kvasca
- 70 g svinjske masti
- 50 g margarina
- 30 g ulja
- 15 g soli
- 8 kapi ekstrakta vanilije
- 8 žumanjaka
- 8 kapi ekstrakta kruške (kruškovca)
- 3 bjelanjaka
- 2 vanilin šećera
- korica jednog limuna
- korica velike naranče
- jaje za premazivanje pince
- kocke šećera za posip
Priprema pince:
- Kvasac razmrvite u 100 ml toplog mlijeka te pomiješajte s pola žličice brašna i pola žličice šećera. Pustite da odstoji pet do 10 minuta dok se ne digne.
- Izmiksajte bjelanjke u čvrst snijeg i stavite sa strane.
- U drugoj većoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer dok se sastojci ne sljube.
- U smjesu sa žumanjcima dodajte margarin, izmiksajte sve zajedno, pa potom dodajte i svinjsku mast i nastavite miksati.
- Dodajte naribanu koricu jednog limuna i naranče te ulje.
- Iscijedite jednu naranču u posebnu zdjelu te dodajte ruma kako biste dobili barem 150 ml tekućine.
- U narančin sok ulijte ekstrakt vanilije i kruškovac, pa sve zajedno prelijte u smjesu s jajima. Dodajte i sol.
- U smjesu sa žumanjcima dodajte pola kilograma glatkog brašna pa sve ručno pomiješajte. U preostali dio brašna umiješajte dignuti kvasac i sljubite s ostatkom tijesta.
- Umiješajte i bjelanjke koje ste prethodno izmiksali u snijeg.
- Izradite tijesto ručno ili mikserom sve dok ne dobijete glatku kuglu. Ako se tijesto lijepi za prste dodajte još brašna.
- Pokrijte tijesto krpom i pustite da se diže na toplom mjestu oko dva sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
- Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva do četiri dijela – ovisno o tome koliko pinca radite. Svaki dio ponovo umijesite i stavite na papir za pečenje koji ste premazali s nešto svinjske masti. Pince prekrijte s papirom za pečenje namazanim svinjskom mašću, pa sve zajedno pokrijte s pamučnom krpom.
- Pustite da se tijesto ponovo digne dok se volumen ne udvostruči.
- Škarama zarežite vrh pince i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40-ak minuta, odnosno dok nije pečena do kraja. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Prije nego što je pinca pečena do kraja premažite je jajetom i posipajte razmrvljenim šećerom u kocki. Vratite u pećnicu i kratko zapecite. Dobar tek!
Kako se peče pinca po receptu starijem od 100 godina pogledajte na YouTube kanalu Marka Strižaka How 2 Bake it.
Još ideja za uskrsne kolače pronađite u nastavku teksta:
Sretan Uskrs i dobar tek!