Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi, a aktivističke skupine sada traže potpunu zabranu prekida trudnoće u ovoj zemlji

Poljska je 1993. godine donijela Zakon o pobačaju prema kojem se prekidanje trudnoće dozvoljava samo u slučaju silovanja, incesta, kada trudnoća za majku predstavlja zdravstveni rizik i kada liječnici utvrde da je fetus deformiran.

Čelnici poljske Katoličke crkve i aktivističke skupine okupljene oko njih sada od države traže da u potpunosti zabrani pobačaj.

'Kada je u pitanju život nerođenog djeteta, ne slažemo se s trenutnim kompromisom koji je postavljen u zakonu iz 1993. godine. Pozivamo sve ljude dobre bolje, vjernike ili ateiste, da zakonski rade na zaštiti nerođenih, poručili su biskupi u svom dekretu koji se čitao u crkvama diljem Poljske.

Iako je Poljska zemlja s više od 90 posto katolika, u crkvama diljem Poljske dekret ipak nije naišao na odobravanje vjernika. Mnoge žene i muškarci protestirali su protiv pokušaja nametanja zabrane tihim izlaskom iz crkve, ali njihova poruka bila je glasna – nitko ne smije zabraniti ženi da sama donosi odluke o svom tijelu.

Video nastao u varšavskoj crkvi sv. Ane koji je do sada vidjelo više od 4 milijuna ljudi i dobio je 43 tisuće lajkova osoba koje se također ne slažu sa zabranom pobačaja.

Izlazak iz crkve tijekom izricanja dekreta o zabrani pobačaja smatram:

glasova:

Feminističke skupine procjenjuju da je između 100.000 i 150.000 žena u Poljskoj zbog restriktivnog zakona napravilo pobačaj u ilegalnim poljskim klinikama ili u inozemstvu. Novi prijedlog Zakon o pobačaju treba skupiti 100.000 potpisa kako bi dospio na dnevni red parlamenta koji je pod kontrolom konzervativaca pa mnogi smatraju da će se sadašnji zakon sigurno mijenjati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju