Sport je važan dio odrastanja djece kojim se ispunjavaju neke od primarnih ljudskih potreba – za kretanjem, socijalizacijom i igrom. No kada je pravo vrijeme da svoga mališana upišete na sportsku aktivnost? I koju?

Galerija

"Ljeto kao da je bilo u nekom drugom životu, a škola, brige i odgovornost kao da su tu oduvijek i stalno." To je mudrolija jednog malog filozofa, sedmogodišnjaka koji je ove godine krenuo u prvi razred. "Hoću se ja i dalje moći igrati i zabavljati kad krenem u školu?" pitao je jednom zgodom. I upravo to pitanje mi roditelji moramo zapamtiti kao srž odrastanja jednog djeteta. Tom igrom i zabavom treba se voditi i pri odabiru sporta za dijete. Sport je igra zbog koje se djeca uvijek trebaju osjećati sretno i zadovoljno, a ne da im aktivnosti predstavljaju izvor frustracija i tuge.

Sport donosi samopouzdanje, samostalnost, disciplinu

Istraživanja pokazuju kako djeca koja se bave nekim sportom odmalena imaju veće samopouzdanje, samostalnija su, discipliniranija. Sport prevenira razne bolesti, dijete se uči upornosti i koncentraciji. Treninzima se razvijaju koordinacija, snaga, fleksibilnost, brzina, sposobnost učenja. Velik utjecaj sport ima i na socijalizaciju djeteta – druži se s vršnjacima, razvija osjećaj za timski rad i postaje uspješnije u interakciji i komunikaciji.

Sport u njihovim godinama treba biti – igra i zabava Foto: Getty Images

Sportskim aktivnostima dijete ispunjava neke od primarnih ljudskih potreba – potrebu za kretanjem, socijalizacijom i igrom. Veliko trojstvo djetinjstva i odrastanja.

Kada i kako krenuti u sportske avanture? Najprije se kreće, savjetuju stručnjaci s upoznavanjem i razvijanjem osnovnih pokreta, fleksibilnosti, snage, i to najčešće gimnastičkim elementima. Tako da su za početak najbolji bazični sportovi poput gimnastike, plesa, plivanja, borilačkih sportova.

Sport donosi samopouzdanje, samostalnost, disciplinu Foto: Getty Images

Koju sportsku aktivnost odabrati?

Upisom na gimnastiku dijete razvija opće tjelesne sposobnosti, motoriku i uči se poštivanju pravila. S prvim pokretima na treningu može krenuti već s tri godine, kao i s plesom. Ples pridonosi razvoju koordinacije, osjećaju za ritam, gracioznosti, pravilnom držanju. Osjećaj slobode kretanja u vodi, jačanje pluća i kardiovaskularnog sustava, razvoj koordinacije – samo su neke od prednosti plivanja. A svi znamo da se nakon plivanja, bilo u moru ili bazenu, spava kao beba! Karate ili džudo su borilačke vještine s kojima se može krenuti već s pet godina. Djeca razvijaju dinamičku fleksibilnost i poboljšavaju koordinaciju, percepciju i pažnju.

Roditelji, nemojte očekivati čuda i buduće osvajače zlatnih medalja na Olimpijskim igrama. Cilj je sportskih aktivnosti u mlađoj dobi stvaranje navika redovitog vježbanja i pozitivnog stava o sportu – da kroz igru i na zabavan način dijete nauči koliko je sport potreban u svakodnevnom životu. Imajte na umu da polaskom u školu dijete ne postaje odrasla osoba – i dalje je to mališan koji se želi i treba igrati. Nemojte pretjerivati sa sportom, ne postavljajte prevelike ciljeve i zahtjeve – dajte djetetu dovoljno vremena za odmor i školu jer preopterećenje može dovesti do gubljenja interesa.

Stvaranje navika redovitog vježbanja i pozitivnog stava o sportu Foto: Getty Images

I prije polaska u školu stručnjaci savjetuju univerzalnu školu sporta kao dobar start. Ondje se djeca kroz igru upoznaju s različitim sportovima i mogu sami vidjeti koji im se najviše sviđa. Veliki plus, ističu stručnjaci, jest to što nema pritiska zbog natjecanja, pa se djeca ne izlažu stresu.

Potreba za kretanjem i igrom

Ako se vaše dijete nije upoznalo sa sportskim aktivnostima u ranijoj dobi, pobrinite se da to napravi polaskom u školu. Zašto? Tada se počinju nagomilavati obveze poput pisanja zadaće i učenja, a zanemaruje se kretanje. Ne kako bi dijete postalo vrhunski sportaš, nego kako bi zadovoljilo potrebu za igrom i kretanjem koje je neophodno za normalan rast i razvoj. Sportska aktivnost u toj dobi trebala bi biti zabavna i rasterećujuća. Vrlo je važno djecu od malih nogu naučiti i zdravim prehrambenim navikama. Namirnice iz Lidlove tržnice pomoći će u pripremi kvalitetno izbalansiranih obroka koji doprinose boljem, ljepšem i zdravijem razvoju i odrastanju djeteta, ali i učinkovitijem treniranju.

Pustite dijete neka bude dijete i uživa u igri i druženju s vršnjacima Foto: Getty Images

Često smo mi kao roditelji preambiciozni i svi bismo htjeli nove svjetske prvake. Ali tu treba stati na loptu. Biti podrška djetetu. Možda mu taj sport nije sjeo, možda se mora pronaći u nekom drugom. Neka istražuje. Nemojte postavljati nerealne ciljeve, ne opterećujte ga zlatnim medaljama i trofejima. Pustite ga neka bude dijete i uživa u igri i druženju s vršnjacima. Jer to je ono što sport u njihovim godinama treba biti – igra i zabava.


Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.