Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi, a aktivističke skupine sada traže potpunu zabranu prekida trudnoće u ovoj zemlji

Poljska je 1993. godine donijela Zakon o pobačaju prema kojem se prekidanje trudnoće dozvoljava samo u slučaju silovanja, incesta, kada trudnoća za majku predstavlja zdravstveni rizik i kada liječnici utvrde da je fetus deformiran.

Čelnici poljske Katoličke crkve i aktivističke skupine okupljene oko njih sada od države traže da u potpunosti zabrani pobačaj.

'Kada je u pitanju život nerođenog djeteta, ne slažemo se s trenutnim kompromisom koji je postavljen u zakonu iz 1993. godine. Pozivamo sve ljude dobre bolje, vjernike ili ateiste, da zakonski rade na zaštiti nerođenih, poručili su biskupi u svom dekretu koji se čitao u crkvama diljem Poljske.

Iako je Poljska zemlja s više od 90 posto katolika, u crkvama diljem Poljske dekret ipak nije naišao na odobravanje vjernika. Mnoge žene i muškarci protestirali su protiv pokušaja nametanja zabrane tihim izlaskom iz crkve, ali njihova poruka bila je glasna – nitko ne smije zabraniti ženi da sama donosi odluke o svom tijelu.

Video nastao u varšavskoj crkvi sv. Ane koji je do sada vidjelo više od 4 milijuna ljudi i dobio je 43 tisuće lajkova osoba koje se također ne slažu sa zabranom pobačaja.

Feminističke skupine procjenjuju da je između 100.000 i 150.000 žena u Poljskoj zbog restriktivnog zakona napravilo pobačaj u ilegalnim poljskim klinikama ili u inozemstvu. Novi prijedlog Zakon o pobačaju treba skupiti 100.000 potpisa kako bi dospio na dnevni red parlamenta koji je pod kontrolom konzervativaca pa mnogi smatraju da će se sadašnji zakon sigurno mijenjati.