Pinca
Pinca (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za pincu star 100 godina koji odolijeva novim verzijama

05-04-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Pinca se za Uskrs u Hrvatskoj jela i prije 100 godina. Dokazuje to i ovaj recept jedne časne sestre s Korčule koji je malkice modificirao hrvatski kuhar Marko Strižak na svojem YouTube kanalu How 2 Bake It.

U receptu se koristi korica jednog limuna i naranče – obavezno se poslužite nešpricanim organski uzgojenim plodovima kada radite kolače, pa tako i ovdje.

Marko Strižak napominje da ćete  s ovim receptom napraviti tijesto dostatno za dvije velike ili čak četiri manje pince. Ako vam ne treba toliko ovoga finog kolača, slobodno prepolovite sastojke.

Sastojci za pincu:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 150 do 200 ml narančina soka s rumom
  • 100 ml toplog mlijeka
  • 80 g kvasca
  • 70 g svinjske masti
  • 50 g margarina
  • 30 g ulja
  • 15 g soli
  • 8 kapi ekstrakta vanilije
  • 8 žumanjaka
  • 8 kapi ekstrakta kruške (kruškovca)
  • 3 bjelanjaka
  • 2 vanilin šećera
  • korica jednog limuna
  • korica velike naranče
  • jaje za premazivanje pince
  • kocke šećera za posip

Priprema pince:

  1. Kvasac razmrvite u 100 ml toplog mlijeka te pomiješajte s pola žličice brašna i pola žličice šećera. Pustite da odstoji pet do 10 minuta dok se ne digne.
  2. Izmiksajte bjelanjke u čvrst snijeg i stavite sa strane.
  3. U drugoj većoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer dok se sastojci ne sljube.
  4. U smjesu sa žumanjcima dodajte margarin, izmiksajte sve zajedno, pa potom dodajte i svinjsku mast i nastavite miksati.
  5. Dodajte naribanu koricu jednog limuna i naranče te ulje.
  6. Iscijedite jednu naranču u posebnu zdjelu te dodajte ruma kako biste dobili barem 150 ml tekućine.
  7. U narančin sok ulijte ekstrakt vanilije i kruškovac, pa sve zajedno prelijte u smjesu s jajima. Dodajte i sol.
  8. U smjesu sa žumanjcima dodajte pola kilograma glatkog brašna pa sve ručno pomiješajte. U preostali dio brašna umiješajte dignuti kvasac i sljubite s ostatkom tijesta.
  9. Umiješajte i bjelanjke koje ste prethodno izmiksali u snijeg.
  10. Izradite tijesto ručno ili mikserom sve dok ne dobijete glatku kuglu. Ako se tijesto lijepi za prste dodajte još brašna.
  11. Pokrijte tijesto krpom i pustite da se diže na toplom mjestu oko dva sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
  12. Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva do četiri dijela – ovisno o tome koliko pinca radite. Svaki dio ponovo umijesite i stavite na papir za pečenje koji ste premazali s nešto svinjske masti. Pince prekrijte s papirom za pečenje namazanim svinjskom mašću, pa sve zajedno pokrijte s pamučnom krpom.
  13. Pustite da se tijesto ponovo digne dok se volumen ne udvostruči.
  14. Škarama zarežite vrh pince i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40-ak minuta, odnosno dok nije pečena do kraja. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
  15. Prije nego što je pinca pečena do kraja premažite je jajetom i posipajte razmrvljenim šećerom u kocki. Vratite u pećnicu i kratko zapecite. Dobar tek!
U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model


Kako se peče pinca po receptu starijem od 100 godina pogledajte na YouTube kanalu Marka Strižaka How 2 Bake it.

Još ideja za uskrsne kolače pronađite u nastavku teksta:

Sretan Uskrs i dobar tek!

Napoleon torta Recept za kremastu tortu stvorenu za Uskrs, ali i za svaku priliku Pinca Mirisna pinca: Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač Slika nije dostupna Savršeni uz kavu ili čaj: Recept za prhke uskrsne keksiće s maslacom Džin-tonik pinca Recept za džin-tonik pincu najbolji je uskrsni spoj do sada

Pročitaj još
Pročitaj još