Bez obzira na socijalni i intelektualni razvoj, muškarci kao i žene dodatnu sigurnost još uvijek traže u svojoj spolnosti, odnosno u dimenzijama vlastitoga spolovila ili grudi. Dio onih koji se ne mogu pomiriti s duljinom i obujmom svog spolnog organa odlučuje se za kirurški zahvat

Ne može se produžiti baš onoliko koliko ljudi misle da se može. Realnost je neka 2 centimetra u dužinu, ističe Duško Maletić iz Poliklinke Maletić u emsiji ''Zdravlje na kvadrat''.

Ovaj zahvat iz intimne muške kirurgije već 20 godina radi doktor Maletić koji je izvršio preko tisuću takvih zahvata. U toj brojci je bilo 40-ak posto muškaraca iz Hrvatske.

Devedeset posto onih koji traže taj zahvat je u dobi između 20. i 30. godine života. Devedeset i devet posto pacijenata dolazi zbog sebe, a ne zbog drugih. Muškarci koji dolaze sami donose odluku o operacijskom zahvatu.

Prava kirurška indikacija za produženje penisa je njegova dužina. Prva kirurška indikacija je ako se radi o mikropenisu. Znači da je on u erekciji nekih 11 centimetara ili manje od toga. Odnosno, ako je u jednom opuštenom stanju između 4 i 6 centimetara objašnjava dr. Maletić.

Produženje i podebljanje penisa spada u željenu kirurgiju. Zahvat se obično izvodi u spinalnoj anesteziji ili zbog nekih posebnosti u lokalnoj ili općoj anesteziji. Obavezan je je provjera laboratorijskih nalaza krvi i urina te EKG-a.

Operativni zahvat se radi tako da se u predjelu stidne kosti napravi rez i pristupi na ligament penisa koji penis čvrsto obuhvaća svojim nitima i veža za ga pubičnu kost. Taj prostor se oslobodi, ligament se presječe, a taj prostor se napuni sa masnim tkivom pacijenta rekao je doktor Maletić.

Prava kirurška indikacija za produženej penisa je njegova dužina. Prva kirurška indikacija je ako se radi o mikropenisu. Znači da je on u erekciji nekih 11 centimetara ili manje od toga.Odnosno, ako je u jednom opuštenom stanju između 4 i 6 centimetara.

Operativni zahvat traje oko pola sata, a nakon operacije nema nekih bolova.
Kontrola se obavlja za 10 dana. Funkcija penisa nakon operacije ostaje ista. Prvi seksualni odnos moguć je 4 tjedna nakon operacije.

TREND PODEBLJANJA PENISA

No, u zadnje vrijeme se sve više traži podebljanje penisa. U produženju se može očekivati oko 2 centimetra, a u podebljanju 4 do 5 milimetara u polumjeru, što je u promjeru 8 do 10 milimetara.

Podebljanje se radi s masnim tkivom pacijenta koje se uzima s trbuha ili struka. Implatira se s malim specijalnim kanilama u ovojnice penisa. Nažalost, rezultat nije stopostotni, već se može očekivati da se 25 do 30 posto masnog tkiva primi na toj novoj lokaciji.

Nakon operacije nema zapreka za korištenje sredstava radi bolje erekcije. Dužina penisa mjeri se u erektilnom stanju od kuta stidne kosti i korpusa penisa do njegovog vrha. Za bijelu rasu to je između 13 i 17 centimetara, centimetar do 2 je više kod crne rase, a kod žute je za centimetar ili dva manji.  Ali to nije pravilo.

Više o povećanju i podebljanju penisa otkrijte u prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat".